— Eurosonens finansministre er rede til å ha ytterligere samtaler med Hellas hvis og når landet er villig til å be om en forlengelse av låneprogrammet, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis etter at mandagens møte var avsluttet.

Det er imidlertid ikke satt noen dato for nye samtaler, og Dombrovskis understreket at det nå er opp til Aten å be om forlengelse av låneprogrammet, noe den greske regjeringen har sagt den ikke vil.

— Noen insisterer på at kriseprogrammet må forlenges. Det er urimelig og kan ikke aksepteres. Under slike forhold kan vi ikke oppnå noen enighet i dag, sa en talsmann for den greske regjeringen rett etter møteslutt.

Frykter kaos

Mens Brussel ønsker en forlengelse av låneprogrammet og reformkravene som følger det, vil den greske regjeringen ha en overgangsløsning mens en helt ny reformplan forhandles fram.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis ga selv ingen kommentarer på vei inn til møtet, men har sagt han jobber for en best mulig løsning for krisetrette grekere.

— Vi skal motstå alle løsninger som er feil for Hellas og feil for Europa, uansett konsekvensene, skriver Varoufakis i The New York Times.

Uten noen enighet frykter markedet kaos i en fortsatt hardt presset gresk økonomi, og det greske aksjemarkedet åpnet mandagens handel i rødt.

— La oss ikke snakke om neste skritt dersom vi ikke lykkes, la oss snakke om å lykkes, sa EUs økonomikommissær Pierre Moscovici før forhandlingene.

— Jeg synes synd på grekerne for øyeblikket. De har valgt en regjering som akkurat nå handler uansvarlig, sa Schäuble til tysk radio.

Stemning

Men stemningen i Hellas er annerledes. Søndag demonstrerte flere tusen til støtte for den venstreorienterte regjeringen. Etter år med krise og innstramminger er ledigheten på over 25 prosent, og mange er rammet av store inntektskutt.

— Vi trenger ikke penger, vi trenger tid til å realisere reformplanene våre, sier statsminister Alexis Tsipras til den tyske ukeavisen Stern.

— For første gang på flere år er jeg stolt over å være gresk, sier den 32 år gamle arbeidsledige Lena Dousiou til Reuters.

— Europeerne har ydmyket oss. Jeg vet ikke om Tsipras vi lykkes, men noen må si til dem at nok er nok, sier 59 år gamle Minas Kontogeorgopoulos om den nye statsministerens sjansespill i Brussel.