1,5 millioner kan dø

Dødstallet etter syklonen Nargis kan øke til 1,5 millioner i de neste ukene om ikke redningen kommer i tide.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

– Med et sannsynlig dødstall på 100.000 allerede, er alle faktorene på plass for en helsekatastrofe som kan ende i en 15-dobling av dødstallet i den kommende perioden, sa Oxfams regionaldirektør for Øst-Asia, Sarah Ireland, søndag.

Hun gjorde det klart at Oxfam slutter seg til kravet fra andre organisasjoner om at Burma må oppheve visumplikten for utenlandske hjelpearbeidere slik at en massiv hjelpeoperasjon kan lanseres i de hardest rammede områdene.

Bare ørsmå mengder hjelp har hittil piplet inn i disse områdene en uke etter at syklonen traff.

Syklonen er den verste naturkatastrofen i Sørøst-Asia siden tsunamien som rammet området i julehelgen i 2004. Tsunamien krevde 250.000 liv og utløste en enorm internasjonal hjelpeoperasjon i nesten alle land de rammede landene.

Avviser

Syklonen i Burma er håndtert stikk motsatt. Militærjuntaen ønsker nødhjelp velkommen, men har hele uka nektet utenlandske hjelpearbeidere adgang til landet. De militære insisterer på at de kan fordele hjelpen selv.

Juntaen avviste også appeller om å utsette en planlagt folkeavstemning om en ny grunnlov og arrangerte avstemningen lørdag, trass i at hundretusener av mennesker hadde desperat behov for mat, rent vann, medisiner og tak over hodet.

Frustrasjonen vokser blant hjelpearbeidere som venter på visum i Bangkok, mens alle tegn tyder på at det bygger seg opp en sultkatastrofe og en epidemi av sykdommer, særlig i Irrawaddy-deltaet som ble hardest rammet.

Innsats redder liv

Ireland sier at selv om 250.000 mennesker mistet livet i de første timene av tsunamien, unngikk man sykdomsutbrudd fordi både de rammede landene selv og verden for øvrig straks lanserte en massiv operasjon for å unngå epidemier.

– Vi må gjøre det samme for Burmas folk, sier hun.

Hun sier at all erfaring fra tidligere katastrofer som tsunamien og jordskjelvet i Pakistan i 2005 viser at uten en øyeblikkelig innsats med viktig hjelp som rent vann, kan det utvikle seg epidemier av kolera, tyfoidfeber og shigella som kan true millioner av mennesker.

– Vi er sikre på at det internasjonale samfunnet kan gjøre en forskjell på bakken, og derfor vi vil arbeide sammen med det burmesiske folk som er rammet av denne katastrofen, sier hun.

Selv om Burma ennå ikke har sluppet inn hjelpearbeidere, tillater de enkelte hjelpesendingene å flys inn.

FNs matvarefond WFP fløy inn tre flylaster med høyenergikjeks i løpet av helgen, og FN menneskerettighetskommissær fikk lov å sende en kolonne lastebiler med 20 tonn nødhjelp fra Thailand.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Første amerikanske hjelpesending til Burma

KRISE: Svært få har fått hjelp etter at den voldsomme syklonen rammet Burma.

BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN