Krigen i Midtøsten trappes opp

To raketter rammet i går den israelske storbyen Haifa. Ingen kom til skade, men den israelske regjeringen betrakter det som en kraftig opptrapping av krisen i området.

Publisert Publisert

SANNE GRAM

Mens Israel i går angrep mer enn 40 mål i det sørlige Libanon, svarte Hizbollah med et rakettregn over nordisraelske byer. Hizbollah truet tidligere på dagen med å ramme den israelske byen Haifa, og selv om Hizbollah avviser at det står bak angrepet, ble det gjort alvor av truslene deres da to raketter rammet boligområdet Carmel i Haifa i går kveld.

Det er første gang havnebyen, som er Israels tredje største by, er blitt rammet av raketter fra Libanon. Den israelske regjeringen betrakter dette som en alvorlig forverring av situasjonen.

Israel har tidligere uttalt at hæren vil angripe Beirut hvis Haifa blir rammet, men sent i går kveld var det ingen signaler om hvorvidt Israel vil gjøre alvor av truslene.

Blokkerte havner

I løpet av dagen i går blokkerte Israel to libanesiske havner, angrep Beiruts flyplass, veier og to militære luftbaser.

Israel forsvarer angrepene med at det er et forsøk på å ødelegge Hizbollahs infrastruktur, i tillegg til at de vil sperre mulighetene for at de kidnappede soldatene blir flyttet ut av landet — for eksempel til Iran.

— Vi vil hindre dem i å fjerne soldatene fra landet, og derfor bomber vi infrastrukturen, forklarer den israelske utenriksministeren Tzippi Livni.

Men den israelske hæren har ikke bare truffet militære mål, også rundt 40 sivile hus er rammet. Ifølge Tzippi Livni skyldes dette at sivile leier ut rom til Hizbollah som så gjemmer raketter i de sivile husene.

Hun understreker at det israelske militæret på tross av dette har advart beboerne like før angrepene. Likevel er 50 sivile drept og mer enn 100 mennesker såret under angrepene.

— Vi ønsker ikke å drepe sivile, men vi er nødt til at stoppe konsentrasjonen av raketter i private hjem, fordi de er en trussel mot Israel, sier hun.

Minst to israelere ble drept og minst 50 såret i Hizbollahs motangrep.

Voldshandlingene er de kraftigste siden 1996, da israelske styrker fortsatt okkuperte deler av Sør-Libanon.

Kritiserer ikke

Mens Frankrike og Russland i krasse vendinger har fordømt Israels angrep mot Libanon, ga USAs president, George W. Bush, i går uttrykk for en bekymring for den libanesiske regjeringen. Bush ga uttrykk for et ønske om at Libanons regjering ikke må svekkes, men han kom ikke med direkte kritikk mot Israel.

— Israel har rett til å forsvare seg, sa han.

FNs generalsekretær, Kofi Annan, sender en delegasjon på tre mann til Midtøsten i et forsøk på å avdramatisere krisen. Og lørdag holder arabiske utenriksministere krisemøte i Kairo for å diskutere Israels angrep i Libanon og i de palestinske selvstyreområdene, uttaler Den Arabiske Liga.

- Trussel mot Vesten

Men den israelske utenriksministeren holder fast ved Israels rett til å forsvare seg.

— Vi ønsker ikke å svekke den libanesiske regjeringen, men jeg tror det er en forståelse i det internasjonale samfunn for at dette er en seriøs trussel mot vestlige verdier - ikke bare mot Israel, sier Tzippi Livni.

Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari understreket overfor CNN i går kveld at Syria gjør sitt beste for å forhindre at konflikten blir ytterligere trappet opp.

— Vi har hatt direkte kontakt med alle - unntatt USA og israelerne - og vi gjør vårt beste i den aktuelle situasjonen. Men vi har ingen innflytelse over hva Hizbollah gjør. De er frie og de kjemper mot en okkupasjon.

Ved Israels grense til Gaza fortsatte kampene også i går. Der ødela et israelsk luftangrep kontoret til den palestinske utenriksministeren Mahmoud al-Zahar. Mange ble såret i angrepet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Rømmer krigsherjet land

  2. Bakgrunn: Hizbollah markerer seg

Foto: MOHAMMED ZAATARI

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN