Antonis Samaras, lederen for konservative Nytt Demokrati, som ifølge valgdagsmålinger ble det største partiet i søndagens valg, sier han vil ha en bred gresk samlingsregjering som ser mot Europa.

— For å sørge for at Hellas forblir i eurosonen og for å justere innstrammingspolitikken så vi kan skape vekst og gjøre tilværelsen lettere for det greske folk, sier Samaras.

Men med den nå sterke opposisjonen vil det bli vanskelig for Samaras når han skal forsøke å danne en regjering som kan holde løftene om sparetiltak og gjennomføre de innstrammingene som kreditorene krever.

Straffet for lederrollen

Koalisjonsregjeringen med Nytt Demokrati og sosialistiske PASOK har vært tvunget til å gjennomføre harde og svært upopulære sparetiltak for å redde landet fra konkurs. Det ble de hardt straffet for i søndagens valg til nasjonalforsamling.

Valgdagsmålingene viser at Nytt Demokrati får en oppslutning på 17- 20 prosent, mens regjeringspartiene til sammen får under 35 prosent av stemmene.

PASOK, som alene sanket 43 prosent ved forrige valg, sitter nå igjen med godt under halvparten - 13- 14 prosent av stemmene.

Den venstreradikale alliansen Syriza er nå samlet det klart nest største partiet i Hellas, ifølge den politiske analytikeren Ilias Nikolakopoulos. Alliansen, som ser ut til å få omkring 17 prosent av stemmene, ønsker å snu ryggen til krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Nynazister

Det var ventet at greske velgere kom til å stemme inn radikale partier på ytre høyre og ytre venstre i frustrasjon over rekordhøy arbeidsløshet og voldsomme nedskjæringer.

På ytre høyre fløy tok nynazistene imot misfornøyde velgere med åpne armer. Det nynazistiske partiet Gyllent daggry har fått plass i nasjonalforsamlingen for første gang på 40 år.

Partiet får 6- 8 prosent, viser valgdagsmålinger, godt over sperregrensen på 3 prosent. Det kan dermed ende opp med å bli landets sjette største parti med 25 av 300 seter i nasjonalforsamlingen.

— En ny nasjonalistisk bevegelse gryr, skriver partiet på sine nettsider.

Leder Nikos Michaloliakos sier at partiet skal kjempe mot slaveriet til EU og IMF.

— Fryktens tid har kommet, sier han.

Også kommunistiske KKE har hanket inn mellom 7,5 og 9,5 prosent.

EU biter negler

I EU har man ventet nervøst på resultatet. Hele kriseprogrammet kan settes i fare ved en uavklart parlamentarisk situasjon.

Markedet ser på valget i Hellas som viktigere enn valget i Frankrike på grunn av konsekvensene det kan få for andre svake økonomier i Sør-Europa, som Spania og Portugal.

Statsminister Lukas Papademos sa tidlig søndag at en ny regjering vil være på plass innen en uke. Selv ønsker han ikke å fortsette i førersetet. (©NTB)