FBI: Clinton var «ytterst uforsiktig»

Hillary Clinton var ytterst uforsiktig da hun brukte sin private epostkonto til å sende og motta eposter med hemmeligstemplet informasjon mens hun var USAs utenriksminister, mener FBI.

Publisert Publisert

UFORSIKTIG: Av de i alt 30.000 epostene til Hillary Clinton som FBI har gått gjennom, inneholdt 110 hemmeligstemplet informasjon. Foto: Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FBI-direktør James Comey vil til tross for dette ikke anbefale at det tas ut tiltale mot Clinton, som etter alt å dømme blir nominert til Demokratenes presidentkandidat. Ifølge Comey er det ikke funnet bevis for at Clintons lemfeldige omfang med hemmeligstemplet informasjon har vært et bevisst lovbrudd.

— Enhver fornuftig person i utenriksminister Clintons stilling eller de som hun korresponderte med, burde visst at systemet ikke var et sted for disse konversasjonene, fastslår Comey

Han påpeker at det også er mulig at personer som er fiendtlig innstilt til USA kan ha fått tilgang til hennes e-postkonto.

110 av 30.000

Av de i alt 30.000 epostene som FBI har gått gjennom, inneholdt 110 hemmeligstemplet informasjon, opplyste Comey på en pressekonferanse i Washington tirsdag. Blant disse er det både sendte og mottatte eposter.

FBI er nå ferdig med etterforskningen av Clintons private epostserver og sender saken videre til justisdepartementet. Justisminister Loretta Lynch har på forhånd sagt at hun kommer til å følge FBI-sjefens anbefaling.

Clinton forklarte seg i helgen for FBI i et møte som varte i tre og en halv time. Jusseksperter har uttalt at det er lite sannsynlig at noen blir stilt rettslig til ansvar i e-postsaken.

Ammunisjon for Trump

Men justisdepartementets gransking utgjør likevel en betydelig risiko for Clinton og Demokratene, få uker før de formelt skal nominere henne som partiets presidentkandidat. Selv om Clinton ikke blir stilt for retten, vil det etter alt å dømme kunne så ny tvil om hennes troverdighet.

Og det vil med sikkerhet føre til at hennes republikanske motstander Donald Trump fortsetter å bruke saken i den videre valgkampen før høstens presidentvalg.

Fredag fikk han mer ammunisjon da det ble avslørt at Bill Clinton hadde stukket innom flyet til justisministeren idet begge befant seg på en flyplass i Arizona. Lynch har bedyret at samtalen var av sosial karakter.

- Som forgjengerne

Clinton fikk i vår kraftig kritikk i en intern granskingsrapport fra utenriksdepartementet om saken. Årsaken er at hun brukte den private serveren til offisielle eposter mens hun var minister fra 2009 til 2013. Clinton har beklaget, men har forsvart seg med at hun ikke skiller seg fra forgjengerne på dette punktet.

Clinton har også hevdet at e-postbråket ikke kan påvirke valgkampen.

— Jeg har overlevert alle mine eposter. Ingen andre kan si det. Jeg har vært utrolig åpen når det gjelder den utleveringen. Jeg vil fortsette å være åpen. Og dette er ikke en sak som kommer til påvirke valgkampen eller min presidentgjerning, uttalte hun da rapporten ble kjent i mai.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  3. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  4. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  5. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  6. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent