Søndag morgen reiste Kypros' president Nicos Anastasiades til Brussel for å fortsette forhandlingene om hvordan Kypros få tak i 5,8 milliarder euro. De pågående forhandlingene blir karakterisert som svært krevende, og tidspresset er stort.

Forhandlingsgruppens leder, Jeroen Dijsselbloem, har kalt inn finansministrene til møte søndag kveld.

Likevel var det ingen sikre tegn sent lørdag kveld på at partene var noe nærmere en avtale. Kypros forhandler med en troika som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den har lovet Kypros en redningspakke på 10 milliarder euro (75 milliarder kroner), dersom Kypros selv klarer å skaffe 5,8 milliarder.

Siste frist

Ifølge EU-kommissær Olli Rehn er det helt avgjørende at partene blir enige søndag.

— Det finnes det ingen lettvinte løsninger igjen for Kypros, bare vanskelige valg, sier han.

I løpet av lørdagskvelden sa en anonym kypriotisk talsmann at partene skal være enige om en skatt på 20 prosent på bankinnskudd over 100.000 euro i Bank of Cyprus og 4 prosent hos andre utlånere.

Pengene i de kypriotiske pensjonsfondene vil ikke være en del av avtalen, ifølge talsmannen.

Taust

Fra offisielt hold kom det ingenting konkret om de hektiske forsøkene på å sikre redningspakken til de kriserammede kypriotiske bankene. President Anastasiades ville sent lørdag kveld kun si at han håpet på en avtale «snart».

— Vi er her og vi jobber intenst for å redde økonomien, skrev han i en twittermelding.

Vanlige kyprioter er sjokkert over troikaens opprinnelige forslag om en engangsskatt på innskudd. Det forslaget ble forkastet av landets nasjonalforsamling tirsdag. Lørdag marsjerte tusenvis av bankansatte til nasjonalforsamlingen for å vise sin avsky.

De 17 finansministrene i eurosonen kommer sammen søndag kl. 18 for å diskutere krisen rundt de kypriotiske bankene.

Frist mandag

Senest mandag må Kypros' regjering gjøre rede for hvordan den skal skaffe de 5,8 milliardene. Hvis dette ikke skjer, er det stor fare for at bankene på Kypros går konkurs, noe som kan presse landet ut av eurosonen.

Kypros er et såkalt skatteparadis, der mange utlendinger velger å plassere pengene sine. Av de 70 milliarder euroene (nær 530 milliarder kroner) som nå står i kypriotiske banker, antas det at en tredel stammer fra Russland.

Avgiften vil derfor også ramme mange rike russere, som slik vil være med på å betale på å redde Kypros' økonomi.