• En gledens dag for alle som vil videreføre en restriktiv politikk mot genmodifiserte planter i Norge.

Det sier Aina Bartmann etter at Stortingets energi— og miljøkomité tirsdag leverte sin innstilling om hvordan søknader om genmodifiserte organismer (GMO-er) skal behandles.

Bartmann er koordinator i Nettverk for GMO-fri mat og fôr. Dette er en sammenslutning av 16 organisasjoner fra landbruk-, solidaritets- og miljøbevegelsen som alle vil beholde en streng linje når det gjelder genmodifiserte planter og organismer.

— Stortingets vedtak innebærer en videreføring av det som har vært praksis i Norge. Det er viktig i forhold til alle de søknadene om import av GMO-er som nå ligger på vent hos miljømyndighetene, sier Bartmann.

Rabalder etter BT-intervju

Bråket ble utløst etter at klima- og miljøminister Tine Sundtoft i et intervju med BT i fjor høst uttalte at to genmodifiserte maistyper var å anse som tillatt å omsette i Norge fordi de var lovlig i EU, og fordi Norge ikke hatt nedlagt spesifikt forbud innen en viss tid.

Nå fastslår en enstemmig energi— og miljøkomité at alle genmodifiserte planter skal vurderes om de er i tråd med norsk genteknologilov før de blir lovlig å omsette i Norge. Dette gjelder også planter som allerede er tillatt å omsette i EU.- Dette betyr at alle som vil omsette genmodifiserte planter i Norge må kunne dokumentere at dette er etisk forsvarlig, bidrar til bærekraftig utvikling og er uten risiko for helse- og miljø. Klima- og miljøministeren har ansvar for å sikre en saksbehandling av GMO-saker som ivaretar dette, sier Bård Vegar Solhjell, nestleder i SV.

Skuffet over Venstre

Solhjell og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fremmet sak i Stortinget etter usikkerheten som oppsto i kjølvannet av Sundtofts uttalelser til BT.

— Jeg vil minne regjeringen om at genmodifiserte planter er sett på som unødvendige og uønskede både av norske forbrukere og norsk landbruk, sier Slagsvold Vedum i en pressemelding.

Selv om det nå er enighet om hvordan GMO-sakene skal behandles, fikk et forslag fra Vedum og Solhjell om å forby maistypen NK603 ikke flertall.Høyre, Frp og Venstre støttet ikke forslaget om at Stortinget kan gjøre enkeltvedtak og nedlegge forbud. Solhjell og Vedum er begge skuffet over Venstre.

Det blir nå opp til regjeringen å avgjøre om den omstridte Monsanto-maisen skal forbys i Norge. NK603 er genmodifisert for å tåle store doser med sprøytemidler.— I EU pågår det en prosess der medlemslandene snart kan bli stilt friere når det gjelder import av genmodifisert fôr. Når vi også vet at det knapt finnes noen norske politikere ønsker slike produkter her i landet, har vi handlingsrom til å fortsette Norges restriktive linje, sier Bartmann.