Erdogan: Mulig andre land involvert i kuppforsøket

Andre land kan ha vært involvert i kuppforsøket, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han erklærer tre måneders unntakstilstand.

SIKKERHETSRÅDET: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i møter i landets sikkerhetsråd onsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sier Erdogan etter et møte med sitt eget sikkerhetsråd onsdag kveld.

På en pressekonferanse opplyser han at unntakstilstand skal råde de neste tre månedene. Det er nødvendig for å slå ned på kuppmakerne, mener Erdogan, som sier landet står overfor en terrortrussel etter kuppforsøket.

Erdogan:

Les også

- Vil støtte gjeninnføring av dødsstraff

Alle «virus» innenfor de væpnede styrkene skal utslettes, fremholdt han.

Siden presidenten lovet full utrensking av «forrædere» rett etter kuppforsøket i helgen, har rundt 50.000 offentlig ansatte blitt sparket eller suspendert. Nesten 10.000 er pågrepet.

Onsdag lovet Erdogan at utrenskingen skal fortsette, og han sammenlignet prosessen med en kreftsvulst som må fjernes.

Peker på «andre land»

Presidenten anklager tilhengere av den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen, som er en skarp Erdogan-kritiker, for å stå bak kuppforsøket. Gülen avviser anklagene, men regjeringen omtaler nå bare Gülens bevegelse som «Fethullahs terroristorganisasjon».

— Unntakstilstand er nødvendig for å raskt å kunne fjerne alle elementer av terroristorganisasjonen som er involvert i kuppforsøket, sa Erdogan til pressen i presidentpalasset i Ankara onsdag kveld.

Les også:

Les også

Påstått kuppleder pågrepet i Tyrkia

Bare en drøy halvtime tidligere lot han seg intervjue på direkten av den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. Der sa han at andre land kan ha hatt en finger med i spillet i det mislykkede militærkuppet forrige helg.

TAKSIM-PLASSEN: Her ser vi tilhengere av Tyrkias president Erdogan på Taksim-plassen lørdag 16. juli.

Etterretningssvikt

Det er satt i gang undersøkelser og etterforskning med mål om å avsløre om fremmede makter var involvert i kuppforsøket natt til lørdag, sa Erdogan.

Den tyrkiske presidenten sier at det skjedde en svikt i landets etterretningstjeneste.

— Det er vanskelig å alltid se svakhetene som nasjonen kan ha, sier han og legger til at også andre land har opplevd lignende tidligere.

— Utrenskning av «forrædere»:

Les også

Flere tusen personer har mistet jobben i Tyrkia

Gülens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet har flere millioner tilhengere og kontrollerer en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Men den 75-årige predikanten, som tidligere var en nær alliert av Erdogan, avviser enhver befatning med hærens kuppforsøk. Gülen har bodd i Pennsylvania i selvpålagt eksil siden slutten av 1990-tallet.

Tyrkia krever at landets NATO-allierte utleverer ham. Men USA har slått fast at de trenger «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket dersom en utlevering skal kunne vurderes.

ANGRIPES: En politimann skyter i luften mens kollegene hans forsøker å stoppe en folkemengde fra å angripe en dommer, mistenkt for å ha deltatt i det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia.

— Kampfly forsøkte å stanse skip

Onsdag gikk tyrkiske militærfly på vingene i et forsøk på å strande to kystvaktfartøy som var på vei til grens farvann, melder lokale medier.

Flyene tok av fra militærbaser i Tyrkia og «iverksatte en operasjon mot to tyrkiske kystvaktbåter identifisert i et forsøk på å krysse inn i gresk territorialfarvann», melder det private nyhetsbyrået Dogan onsdag kveld.

Amnesty:

Les også

Disse bildene skal vise tyrkiske soldater bli mishandlet

— Uklart om mistenkte kuppmakere var om bord

Det er uklart hvorvidt mistenkte kuppmakere var om bord i båtene, heter det videre. En tyrkisk tjenestemann kunne ikke bekrefte meldingene overfor nyhetsbyrået AFP.

Under det mislykket militærkuppet i Tyrkia natt til lørdag flyktet åtte tyrkere i et militærhelikopter til Hellas. Der søkte de politisk asyl, men tyrkiske myndigheter krever at Hellas utleverer dem. De åtte må torsdag møte i en gresk domstol, siktet for å ha tatt seg ulovlig inn i EU-landet.

Publisert: