Dømt til døden

Saddam Hussein må bøte med livet for forbrytelser mot menneskeheten.

  • Jon Tufto
  • Kim Hundevadt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Retten i den irakiske hovedstaden Bagdad fant det bevist at den tidligere diktatoren beordret drapene på 148 sjiamuslimer på 1980-tallet.

Saddam Hussein var tydelig rystet etter at dommen ble lest opp. Han ropte «Lenge leve det irakiske folk!» og «Gud er større enn okkupanten!» før han ble ført ut av rettssalen.

Halvbror henges også

Ekspresidentens halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti, som tidligere ledet den irakiske etterretningstjenesten, ble også dømt til døden ved hengning. Det ble også den tidligere sjefdommeren Awad Hamed al-Bander.

Tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan fikk livsvarig fengsel for delaktighet i drapene på sjiamuslimene.

Samtidig ble tre tidligere tjenestemenn i det irakiske Baath-partiet dømt til 15 års fengsel, mens en fjerde tjenestemann ble frikjent.

Både motstandere og tilhengere av Saddam Hussein demonstrerte i Irak søndag morgen. I den fattige, sjiamuslimske bydelen Sadr-byen samlet det seg en menneskemengde utenfor bygningene til militsgruppen som ledes av Moqtada al-Sadr, med krav om at Saddam Hussein må henrettes.

Nord for hovedstaden, i nærheten av Saddam Husseins hjemby Tikrit, krevde demonstranter at den tidligere presidenten må frikjennes og løslates.

Frykter blodbad

Dommen kommer etter at eks-diktatoren har sittet tre år i fangenskap. I verste fall kan den føre til et enda verre blodbad i Irak.

Allerede før domsavsigelsen hadde irakiske myndigheter, i frykt for omfattende hevnangrep, gitt ordre om portforbud i Bagdad og i provinsene Diyala og Salaheddin. Ingen i militæret får tjenestefri, og hæren er satt i beredskap.

Det er ventet at dommen kan nøre opp under hatet mellom Saddams sunniarabiske støttespillere og sjiamuslimer, og føre til at hevnaksjonene blir enda flere og mer grusomme.

Iraks tidligere leder og syv av hans støttespillere har alle stått tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med at 148 sjiamuslimer ble drept i byen Dujail i 1982. Drapsordrene ble gitt etter et drapsforsøk mot Saddam i byen.

USA hadde håpet at rettssaken ville bidra til å samle irakerne, men nå er det liten tvil om at den vil føre til enda større splittelse.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Dommens dag for Saddam

  2. Norge beklager<br/>dødsstraff mot Saddam

  3. &ndash; Det er kaos i Irak

Foto: POOL

BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.