Avtalen mellom partene er fremforhandlet med bistand fra Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski.

Oleh Tjahnibok, en av opposisjonslederne i Ukraina, bekrefter at et råd som representerer demonstrantene på Uavhengighetsplassen, har gitt sin tilslutning til avtalen.

Rådet stiller imidlertid som betingelse at innenriksministeren og justisministeren i den sittende regjeringen ikke kan delta i samlingsregjeringen som nå skal dannes, ifølge Tjahnibok.

Tidligere fredag ble det meldt at den ukrainske opposisjonslederen, tidligere proffbokser Vitalij Klitsjko, sa ja til å undertegne avtalen med president Viktor Janukovitsj.

— Vi er klare til å gjøre alt for å sørge for en fredelig løsning, sa Klitsjko.

Les også:

Holder nyvalg i høst

Janukovitsj kunngjorde fredag at presidentvalget skal fremskyndes, men uten å oppgi noen dato.

Tidligere har flere kilder meldt at nyvalg skal holdes «innen september» 2014. BBC melder at det i avtalen er enighet om et nyvalg høsten 2014, og senest i desember.

Ordinært skal neste presidentvalg holdes våren 2015.

— I disse tragiske dager, der Ukraina har lidd store tap, ser jeg det som mitt ansvar å erklære at ingenting er viktigere enn menneskeliv. Vi må gjøre alt for å gjenopprette fred i Ukraina, sa presidenten i sin tale i 12-tiden.

Presidentens erklæring kommer etter forhandlinger som pågikk hele natt til fredag, etter at det torsdag var voldsomme kamper med flere titalls døde - den så langt blodigste dagen under opprørene i Ukraina.

Skal endre grunnloven

Landet skal gå også tilbake til grunnloven fra 2004, noe som gir presidenten færre fullmakter enn han nå har. Han sier også at han skal begynne arbeidet for å danne en nasjonal overgangsregjering.

— Partene er enige om en avtale for å løse krisen, skriver presidenten.

Tysklands utenriksminister Steinmeier, Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og Polens utenriksminister Radoslav Sikorski var til stede som vitner og meglere under forhandlingene, men Fabius forlot møtet natt til fredag for å reise til Beijing.

sza01f25.jpg
SCANPIX
sz9ff78d.jpg
SCANPIX

Diplomatkilder sier til nyhetsbyrået Reuters at forhandlingene har vært «meget vanskelige», og BBC meldte tidligere fredag at det brøt ut slåsskamper i Ukrainas parlament under forsøkene på å løse krisen.

Ifølge Reuters kommer presidenten opposisjonen i møte et stykke på vei med den midlertidige avtalen. Men han innfrir ikke et av hovedkravene — at han må gå av.

Polens utenriksminister Sikorski sier at Ukraina nå er inne i et «skjørt øyeblikk», og at ingen av partene får 100 prosent av det de ønsker.

Trekker seg i protest

Ukrainas viseforsvarssjef trekker seg i protest og anklager president Viktor Janukovitsj for å ville sette inn soldater mot demonstrantene i Kiev.

— Hæren er i dag involvert i en sivil konflikt, som kan lede til massedød blant sivile og soldater. Jeg har besluttet å levere inn min avskjedssøknad for å hindre opptrapping, sier general Jurij Dumanskij.

Onsdag sparket Janukovitsj forsvarssjefen i landet, general Volodymyr Zamana, uten å oppgi noen begrunnelse. Zamana gikk tidligere i måneden offentlig ut mot Janukovitsj da presidenten først tok til orde for å innføre unntakstilstand.

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold til Ukraina som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere oppfordres til å holde seg unna demonstrasjoner, folkemengder, regjeringsbygg og Uavhengighetsplassen med mer, melder den norske ambassaden i Ukraina.

MØTE: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (midten) og hans polske kollega Radoslaw Sikorski (nummer to fra v.) sammen med ukrainske opposisjonsledere i Kiev torsdag, deriblant tidligere proffbokser Vitalij Klitsjko (til v.)
SCANPIX