SISTE: Det er kommet melding fra NTB og AFP at syv franskmenn er savnet i Det karibiske hav mellom Martinique og Dominikanske republikk. Båten skal ha forsvunnet søndag. Det er usikkert om dette har en direkte kobling til «Sandy».

Mannskapet tok på seg overlevingsdrakter og livvester før de forlot skuta i to livbåter, opplyser kystvakten i USA.

HMS «Bounty» er en kopi som ble bygd i 1962 i forbindelse med innspillingen av filmen «Mutiny on the Bounty». Skuten befant seg i farvannene utenfor Nord-Carolina da den ble fanget i uværet. I 2009 klapet den til kai her i Bergen.

Orkanen Sandy har tiltatt i styrke i løpet av sin ferd nordover i Atlanteren. Det er ventet at orkanen vil treffe land i USA i løpet av kvelden mandag.

Massiv evakuering

375.000 mennesker fikk beskjed om å evakuere fra de mest utsatte områdene i New York søndag kveld. Orkanen sammenfaller med høyvannet, og størrelsen på uværet — som har tatt livet av over 60 mennesker på sin ferd gjennom Karibia - gjør at ekspertene spår over tre meter stormflo langs kysten.

I millionbyen New York tar myndighetene ingen sjanser, og det er opprettet egne sentre der evakuerte kan få tak over hodet.

Ved Sjømannskirken i New York oppfordrer folk til ikke å ta noen sjanser.

— Vi er i beredskap og vil bistå nordmenn som eventuelt trenger hjelp. Vårt råd er å følge nøye med på TV og lytte til de instruksene myndighetene gir, sier informasjonsansvarlig Annette Orre til NTB.

- Ikke utsett deg selv for fare

Klokken sju søndag kveld gikk fristen til myndighetene ut, og de som ikke fulgte ordren om å evakuere fra de mest utsatte områdene, måtte deretter klare seg selv.

— Vi håper så mange som mulig har fulgt våre råd, slik at de er i sikkerhet og ikke utsetter redningsmannskapene for unødig fare, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg på en pressekonferanse.

President Barack Obama har allerede satt valgkampen på vent og lover at myndighetene skal gjøre alt de kan.

— Det statene og byene ber om, skal vi stille opp med. Her er det ikke snakk om å vente på noe byråkrati, slår presidenten fast.

«Frankenstorm»

Orkanen har fått tilnavnet «Frankenstorm», et ordspill på romanfiguren Frankenstein som mistet kontrollen over et monster han selv hadde skapt.

Bakgrunnen for kallenavnet er både at orkanen rammer USA rett før halloween, og at uværet trolig vil blande seg med en vinterstorm lenger nord i Atlanteren. I tillegg bidrar fullmånen til den kraftige stormfloen.

— Det kan godt hende at uværet blir historisk, også med tanke på de omfattende strømbruddene vi forventer og risikoen for vindskader, sier Pennsylvanias guvernør Tom Corbett.

Det blåser kraftig vind så langt som 80 mil fra orkanens øye, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det betyr at millioner av mennesker kan bli rammet av flom og andre problemer Sandy bringer med seg.

Fra Washington til Boston kommer det meldinger om lange køer utenfor matbutikker og supermarkeder. Årsaken er at folk hamstrer mat og vann i tilfelle de blir sittende værfast.

SAS-trøbbel

Uværet på østkysten av USA skaper problemer for flyselskapene. SAS sier de opplever at kundene har forståelse for situasjonen.

SAS har kansellert fire flyginger til og fra New York og Washington mandag på grunn av orkanen Sandy.

Mellom 1.000 og 1.100 skulle reist til eller fra Skandinavia. Rundt 450 av disse er hjemmehørende i Norge.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen sier til NTB at de passasjerene som sitter værfaste i uværet, har full anledning til å booke et annet fly til samme reisemål, på deres kostnad.

— Og dersom man ikke benytter billetten, kan man få den refundert, sier Johansen.

Flyselskapet har også ansvar for å gi værfaste passasjerer mat og drikke, samt overnatting og transport mellom flyplassen og hotellet, dersom ventetiden for alternativ transport er neste dag.

Kaoset i flytrafikken rammer store deler av USAs østkyst, og til sammen er over 7.400 flyginger innstilt. Også ved den øvrige infrastrukturen i New York fører uværet med seg utfordringer. Kollektivtransporten i byen sluttet å fungere søndag kveld. Alle T-baner, busser og regiontog ble parkert for å unngå skader som følge av flom og kraftig vind.

— Vi oppfordrer folk til å lytte til de lokale myndighetene slik at man ikke utsetter seg for fare når man skal for eksempel til og fra flyplassen, sier informasjonssjefen.

Obama avlyser

President Barack Obama avlyste mandag et planlagt valgmøte i byen Orlando i den avgjørende vippestaten Florida. Årsaken er orkanen Sandy.

— På grunn av den forverrede værsituasjonen i Washington-området kommer ikke presidenten til å delta på dagens valgkamparrangement i Orlando, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney i en uttalelse mandag.

— Presidenten kommer til å vende tilbake til Det hvite hus for å følge forberedelsene til den innledende håndteringen av orkanen Sandy, sa han.

ORKANTRØBBEL: Seilskuten HMS «Bounty» til kais i Bergen. Nå er den evakuert som følge av kraftorkanen Sandy.
EIRIK BREKKE
DEN PERFEKTE STORMEN: Snart feier Sandy innover østkysten av USA.
REUTERS