Abu Qatada er blitt omtalt som Osama bin Ladens høyre hånd i Europa og som Storbritannias svar på mulla Krekar. Søndag morgen ble han satt på et fly fra den militære basen Northolt vest i London sammen med flere britiske og jordanske vakter. Samme formiddag landet flyet i Jordan der han ble overlatt til jordanske myndigheter, som har siktet ham for terror.

— Denne farlige mannen har nå blitt fjernet fra vårt land og vil bli stilt for retten i sitt eget land, sa innenriksminister Theresa May etter deportasjonen.

Abu Qatada nekter skyld, opplyser hans forsvarer Taysir Diab.

— I morgen vil jeg be om at han blir løslatt mot kausjon, sa advokaten etter et fengslingsmøte søndag.

Cameron fornøyd

Britiske myndigheter har i årevis forsøkt å utvise Qatada. Men den radikale predikanten har kjempet i domstolene for å unngå å bli deportert. Storbritannias statsminister David Cameron sier det gleder ham stort at det nå er satt punktum for saken.

— Dette er en sak som har fått blodet mitt til å koke - at det skulle ta så lang tid og være så vanskelig å deportere denne mannen, som ikke har noen rett til å være i vårt land, og som har truet vårt land, sa Cameron søndag.

Den palestinskfødte predikanten er siktet for planlegging av flere terrorangrep. Han er varetektsfengslet i 15 dager.

Jordans utenriksminister Mohammad al-Momani forsikrer om at rettssaken mot Abu Qatada vil bli rettferdig.

Dømt in absentia

Qatada fikk på 1990-tallet asyl i Storbritannia sammen med sin familie. I 1998 ble han dømt for å være involvert i terrorangrep i Jordan, uten at han selv var til stede i rettssalen.

I Storbritannia har han vært ut og inn av fengsler siden han ble pågrepet første gang i 2001. I mars i fjor ble han igjen fengslet etter å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse.

I juni vedtok jordanske myndigheter en særskilt lov som gjør at de ikke kan bruke bevis mot Qatada som er kommet fram under tortur. Dermed kunne Storbritannia utlevere Qatada uten å bryte sitt eget lovverk.