Union Jack-flaggene vaier over Oxford Street og andre paradegater i London. Fredag sluttet det norske kongeparet seg til feiringen av Elizabeth IIs 60 år på tronen.

Fredag deltok kong Harald og dronning Sonja i en lunsj for kongelige statsoverhoder på Windsor Castle, nord for byen. Deretter bar det til den norske ambassaden ved Palace Green i London, før det var offisiell middag i Buckingham Palace om kvelden.

Folkefest neste

Den store folkefesten foregår første helg i juni. Lørdag 2. juni vil Elizabeth (86) etter programmet kaste glans over det tradisjonsrike Epsom-hesteløpet i Surrey. Dagen etter vil et tusentall båter seile ned Themsen til hennes ære, mens horder av mennesker fyller parker og forsamlingssteder over det ganske land.

Tim Ewart, hoffreporter i ITV, mener det ligger an til «tidenes» party.

— Millioner vil medvirke bare i London, sier han.

— Noen hevder det vil bli større enn De olympiske leker. Selv om det er naivt å tro at alle er tilhengere av monarkiet, nyter dronningen massiv støtte i befolkningen. Og prinsebryllupet i fjor fortalte oss at det finnes en enorm appetitt for rojale historiske øyeblikk, sier Ewart.

I beredskap

Sikkert er det at reiselivsnæringen gnir seg i hendene. The Diamond Jubilee vil styrke den hardt pressede britiske økonomien med 10 millioner pund, rapporterer The Telegraph.

— Markeringen er en enestående mulighet for hele nasjonen. Vi gleder oss over å kunne være vertskap for så mange spesielle begivenheter og over å kunne ønske verden velkommen i sommer, jubler Gordon Innes i turistbyrået London & Partners.

Mer kritiske røster noterer seg terrorberedskapen som følger med. De siste ukene har kampfly jaget over metropolen, og sikkerhetstiltakene er ikke blitt mindre etter at en enslig demonstrant delvis greide å ødelegge den årvisse kapproingskonkurransen mellom Oxford- og Cambridge-universitetene i april.

— Hendelsen viste hvor sårbare disse arrangementene er for forstyrrelser. Men sikkerhet er mer et tema foran OL enn i forbindelse med dronningfestivitasen, sier Ewart.

Munch kaller

Vårt eget kongepar tilbringer to døgn i Storbritannia i denne runden. Søndag har dronning Sonja hjemlige representasjonsoppdrag på Sørlandet, melder Slottet.

I slutten av juni er hun imidlertid tilbake i øyriket, blant annet for å åpne en større Munch-utstilling, opplyser Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, til NTB.

NYDELIG I ROSA: Slik så Kate ut da hun blant annet tok i mot det norske kongeparet. Her sammen med hennes ektemann, prins William.
REUTERS