Da klokka ble midnatt, satt Merkel fortsatt i det vanskelige toppmøtet som endte uten resultat. Men straks møtet var over, ble champagnen tatt fram.

Blomster og fotballskjorte

Hun fikk blomster av EU-president Herman Van Rompuy og en skjorte fra det tyske fotballandslaget, undertegnet av alle de andre statsministrene og presidentene, og overbrakt av Frankrikes president François Hollande.

Merkel, som er ivrig fotballfan og som var på plass i Brasil da Tyskland ble verdensmester, hadde allerede fått en fotball i gave fra gruppen av konservative partier i EU-parlamentet i forkant av toppmøtet.

Syngende journalist

På pressekonferansen etter toppmøtet sent på natten stemte en journalist fra det tyske TV-nettverket ZDF i en bursdagssang til Merkel. Men han ble ganske alene siden bare et fåtall andre ble med i koret.

— Jeg skulle ha sunget med, så ville det blitt bedre. Tusen takk og takk for serenaden, sa Merkel med et smil da hun avsluttet pressekonferansen.

Selv om starten på dagen var beskjeden, vil hun hjemme i Berlin torsdag kveld være hedersgjesten i et storslagent selskap med rundt 1.000 gjester.

Merkel ble for ni år siden Tysklands første kvinnelige statsminister, eller forbundskansler som det heter i den føderale tyske staten, der hver delstat har sin egen statsminister.

Hun vokste opp i DDR som datter av en opposisjonell prest og utdannet seg til fysiker før hun gikk inn i politikken i det konservative CDU etter murens fall i 1989.