Assad-regimets beleiring av gamlebyen i Homs har blitt et symbol på den syriske sivilbefolkningens lidelser.

Men torsdag kom det til enighet om at sivile i Homs skal få tilført nødhjelp, og at skadde og sårede sivile skal kunne fraktes ut av byen, bekrefter Egeland overfor NTB.

Han peker likevel på at det er usikkert om «alle parter på begge sider» stiller seg bak avtalen.

— Det er en avtale som kan være et gjennombrudd for fremtidige forhåpninger om humanitære våpenhviler, som forhåpentligvis kan løse problemer for flere beleirede steder enn gamlebyen i Homs, sier han.

Det syriske nyhetsbyrået SANA meldte torsdag at FN og Syria er enige om en avtale om å tillate nødhjelp inn i de beleirede områdene av Homs.

- Overlever på oliven

De kom også overens om å garantere sivile en trygg reise ut av byen, ifølge SANA.

Avtalen kom i stand få dager etter at Assad-regimet og representanter for opposisjonen møttes til fredssamtaler i Genève, blant annet for å diskutere Homs.

Ifølge aktivister har de 2000-3000 menneskene som er beleiret i Homs, i flere uker overlevd på lite annet enn oliven. Og befolkningen i Homs utgjør bare en brøkdel av alle som er beleiret i Syria og dermed avskåret fra nødhjelp.

— Tre av de ni millionene som trenger hjelp, får det bare sporadisk. 300.000 mennesker i Syria har null hjelp, sier Egeland, som torsdag var på reise ved grensen mellom Libanon og Syria.

Flyktninghjelpens generalsekretær varsler at arbeidet med å hjelpe og evakuere sivile fra Homs vil starte allerede fredag.

Gamlebyen i sentrum av Homs er blitt beskutt nærmest daglig siden det syriske forsvaret beleiret den i juni 2012.

— Familiene er klare til å reise. Mange ønsker å dra, sier aktivisten Abu Ziad i Homs til nyhetsbyrået AFP.

Desperat i 2012

Allerede da Røde Halvmåne sist var inne i Homs i desember 2012, ble situasjonen beskrevet som desperat, forklarer utenlandssjef Tørris Jæger i Norges Røde Kors. En avtale om nødhjelp og evakuering vil, hvis den blir bekreftet, være «ekstremt viktig», mener han.

Jæger understreker imidlertid at de signalene som kom torsdag, ikke betyr at man faktisk har fått tilgang til de beleirede områdene.

— Vi er klare. Vi har nødhjelpsmateriell for sivilbefolkningen tilgjengelig, og dette kan mobiliseres umiddelbart. Det står ikke på oss å gi den støtten sivilbefolkningen måtte trenge, sier han til NTB.

Utenlandssjefen understreker at det ikke er nok med tilgang til sivilbefolkningen én gang, men at hjelpeorganisasjoner må få permanent tilgang for å kunne forsyne sivile med mat og et helsetilbud.

Hjelpeorganisasjoner har lenge presset på for at FNs sikkerhetsråd skal vedta en resolusjon som fastslår at det må åpnes for humanitær hjelp i beleirede områder av Syria. Både vestlige og arabiske land ønsker en slik resolusjon, men så sent som onsdag avviste Russland dette.