USA truer med å «ta ut» russiske raketter

NATO krever svar om de nye mellomdistanserakettene Russland er i ferd med å utvikle. USA truer med å «ta ut» rakettene hvis Russland går videre med planene.

Publisert Publisert

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener Russlands nye rakettsystem 9M729 trolig er i strid med nedrustningsavtalen INF. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er et nytt russisk rakettsystem kalt 9M729 som nå skaper bekymring i NATO.

De alliertes frykt er at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

USA går forsiktig frem, men kan bli tvunget til å treffe mottiltak i fremtiden hvis Russland ikke stopper rakettprogrammet, advarer USAs ambassadør til NATO, Kay Bailey Hutchison.

– Mottiltaket vil være å ta ut rakettene som utvikles av Russland i strid med avtalen. Det vil være mottiltaket på sikt, sier hun.

Vil legge press på russerne

Det beste vil selvfølgelig være om Russland fjerner rakettene på egen hånd, ifølge Hutchison.

Men kommer utviklingen til et punkt der Russland er i stand til å gjennomføre angrep med de nye rakettene, vil USA måtte se nærmere på mulighetene for å utvikle en evne til å ta dem ut, ifølge Hutchison.

– Men vi beveger oss ikke i den retningen nå, presiserer hun.

Hutchison mener de allierte i NATO nå bør gjøre alt de kan for å legge press på Russland i saken.

Krever svar

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier alt tyder på at Russland handler i strid med INF-avtalen, som ble undertegnet av USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov i 1987.

INF-avtalen forbyr utplassering av landbaserte atomraketter av mellomdistansetypen i Europa.

– Nå står avtalen i fare på grunn av Russlands handlinger. Etter å ha nektet i årevis innrømmet Russland nylig eksistensen av et nytt rakettsystem kalt 9M729. Russland har ikke gitt noen troverdige svar om de nye rakettene, sier Stoltenberg.

Ifølge ham haster det nå med at Russland begynner å åpne opp om rakettprogrammet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Første storinnrykk i gang før NATO-øvelsen

  2. – Vi lever i en tid som er mer uforutsigbar og komplisert enn den har vært på lenge

  3. Fire til sykehus etter at pakke ble åpnet i militærleir i Bærum

  4. No startar jobbjakta for dei rekordmange flyktningane som kom for to år sidan. Åttebarnsfaren Mahmoud (52) er ein av dei.

  1. Etterretning
  2. Utenrikspolitikk
  3. Jens Stoltenberg
  4. Russland
  5. USA