Irak-leder i USA-valgkamp

Med et velregissert besøk i New York og Washington håper Det hvite hus å styrke både president Bush og statsminister Allawi før valgene i november og januar.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

KLAUS JUSTSEN

Washington

Ayad Allawi, som FN og USA for tre måneder siden innsatte som leder for den irakiske overgangsregjeringen, er gjort til spydspiss i en kampanje som skal overbevise både irakere og amerikanere om at det nå gjøres virkelige fremskritt i Irak.

Taler i FN og Kongressen

Kampanjen ble innledet da den irakiske statsministeren møtte president George W. Bush i New York under FNs generalforsamling. De to tegnet her et usedvanlig positivt bilde av utviklingen.

Neste fase fulgte onsdag, da statsminister Allawi kom til Washington, hvor han torsdag skal tale til Kongressen og delta i en pressekonferanse sammen med president Bush. Fredag er det Allawis tur til å tale til FNs generalforsamling.

På møtet i New York slo president Bush at det var snakk om et viktig besøk fordi statsministeren ville kunne forklare det amerikanske folket at det ikke bare gjøres fremskritt, men at det vil ende med suksess.

Allawi fulgte opp med å gjenta presidentens kritikk av medienes ensidige dekning og forklarte at det er viktig at verden vet at «vi vinner».

I Washington påpeker politiske observatører at kampanjen skal gjøre inntrykk på to fronter. Med sine taler i New York og Washington får den irakiske statsministeren mulighet for å demonstrere at han ikke bare er USAs forlengete arm.

Det er avgjørende i en situasjon der det er voksende usikkerhet omkring Allawis muligheter for å vinne så mye respekt blant sine landsmenn at det blir mulig å holde det planlagte valget i januar.

Ikke helt vellykket

Kritikere påpekte at den første fasen på det eksklusive Waldorf-Astoria Hotel i New York kanskje ikke var alt for vellykket. For mange lød Allawi som et ekko av president Bush når han snakket om virkelige fremskritt, akkurat da terrorister meddelte at det andre amerikanske gisselet, Jack Hensley, var blitt halshogget.

For president Bush er det samtidig viktig å kunne presentere Allawi både i Kongressen og i Det hvite hus som et symbol på det spirende irakiske demokrati og som en bekreftelse av påstanden om at det nå bare gjelder å holde kursen og ikke la seg skremme av terrorister.

På samme måte ses den irakiske statsministeren som et viktig våpen i valgkampen, hvor den demokratiske kandidaten John Kerry de siste dagene har trappet opp sine angrep og beskyldt presidenten for inkompetanse i Irak.

Det er ingen planer om et møte mellom Allawi og Kerry, som denne uken presenterte sin egen firepunkts plan for Irak, hvor målet er en fullstendig tilbaketrekning av alle amerikanske tropper senest i 2009.

President Bush har unngått å antyde noen tidsfrist for det amerikanske engasjement. I Det hvite hus heter det at presidenten og statsminister Allawi vil diskutere hvordan opprørerne i Irak kan beseires, og hvordan landets gjeldsbyrde kan lettes.

Allerede i New York gjorde den irakiske statsministeren det klart at han er parat til å gi George W. Bush en håndsrekning. Allawi understreket, akkurat som Bush, at krigen i Irak ikke bare er en irakisk krig.

— Terroristene ønsker å undergrave oss i Irak, og fra Irak ønsker de å undergrave hele området. Når de har gjort det, vil de slå hardt til mot Washington, New York, London, Paris, Ankara og Genève, lød advarselen fra den irakiske regjeringssjefen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Varsler strenge koronatiltak i Oslo-området

  2. Storutrykning da mann ble sett på isen på Smålungeren

  3. Væromslag på vei: – Kan bli glatt

  4. Feststemte bergensere i kø for å få alkohol: «Trekk tilbake!»

  5. Her serverer han den første ølen på tre uker: – Kø utenfor

  6. Fastlegen dro på jobb som vanlig. Så ble han smittet av en pasient.