Naboer til gjerningsmannen: - Han var rolig og likte dataspill

Den tysk-iranske 18-åringen David Ali Sonboly er identifisert som gjerningsmannen bak angrepet som tok ni menneskeliv i München fredag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Naboer til gjerningsmannen beskriver ham som en innadvendt, hjelpsom gutt som likte å spille dataspill, og sier det ikke var noe som tydet på at han planla et dødelig angrep.

Politiet har opplyst at Sonboly, som tok sitt eget liv etter å ha drept ni mennesker ved og på Olympia-kjøpesenteret i München, var en 18 år gammel tysk-iraner som slet med depresjon. Han var ikke tidligere kjent for politiet.

Myndighetene opplyser videre at 18-åringen hadde med seg 300 runder med ammunisjon da han angrep kjøpesenteret, som lå kun få minutter unna Sonboly-familiens leilighet.

Tyskland i sorg

I tillegg til de ni drepte ble 16 mennesker såret, tre av dem kritisk, og Tysklands statsminister Angela Merkel erklærte sorg og medfølelse med det tyske folk da hun holdt pressekonferanse lørdag.

— Til de familier, foreldre og barn, for dem som i dag føler at alt er tomt og meningsløst, vil jeg personlig på vegne av Tyskland si dette: Vi deler deres smerte. Vi tenker på dere, og vi lider med dere, sa Merkel.

Videre uttrykte hun at den tyske sikkerhetstjenesten vil gjøre alt i sin makt for å sikre tyske borgere og deres frihet.

Lokket til seg ofre på Facebook

Ifølge politietterforsker Robert Heimberger virker det som om Sonboly hacket Facebook-kontoen til en ung kvinne og sendte ut en melding som oppfordret folk til å komme til kjøpesenteret.

— Dersom dere ønsker det, skal dere få noe av meg, og det blir ikke dyrt, heter det i oppfordringen som ble lagt ut.

— Det virker som om dette innlegget ble laget av gjerningsmannen, og deretter sendt ut, sier Heimberger.

Kvinnen som eide Facebook-kontoen meldte fra om at den var hacket kort tid etter at innlegget var lagt ut i hennes navn.

Kan ha vært inspirert av Breivik

Ingenting tyder på at 18-åringen var inspirert av ytterliggående islamistgrupper som IS, slår tysk politi fast. 18-åringen etterlot seg ikke noe brev, men på rommet hans fant politiet blant annet boka «Rampage in Head: Why Students Kill». Boken er skrevet av Peter Langman, en psykolog som har forsket på skolemassakrer. Også andre bøker om massedrap ble funnet hjemme hos Sonboly, opplyser politiet.

Ifølge München-politisjef Hubertus Andrä virket det som om 18-åringen var besatt av slike ugjerninger, og at han kan ha vært inspirert av Anders Behring Breivik og Utøya-massakren, som skjedde nøyaktig fem år før.

- For tidlig å konkludere

Ekstremistforsker Lars Gule advarer mot å konkludere for tidlig med at gjerningsmannen var inspirert av Breivik, men sier samtidig at datoen kan ha blitt valgt for å få ekstra oppmerksomhet rundt angrepet.

— Informasjonen som kommer fram om at han var inspirert av 22. juli-hendelsene, passer med bildet av en sint mann, som gjennomfører et spektakulært selvmord, sier forskeren til NTB.

Video

Gjerningsmannen ble fanget opp med et mobilkamera av et øyenvitne, der han selv sa han var psykisk syk. Opptaket ble gjort av en beboer nær kjøpesenteret, som ropte rasistiske skjellsord etter gjerningsmannen fra en balkong. 18-åringen ropte tilbake.

— Jeg er tysker, jeg ble født i Tyskland. Jeg har vært innlagt på sykehus med psykiske problemer, roper han i opptaket, som blant annet ble gjengitt av TV-stasjonen N-TV.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Blodbad i München - flere døde og såret

  2. - Låser ansatte og kunder inne

  3. Jakter på skytterens motiv

BT anbefaler

Sønnen fant Oddekalv: – Min far ga oss de verktøyene vi trengte når ting blir vanskelige

Det var Kurt Oddekalvs eldste sønn, Ruben (36), som først oppdaget at faren hadde gått gjennom isen på Bahusvatnet…

LES SAKEN