Fire utlendinger drept i gisseldrama i Mali

Fire utenlandske gisler ble drept under angrepet på et hotell i byen Sévaré i Mali fredag, bekrefter FN. Minst tolv personer ble drept i gisseldramaet.

Publisert Publisert

Fredsbevarende styrker holder vakt ved MINUSMA-basen i Kidal i Mali på dette bildet som er tatt den 22. juli. Væpnede menn angrep et hotell i byen Sévaré og tok flere utenlandske gisler fredag. Foto: Adama Diarra / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

To av de drepte kom fra Ukraina, i tillegg til en nepaler og en sørafrikaner. Deres maliske sjåfør ble også drept, og alle fem var på oppdrag for FN, heter det i en uttalelse fra MINUSMA, FNs fredsbevarende styrke i Mali lørdag kveld.

Sør-Afrikas utenriksdepartement bekrefter at en 38 år gammel mann fra Pretoria er blant de drepte. Ukraina bekrefter at fire ukrainere var innblandet i angrepet, og at en av dem ble drept.

Stormet hotellet

Fire FN-ansatte utlendinger ble satt fri etter at væpnede gjerningsmenn tok gisler på hotellet Byblos, som ofte brukes av FN-ansatte. En kilde opplyser at en russer inne på hotellet forsynte maliske styrker med «nyttig informasjon». Sikkerhetsstyrker stormet hotellet lørdag. Da hadde gisselaksjonen pågått nesten et døgn.

— MINUSMA er glad for å kunngjøre at fire innleide personer har blitt funnet i god behold. Ikke på noe tidspunkt ble de oppdaget av terroristene på hotellet. De gjemte seg, sier talskvinne Radhia Achouri for MINUSMA. To av de fire kom fra Sør-Afrika, en fra Russland og en fra Ukraina.

Minst tolv personer ble drept, hvorav dem fire gjerningsmenn som antas å være militante islamister.

Væpnet

De væpnede gjerningsmennene tok seg inn på hotellet Byblos fredag morgen rundt klokken 7 lokal tid.

En av angriperne hadde på seg et belte med eksplosiver, ifølge en militærkilde.

Maliske styrker sperret av området, men gisselsituasjonen kompliserte arbeidet med å drive ut gjerningsmennene.

Tidlig lørdag klarte imidlertid maliske styrker med støtte fra franske soldater å avslutte beleiringen av hotellet.

— Det ser ut til å være over, og det har endt godt. Vi frigjorde de fire gislene, men dessverre fant vi også tre døde på stedet, sa oberst Diaran Koné, talsmann for forsvarsdepartementet. Tidligere meldinger gikk ut på en sørafrikaner, en russer og en ukrainer var de drepte.

Hadde annet mål

Ifølge MINUSMA var det opprinnelige målet for angriperne et område tilhørende det maliske militæret.

— Angriperne, som ble presset tilbake av de maliske væpnede styrkene, tok seg deretter inn på et hotell, sier MINUSMA i en uttalelse.

Angrepet i Sévaré skjedde langt sør for de ytterliggående islamistenes høyborg, som er nord i Mali, i Sahara-ørkenen. De islamistiske opprørene, som har tilknytning til al-Qaida, har den siste tiden gjennomført flere angrep mot regjeringsstyrker og fredsbevarende styrker fra FN.

De fredsbevarende FN-styrkene ankom Mali i 2013, etter at en franskledet militæroperasjon mot opprørene i landet ble innledet i desember 2012. Norge skal fra neste år bidra med et transportfly og treningsstyrker i MINUSMA-operasjonen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bensin og diesel kan bli forbudt i Bergen

  2. Mann (29) omkom

  3. Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

  4. – Er man venn av Bryggen, bør man ønske seg Bybanen dit

  5. Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet

  6. Taparen i årets budsjett: byrådet