Angriperne drept etter gisseldrama

Aksjonen mot gisseltakerne på restauranten i Bangladeshs hovedstad Dhaka er avsluttet. Samtlige seks angripere er drept av sikkerhetsstyrkene, opplyser politiet.

SKADET: En skadet politimann blir fraktet ut fra området ved restauranten i Dhaka, Bangladeshs hovedstad.
Sikkerhetsstyrker utenfor restauranten der væpnede menn tok seg inn fredag kveld i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh.
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Gjerningsmennene som fredag kveld angrep restauranten, tok om lag 35 gjester og ansatte som gisler, 20 av dem utlendinger, skriver nyhetsbyrået AP. Minst tolv av gislene skal være befridd i operasjonen lørdag morgen.

En sikkerhetsoffiser opplyser til AFP at fem uskadde, bangladeshiske gisler ble frigjort i løpet av få minutter. Japanske myndigheter sier de har fått opplyst fra bangladeshisk politi at to av de tolv befridde gislene er utlendinger, men ikke hvilken nasjonalitet de tilhører.

En AFP-fotograf på stedet fortalte ved 7.30 lørdag morgen (3.30 norsk tid) at han kunne høre en kraftig skuddveksling idet spesialstyrkene slo til mot restauranten, over ti timer etter at gislene ble tatt.

Sju italienere

Sikkerhetsstyrker utenfor restauranten der væpnede menn tok seg inn fredag kveld i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh.

Ekstremistgruppa IS hevder å stå bak restaurantangrepet og gisseltakingen i Dhakas ambassadestrøk fredag kveld. Minst to politifolk ble drept i angrepet, og minst 26 personer er såret.

Flere medier rapporterer at om lag 35 gjester og ansatte er blitt holdt som gisler inne i restauranten Holey Artisan Bakery. Den ligger i bydelen Gulshan og er populær blant utlendinger, diplomater og bangladeshiske middelklassefamilier.

Sju italienere er blant gislene som holdes fanget inne i restauranten, skriver Reuters, som siterer statlig italiensk TV. Nyhetsbyrået har også fått opplysninger om at indiske borgere er tatt som gisler, mens AP skriver at det trolig også er japanere blant gislene.

IS-påstand

IS tar via sitt talerør Amaq på seg ansvaret for angrepet. I meldingen hevdes det at IS-medlemmer drepte 20 personer med ulike nasjonaliteter. Politiet har så langt ikke bekreftet hvor mange som ble holdt som gisler, eller hvorvidt noen er drept i tillegg til de to politifolkene.

Politi og sikkerhetsstyrker har forsøkt å forhandle med gisseltakerne, men de har ikke svart på myndighetenes ønske om å forhandle.

– Det er intet ønske om å forhandle. Det er en selvmordsaksjon, sa den italienske ambassadøren Mario Palma.

Nordic Club

Både Nordic Club, der folk fra nordiske land ofte møtes, og Qatars ambassade ligger rett ved restauranten. Utenriksdepartementet i Oslo er kjent med situasjonen i Dhaka.

– Vi er i kontakt med vår ambassade for å kartlegge om nordmenn er rammet. Ambassaden har oversikt over egne ansatte, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til NTB.

Den amerikanske ambassadentvitretfredag kveld at det fant sted «skyting og en gisselsituasjon». Bangladeshisk TV meldte at gjerningsmennene utløste flere eksplosjoner, og CNN rapporterer at de kastet håndgranater mot politiet.

Mistenker islamister

Det er ikke klart hvem de væpnede mennene er, men politiet mistenkte tidlig at det dreier seg om militante islamister.

Sumon Rexa, som arbeider på kjøkkenet i restauranten og greide å rømme, forteller at angriperne ropte «Allahu Akbar» («Gud er størst» på arabisk) da de gikk til angrep på kafeen.

Bangladeshisk islam har tradisjonelt vært moderat, men det har de siste månedene vært en rekke drap på ikke-muslimer som islamistiske ekstremister har fått skylden for. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. FHI: – Vi bør snarest tilbake til en normal hverdag

  2. – De gadd ikke gi oss en skikkelig forklaring. Nå får de fortjent smekk i retten.

  3. Personbil og betong­bil krasja på Fjøsangerveien

  4. Retten mener hun burde blitt hørt: – En knusende dom

  5. Her kommer kjempebølgene

  6. – Hadde blitt dyrt å betale