- Jeg tror på en god slutt

Mathilde Moland fikk lørdag snakke med sin sønn Tjostolv alene i fengselet i Kisangani i to og en halv time.

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Det var et veldig greit besøk, som gjorde godt for oss begge. I motsetning til fredag fikk vi være alene sammen og hadde god tid til å prate, forteller mor Moland til NTB på telefon fra Kisangani

Tjostolv Moland var i ferd med å lage seg frokost da moren kom, og hun så at han spiste godt, men at han nok var litt trøtt.

 • Han spurte veldig etter familie, venner og bekjente hjemme, forteller hun. Det ble ikke felt så mange tårer som under det første gjensynet, men Mathilde Moland måtte fram med lommetørkleet lørdag også.
 • Jeg har hatt mine nedturer, men nå er jeg jevnt over optimist og tror på en god slutt, sier moren.

Nye besøk

Mathilde Moland hadde med seg noen fotballer inn i fengselet, og under besøket blåste de opp en ball som ble sparket ut til de andre fangene.

 • Det var veldig populært, sier hun.

Søndag er det familiedag i fengselet, og Mathilde Moland skal på et nytt besøk sammen med familiene til mange av de andre fangene.

 • Jeg skulle også ha vært i fengselet lørdag kveld sammen med en diplomat og politilegen, men da sa den militære dommeren nei, og jeg fikk ikke slippe inn.

Kona til presidenten

Ifølge predikant Rune Edvardsen, som er sammen med Mathilde Moland i Kongo, kan det være en mulighet for at hun får møte kona til Kongos president Joseph Kabila over helgen.

 • Det er Rune som tar seg av dette. Men hvis jeg får muligheten, vil jeg selvfølgelig gjøre det. Alt som kan virke positivt inn på saken, vil jeg være med på, sier hun.

Hun synes besøket i Kongo hittil har overgått forventningene. Hun sier det også har vært en stor opplevelse å oppleve folkelivet og se på nært hold hvordan menneskene lever.

- Godt mot

 • Jeg reiser hjem igjen ved godt mot. Så lenge de er friske, går det greit. Men skulle en av dem få en ny runde med malaria, blir jeg veldig bekymret. Punkt én er å holde seg frisk, sier hun.

Hun har også fått i «oppdrag» av Tjostolv og Joshua å formidle en dypfølt takk til alle hjemme som har sendt støttemeldinger på e-post til de to dødsdømte fangene.

 • De er dypt takknemlige for å ha mottatt så mange støttemeldinger. Jeg hadde med 19 A4-sider med e-poster til dem, opplyser Moland.

Pause

Advokat Marius Dietrichson, som følger rettssaken og bistår forsvarerne, sier det nå er pause i saken fram til torsdag i neste uke.

 • Da starter prosedyrene, og de vil trolig ta et par dager. Deretter trekker retten seg tilbake for å avsi dom. Antakelig vil det ta et par uker, sier Dietrichson til NTB.

Selv er han blottet for forventninger til dommens utfall, siden alle rettens medlemmer har gitt uttrykk for at de tiltalte er skyldige etter tiltalen.

 • Men jeg har stor respekt for den jobben forsvarerne gjør. De arbeider under harde vilkår, mener Dietrichson.

Møte mandag

Den norske advokaten fikk for noen dager siden forbud mot å ha kontakt med de to norske tiltalte.

Han skal mandag morgen ha et møte med militærtribunalets president og håper da å få omgjort beslutningen slik at han kan møte Moland og French.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Fikk endelig møte sønnen

 2. – Godt for Moland å møte moren

 3. Får hver sin forsvarer

 4. Advarte diplomater i Kongo mot innblanding

 5. Ankesaken fortsetter i Kongo

 6. - Håper å treffe Tjostolv flere ganger

 7. Moland flyttet tilbake til fengselet

 8. Joshua French forklarer seg i retten

BT anbefaler

Hele livet har Tor lurt på hva som skjedde med faren. Så ringte Forsvaret.

Tor Sandvik var fire år og på besøk hos besteforeldrene i Rosendal. På TV-en lå det et bilde av en mann som fanget…