Ber for sitt liv i ny video

Søndag kveld publiserte kidnapperne en ny video av Kjartan Sekkingstad og de to andre gislene.

Publisert Publisert

KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble i september kidnappet av terrorgruppen Abu Sayyaf på Filippinene. Til høyre et bilde fra videoen som ble publisert 22. mai.

 • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I september ble sotraværingen Kjartan Sekkingstad og tre andre personer kidnappet på Filippinene. For en måned siden ble et av gislene drept, samme dag som fristen kidnapperne hadde satt for å betale løsepenger gikk ut.

Tirsdag 3. mai publiserte terrorgruppen Abu Sayyaf en ny video med de gjenlevende tre gislene, der det ble sagt at også disse gislene vil bli drept om gruppens krav ikke blir oppfylt.

Søndag 22. mai kom nok en video, der det trues med at gislene blir henrettet 13. juni. Det vises også til at dette er «den siste beskjeden» fra de tre gislene.

— Vi vil bli henrettet

Videoen viser de tre gjenværende gislene: Kjartan Sekkingstad sammen med en canadisk mann og en filippinsk kvinne. Det fremgår ikke av videoen når den er tatt opp.

I videoen blir de tre gislene filmet etter tur, Sekkingstad til slutt. Han presenterer seg ved navn og ber om at den norske, canadiske og filippinske regjeringen, samt Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte, gjør det de kan for å hjelpe gislene.

Terrorgruppen har tidligere krevd rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene.

— Prøv å forhandle med denne gruppen. Vi vil bli henrettet 13. juni klokken tre om det ikke blir en avtale med denne gruppen, sier Sekkingstad i videoen.

UD kjent med videoen

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad, sier til BT søndag kveld at de har kjent til den siste videoen i noen timer, men at de ikke ønsker å kommentere detaljer.

-Vi arbeider for å bidra til en best mulig løsning. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse og hensynet til de pårørende, sier Bjåstad til BT.

UD har tidligere uttalt til BT at de er i nær kontakt med familien til Sekkingstad. På prinsipielt grunnlag har Norge nektet å etterkomme gisseltakernes krav om løsepenger.

— Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) etter kidnappingen i september i fjor.

Les også:

Les også

- Norge betaler ikke løsepenger

Krever løsepenger

I løpet av halvåret Sekkingstad har blitt holdt i fangenskap, har

Les også

geriljagruppen Abu Sayyaf lagt ut flere videoer

på internett av Sekkingstad og de tre andre gislene. De har krevd rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene.

— Vi vil gjøre vårt absolutt beste for å redde kidnappingsofrene. Deres sikkerhet er vår primære bekymring, sa major Filemon Tan Jr, talsmann for Western Mindanao Kommando, til avisen Philippine Star i april.

Sekkingstad er født og oppvokst på Sotra i Hordaland, og jobbet etter skolegangen i familiens lakseoppdrett. I 1988 reiste han til Canada, og flyttet senere til Filippinene.

Les også:

Les også

Slik ble Kjartan Sekkingstad hotellsjef på Filippinene

Terrorekspert: — Svært dramatisk

Terrorekspert Jan Oskar Engene, har ikke selv sett videoen, men sier til NTB at situasjonen er svært dramatisk både for Sekkingstad og de andre gislene.

DRAMATISK: Terrorekspert Jan Oskar Engene tror ikke norske myndigheter vil betale løsepenger, og sier at situasjonen er svært dramatisk for gislene. ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN Foto: Paul S. Amundsen

— Det er allerede svært alvorlig, jeg vet ikke hva som kan endre seg heller. Hvis summen på løsepengene er like stor som den har vært, er det liten sjans for at det skal innfris, sier Engene, som er førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.På spørsmål om han tror norske myndigheter tar kontakt, sier Engene til NTB at han vil tro myndighetene i slike situasjoner er interessert i å etablere kontakt for å ha en kanal inn for å appellere til at saken blir løst.

At Norge betaler løsepengene har Engene ingen tro på. Han mener norske myndigheter, slik det har fremstått offentlig, har opptrådt som forventet. Han sier det ikke er å forvente at norske myndigheter vil utbetale flere titalls millioner kroner.

— Isolert sett ville det løst saken for gisselet, men det ville i det større perspektivet gjort verden mer utrygg for nordmenn, dersom det blir kjent at om man kidnapper en nordmann ligger det an til at man får utbetalt store løsepenger.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Slik ble han hotellsjef på Filippinene

 2. Kidnappere slapp ny gisselvideo

 3. Lover kamp mot Abu Sayyaf

 4. Utenlandske gisler er valuta for Abu Sayyaf

 5. Canadisk gissel drept på Filippinene

 6. Fristen for løsepenger ute

 7. Trapper opp søket etter gisler

 8. Syv geriljamedlemmer drept i søk etter norsk gissel

 9. Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

 10. Gisseltakerne reduserte krav om løsepenger

 11. Gisseltakere krever 180 millioner

 12. - Kjenner identiteten til flere av gisseltakerne

 13. Filippinske myndigheter jobber for å få gislene frigitt

 14. Brutal terrorgruppe holder Sotra-mann fanget

 15. Abu Sayyaf viser frem bilder av norsk gissel

 16. Kjartan Sekkingstad fra Sotra kidnappet

BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN
 1. Filippinene
 2. Kjartan Sekkingstad