Våpenhvilen mellom Israel og Hamas fikk en brå slutt da minst 27 personer ble drept i nye israelske angrep i Rafah sør på Gazastripen. Samtidig ulte sirenene i Israel for å varsle nye palestinske rakettangrep.

Meningen var at den humanitære våpenhvilen skulle ha vart i tre døgn fra fredag morgen, men etter noen få timer var det slutt.

Ved Rafah sør på Gazastripen, en by som ligger like ved Egypt, ble titalls mennesker ifølge helsepersonell drept i israelske angrep, samtidig som ble meldt om kamper mellom israelske soldater og Hamas like ved byen.

En talsmann for nødetatene opplyser at minst 27 personer er drept og over 150 såret. Flere av ofrene skal ha benyttet våpenhvilen til å gå ut og handle. Andre kilder melder om minst 40 drepte.

Ute for å handle

Bombardementet av Rafah fortsetter slik at det er umulig å hente ut døde og sårede, opplyser journalister fra AFP.

Flere israelske medier meldte allerede fredag formiddag at FN hadde fått beskjed fra Israel om at våpenhvilen er over. Ifølge israelske myndigheter har Hamas også gjenopptatt rakettangrepene mot Israel.

— Fra Israels side er våpenhvileavtalen med Hamas annullert, sier en israelsk tjenestemann til avisenHaaretzom israelernes budskap til FN.

Presset for pause

Hamas og Israel innledet en 72 timer lang humanitær våpenhvile på Gazastripen fredag morgen. Få timer senere lød anklagene om avtalebrudd fra begge sider.

— Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt tiltrengt pause fra voldshandlingene, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kunngjorde avtalen torsdag kveld.

Da hadde FN og internasjonale ledere øvet sterkt press på partene til meldinger om stadig flere dødsfall og vanskeligere levekår på Gazastripen.

Fortsetter operasjonerDet israelske forsvaret gjorde det umiddelbart klart at det ville fortsette sine «defensive operasjoner» under våpenhvilen. Hamas kunngjorde torsdag kveld at bevegelsen ville respektere avtalen dersom ikke Israel brøt den.

Over 1.450 palestinere er drept i den over tre uker lange israelske offensiven i Gaza. De fleste av dem er sivile. 61 israelske soldater er drept, mens tre sivile har måttet bøte med livet i Israel.

Palestinere brukte en våpenhvile til å undersøke husene sine på Gazastripen fredag, men det tok ikke mange timene før det kom meldinger om at våpenstillstanden var over.
Reuters/ NTB Scanpix