USA bomber mål i Sirte

Amerikanske kampfly bombet mandag antatte IS-mål i Sirte i Libya.

KAMPER: En mann som kjemper for en gruppe som samarbeider med den FN-støttede regjeringen søker tilflukt under kamper med IS-soldater i Sirte søndag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det skal være første gang at amerikanske jagerfly er på vingene over byen Sirte. Angrepene mandag skjedde på forespørsel fra Libyas FN-støttede samlingsregjering.

— Regjeringen og hærsjefen henvendte seg med en forespørsel om direkte bistand til å utføre målrettede flyangrep. De første angrepene startet i dag mot stillinger i Sirte, sier statsminister Fayez Serraj.

Han opplyser at angrepene førte til et stort antall drepte, uten å spesifisere hvor mange. Serraj legger til at det ikke skal utplasseres amerikanske styrker på bakken.

Flyangrepene mandag markerer starten på en mer intensivert rolle for USA i kampen mot IS i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet. Det ble holdt valg i 2012, og året etter ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet. En allianse av islamistgrupper og klanbaserte militser etablerte en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli.

I februar i år ble det opprettet en tredje regjering i landet - en FN-støttet regjering som foreløpig har liten makt og kontroll.

Publisert