Politimesteren i Malmö opplyser til nyhetsbyrået TT at pågripelsene i Bosnia ikke har noe med terror å gjøre.

— Det handler om kriminelle i Malmö, sier Stefan Sintéus.

— I dette tilfelle kan de pågrepne kobles til alvorlig organisert kriminalitet, sier Mark Vadasz, kommunikasjonssjef ved svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Det er Sveriges nasjonale operative avdeling (NAO) som har hånd om saken.

På grensen

Til sammen fem personer ble pågrepet fredag. Fire er bosniske borgere, og en er en svensk borger. Tre av dem ble stoppet på grensen, på vei ut av Bosnia med en sprengladning i bagasjerommet i bilen. Den skal ifølge Expressen være laget av håndgranater.

De første meldingene gikk på at de fem var pågrepet for å ha laget en bombe som skulle brukes i et terrorangrep mot et ikke-navngitt skandinavisk land og at mennene skulle ha mottatt en bestilling på bomben.

— Vår informasjon er at bomben skulle tranporteres til et skandinavisk land og brukes i et terrorangrep, sier talsperson i det bosniske politiet, Kristina Joziä, til TT tross dementiet fra svensk politi.

— Vi har akkurat gjennomført husundersøkelser flere steder for å sikre flere bevis, sier Joziä.

I 50-årene

Ifølge den bosniske avisen Dnevni Avaz er den svenske statsborgeren en mann i begynnelsen av 50-årene.

Svensken ble pågrepet i Sarajevo, opplyser den bosniske politienheten Sipa, som bekjemper terror, gjengkriminalitet og menneskehandel.

De pågrepne sitter fengslet i Sarajevo og vil bli overlevert til påtalemyndigheten lørdag morgen.

Svensk politi har samarbeidet med bosnisk og nederlandsk politi i forbindelse med saken. De pågrepne skal være velkjente navn for politiet.