Bekrefter at bin Laden er drept

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

DREPT: Osama bin Laden og rådgiveren Ayman al-Zawahiri - et bilde tatt for rundt ti år siden.
JUBEL: Slik reagerte amerikanere utenfor Det hvite hus på nyheten.
FERDIG MED TALEN: Barack Obama trekker seg tilbake på kontoret etter nattens dramatiske tale.
JUBEL: Slik reagerte amerikanere utenfor Det hvite hus på nyheten.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at al-Qaida-lederen Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad, etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham søndag og tok vare på liket for å kunne bevise at han er død.

— Rettferdigheten har skjedd fyllest, sa Obama, og henvendt til de pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001, sa han at han aldri hadde glemt dem.

Straks nyheten begynte å sirkulere i Washington, samlet hundrevis av jublende mennesker seg utenfor porten til Det hvite hus og sang patriotiske sanger, og Obamas forgjenger George W. Bush sendte et telegram for å gratulere med en «monumental prestasjon».

Nye spor

I talen fortalte Obama at han i august i fjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga grønt lys for en spesialoperasjon for å finne og drepe al-Qaida-lederen.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden. Han sa han ringte president Asif Ali Zardari for å takke og gratulere.

Det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad søndag.

— Et lite team amerikanere gjennomførte operasjonen med enormt mot og evner. Ingen amerikanere kom til skade, og de var svært nøye med å unngå at sivile ble skadd, sa han.

Etter en ildveksling drepte de terrorlederen Osama bin Laden, og tok besittelse av liket, sa Obama.

To personer som var sammen med terrorlederen skal ha blitt drept, blant dem bin Ladens sønn. Ifølge al Jazeera skal også en kvinne ha blitt drept i angrepene.

Helikopter

Ifølge CNN dreide det seg om en helikopteroperasjon ledet av marinens spesialsoldater, Navy Seals, og hele operasjonen varte bare i 40 minutter.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Amerikansk etterretning ble mistenksomme fordi villaen var sterkt bevoktet, ikke hadde telefon— eller internettforbindelse, og at det bodde flere mennesker der enn det som var opplyst.

Amerikanske medier melder at rettsmedisinere har fastslått at liket faktisk er bin Laden ved hjelp av DNA fra hjernen til bin Ladens søster, som USA sikret seg da hun døde.

Advarer

I talen advarte Obama også om at al-Qaida vil fortsette å angripe USA, og at USA vil fortsette å være på vakt.

Gjenlevende al-Qaida-ledere, som bin Ladens nestleder Ayman al-Zawahiri, kan gå til hevnaksjoner, og USA har gitt amerikanske borgere beskjed om å være på vakt over hele verden.

I talen understreket Obama at USA ikke er i krig med islam.

— Bin Laden var ingen muslimsk leder. Han begikk massedrap på muslimer, sa han og la til at verden er et tryggere sted uten bin Laden.

Pinlig for Pakistan

For Pakistan er opplysningene om at bin Laden bodde lenge i landet, pinlige. Ikke bare var han i Pakistan, han bodde i luksus i en by som er full av pensjonerte pakistanske offiserer bare 120 kilometer fra hovedstaden.

Derfor var pakistansk etterretning raskt ute med å bekrefte at bin Laden er død og at de var med på operasjonen.

Opplysningene kan føre til problemer i forholdet til USA og til interne politiske problemer. Men om Pakistan har vært dypt involvert i operasjonen for å ta bin Laden, vil det bedre et vanskelig forhold.

Jaktet på i årevis

Bin Ladens død skjer nesten ti år etter angrepet mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington, som kostet nærmere 3.000 mennesker livet, og det påfølgende amerikanske angrepet på Afghanistan.

Et av de fremste målene til president George W. Bush med Afghanistan-krigen nettopp var å få tak i bin Laden. Men han greide det aldri før han gikk av.

USA har i alle år trodd at bin Laden befant seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan etter at han flyktet fra Tora Bora-hulene i Afghanistan.

USA mener at bin Laden ikke bare hadde ansvaret for 11. september-angrepet, men også andre terrorangrep som angrepet på ambassadene i Kenya og Tanzania og på marinefartøyet USS Cole i Jemen.

Hva tror du Osama bin Ladens død betyr for terrorkampen? Si din mening under!

Publisert
TALTE TIL FOLKET: Barack Obama medelte amerikanerne de dramatiske nyhetene like før klokken 05 natt til mandag - norsk tid.

Les mer om dette temaet

  1. - Terrorfare på kort sikt

  2. «U-S-A, U-S-A»

  3. Helikopter styrtet

  4. Amerikanere jubler