Ungarns folkeavstemning erklært ugyldig

Folkeavstemningen i Ungarn over EUs flyktningkvoter erklæres ugyldig ettersom bare 45 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Ungarns statsminister Viktor Orbán er en sterk motstander av EUs kvotesystem for flyktninger. Han håpet folkeavstemningen vil resultere i et rungende nei til Brussel. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det sier nestleder i regjeringspartiet Fidesz, Gergely Gulyas ifølge nyhetsbyrået DPA. Selv om det var liten tvil om at nei-velgerne ville vinne, er den lave valgdeltakelsen en ydmykelse for statsminister Viktor Orbán.

Allerede da valglokalene stengte klokken 19, viste prognoser at valgdeltakelsen trolig ikke nærmet seg de 50 prosentene som kreves for at den skal være gyldig. Valgresultatet ventes å være klart senere søndag kveld.

Orbán har selv bagatellisert den politiske betydningen av den endelige valgdeltakelsen, og han har sagt at det vil bli «rettslige konsekvenser» uansett utfall.

EU har pålagt Ungarn å ta imot 1.294 av de 160.000 asylsøkerne i unionens kvotesystem i år, men det sier regjeringen blankt nei til.

– Vi er stolte over at vi er de første som kan stemme over dette spørsmålet, dessverre er vi det eneste, sa Orbán etter at han hadde avgitt sin stemme søndag.

Les også

Ungarn er lei nazianklager – vi er de solidariske

Manet til boikott

Orbán har fra første stund markert motstand mot EUs kvotesystem og håper et ungarsk nei også vil få andre land til å følge etter.

Opposisjonspartier og menneskerettighetsgrupper har bedt ungarere boikotte folkeavstemningen eller forpurre stemmeseddelen.

– Jeg er europeer, så jeg bruker stemmen min, men jeg spolerte den fordi jeg ikke tror på denne regjeringen. Jeg vil at migrasjonsstrømmen skal kontrolleres, men ikke på denne måten, sier en hotelleier i Budapest til AFP på valgdagen.

– Ungarn driver «et farlig spill»

Ungarn driver et farlig spill, advarer EU-parlamentets president Martin Schulz. Han anklager statsminister Orbán for å utfordre EUs grunnleggende prinsipp, ene og alene for å styrke sin egen stilling på hjemmebane.

– Han stiller spørsmål ved Europas juridiske grunnlag, som Ungarn selv var med på å skape, sier Schulz i en kommentar til søndagens folkeavstemning.

Flere land

Også i Polen, Slovakia og Tsjekkia raser flyktningdebatten. I Polen har den nye konservative regjeringen gått tilbake på den tidligere regjeringens løfter om å ta imot om lag 10.000 flyktninger fra Syria og Eritrea.

Polske myndigheter har brukt terrorangrepene i Frankrike og Belgia som argumentasjon for å kunne avvise ordningen, og understreker at det polske folkets sikkerhet kommer først.

Før valget i Tsjekkia 7. og 8. oktober har flere nye partier utmerket seg med navn som blant annet «Nei til illegal innvandring – penger til vårt eget folk i stedet».

Vanskeligere å hate

Over én million asylsøkere kom til Europa i fjor, noe som har skapt heftige politiske debatter, likevel viser undersøkelser at motstanden mot asylsøkere og migrasjon er størst i de mest homogene samfunnene i Sentral- og Øst-Europa.

Csaba Toth, ved tankesmia Republikon Institute, mener det muligens er lettere å skape debatt rundt migrasjon de stedene det ikke finnes noen migranter.

– Hvis folk hadde møtt migranter ofte nok, er det ikke sikkert de hadde klart å hate dem på samme måte, sier Toth.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her hjelper politi fra Bergen flyktninger i Middelhavet

  2. Ungarns hær til grensen hvis folkevalgte sier ja

  3. Tyrkias kaos kan føre til ny flyktningstrøm til EU

  4. Ungarn vil kjøre flyktningene til grensen

  1. Ungarn
  2. Flyktninger
  3. Europa
  4. EU
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN