Nei til klimaløfter fra India og Kina

G8-kompromiss til tross: India og Kina vil ikke gi bindende løfter om kutt i klimagassutslippene.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Kansler Angela Merkel hadde i går invitert flere av de store utviklingslandene til Heiligendamm: Kina, India, Brasil og Sør-Afrika.

Håpet var at både Kina og India skulle bli mildere stemt til en klimaavtale som også omfatter fattige, men raskt voksende land. Dersom de ikke blir med på laget, vil det heller ikke være mulig å bremse klimaendringene, ifølge ekspertene.

Men gjestene viste seg lite imponert over klimakompromisset som G8-landene hadde inngått kvelden før.

Kinas president Hu Jintao minnet om det historiske ansvaret den rike delen av verden har for at CO2-konsentrasjonen i atmosfæren stiger.

— Kinas utslipp per hode er mindre enn en tredjedel av utslippene fra de rike landene, sa Jintao til G8-kollegene.

Peker på motvilje i USA

Han gjorde felles front med Indias statsminister, Manmohan Singh. Begge avviste tanken om at utviklingslandene skal binde seg CO2-krav som vil kunne bremse den økonomiske veksten. De mener det er de rike landene som har skapt problemene, og at det derfor også er de som må ta hovedansvaret for å rydde opp.

Jintao bad om økonomisk og teknologisk hjelp, slik at de kan ta i bruk mer moderne og renere teknologi som får ned utslippene. Den kinesiske presidenten sa også at han vil prøve å øke energieffektiviteten i Kina med 20 prosent innen 2010.

Han ga ros til EU for at unionen vil kutte utslippene med 20 prosent innen 2020. Men de asiatiske gjestene hadde også merket seg at USA ikke lar seg binde til en halvering av utslippene innen 2050, men bare «vil vurdere det seriøst».

— Standpunktene ligger fortsatt et stykke fra hverandre, innrømmet kansler Angela Merkel etterpå.

De store u-landene er enige med G8 om å begynne en «Heiligendamm-prosess». Der skal de blant annet drøfte spørsmål om forskning, utvikling og energieffektivisering - blant annet med klimaendringene for øye.

Inn i selve G8-klubben slipper de ikke:

Tanken om at de største og hurtigstvoksende u-landene bør få bli med, hadde ikke vært tema på Heiligendamm, ifølge Merkel, som avviste tanken. Hun mente Heiligendamm-prosessen vil føre samarbeidet opp «på et høyere nivå».

Lover å holde Afrika-løfter

Også noen av de viktigste landene i Afrika var invitert til samtaler med de store ved Østersjøen i går.

G8-landene la på bordet en hjelpepakke på 360 milliarder kroner til å bekjempe aids, malaria og tuberkulose, verden over. Hvert eneste år dør seks millioner mennesker av disse sykdommene. To av tre hiv-smittede lever i Afrika, og tre av fire har ikke tilgang til medisinsk hjelp.

G8-lederne lovet også å holde løftene de ga til Afrika på møtet i 2005, om å doble hjelpen til Afrika innen 2010. Foreløpig ligger de langt etter, men Angela Merkel forsikret i går at G8 ikke skal huskes som en organisasjon som bryter løfter.

Bono kritisk

Hjelpeorganisasjonene var ikke imponert. Hjelpepakken til sykdomsbekjempelse kroner har ingen tidsramme, og organisasjonen Oxfam hevdet i går at G8-landene allerede før gårsdagens møte hadde forpliktet seg til å gi 342 av de lovede 360 milliarder kronene.

— Kreativ bokføring vil ikke berge liv - det gjør bare løfter som blir holdt, sa Max Lawson, rådgiver hos Oxfam i en pressemelding i går, som slo fast at «det finnes ingen unnskyldning for det som skjedde her på Heiligendamm i dag». Også lederen for Den afrikanske union, John Kufour, bad G8-landene om å holde lovnadene sine.

U2-vokalist Bono langet ut mot Afrika-dokumentet til G8.

— Det er ikke lesbart på noe språk, sa Bono, som sammen med Bob Geldof møtte G8-lederne dagen før for å få dem til å åpne lommebøkene.

Han kritiserte både mangelen på timeplan og at det ikke er penger øremerket særlig for Afrika.

— Det er verdt å huske at dette ikke er statistikk. Dette er sykehus uten elektrisiteten eller det rene vannet de er blitt lovet, skoler uten tak, mødre uten vaksiner til barna sine, sa Bono.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ingen &laquo;pokalypse&raquo; nå! likevel<p/>

  2. Splittet om Kosovo

INGEN LØFTER. Indias statsminister Manmohan Singhfor (til høyre) vil ikke love Tysklands kansler Angela Merkel reduksjon CO2-utslippene hvis det kan hemme landets økonomiske vekst.
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN