De konservative tror på gjenvalg

– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa statsminister David Cameron da han talte til sin valgkrets fredag morgen.

Publisert Publisert

VALGVINNERE: Mye tyder på at statsminister David Cameron og De konservative har gjort et bedre valg enn forventet. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Valgdagsmålingen i Storbritannia tyder på seier for statsminister David Camerons konservative parti med en styrket parlamentsgruppe med ti seter til 316 representanter. Mens Labour og David Miliband går tapende ut i målingen med 239 seter, ned 19 fra forrige valg.

— Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa Cameron da han talte til valgkretsen sin fredag morgen.

Kan få flertall alene

De konservative kan nå et styringsdyktig flertall på 325 plasser i Parlamentet, ifølge BBCs prognose.

Et absolutt flertall i Parlamentet krever 326 plasser. Men ettersom nordirske Sinn Feins fire representanter ikke er ventet å ta plassene sine i Underhuset, kan 325 være nok om BBCs prognose slår til.

Rundt 70 prosent av stemmene er telt etter torsdagens valg. Valgdagsmålingen antydet 316 plasser til statsminister David Camerons parti.

Uklart

Hvordan en ny regjering med Cameron eventuelt kommer til å se ut, er foreløpig uklart. Stemmene ble fortsatt telt fredag morgen, og Cameron var påpasselig med ikke å ta seieren på forskudd.

— Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.

— Det er veldig sannsynlig at vi får Cameron i en eller annen form, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Slutten på Miliband?

— Dette har vært en skuffende og vanskelig kveld, innrømmer Labour-leder Ed Miliband.

— Vi har ikke gjort de fremskrittene vi hadde håpet på.

Les også

Parlamentets yngste på 348 år

Om valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband, som hadde håpet på statsministermakt før valget.— Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.

Les også

- En skuffende og vanskelig natt

— Labour har sjeldent gjort det bra når de prøver å ta en venstresving i sitt valg av leder, sier Lahlum.

Overraskende

Meningsmålingene før valget antydet tilnærmet dødt løp, og flere stilte seg raskt tvilende til at tallene fra valgdagsmålingen kunne stemme. Men de første resultatene underbygger målingen.

— Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Partiet hans ligger an til å gjøre et elendig valg. Valgdagsmålingen viser kun 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010.

— Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum om dagens regjeringspartner for Cameron.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP er en stor vinner og ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med inntil 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter. Blant annet slår de ut Labours valgstrateg Douglas Alexander, som blir slått av 20 år gamle Mhairi Black, Parlamentets yngste representant.

— Den skotske løven har brølt, sier tidligere førsteminister Alex Salmond om det som blir en sterk, skotsk separatistfløy i Underhuset.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Valghopp for pundet

BT anbefaler

Da kassen var tom, tok stamgjestene grep

Tøffe tider i fødelandet Argentina tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg.