Oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nasjonale sikkerhetsråd sa etter overleveringen at boksene så ut til å være i god stand, selv om de var litt skadd på utsiden.

— Her er de, de svarte boksene, sa den selvutnevnte statsministeren i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Borodaj, da de svarte boksene ble plassert på et bord i et rom som var fullpakket av journalister i hovedkvarteret hans i Donetsk.

Samtidig kunngjorde separatistene en våpenhvile i en ti kilometer radius rundt åstedet for at internasjonale granskere kan gjøre sitt arbeid.

Siden passasjerflyet til Malaysia Airlines ble skutt ned forrige torsdag, har det vært et mysterium hvor de svarte boksene, som egentlig er oransje og inneholder taleregistrator og fredsskriver, var blitt av.

Kontroll over åstedet

Væpnede menn fra separatistenes militser har hatt full kontroll over åstedet, der de har rotet gjennom vraket av flyet og passasjerenes eiendeler og nektet internasjonale eksperter adgang.

Bilder viste militssoldater som fraktet bort noe som lignet på de svarte boksene, men noen av separatistene nektet for at de hadde funnet dem.

Håpet om at de svarte boksene skal gi en forklaring på hva som skjedde med flyet, er trolig ikke stort. Flyet fungerte trolig som normalt helt til det plutselig eksploderte, og det er neppe informasjon å hente fra samtalen i cockpiten siden flygerne trolig ikke rakk å se raketten før den traff.

Det beste beviset på at flyet ble skutt ned og hvem som er ansvarlig, ville være rester av raketten som traff flyet. Men det er sterk mistanke i Ukraina og vestlige land om at separatistene har forsøkt å fjerne slike bevis fra åstedet.

Det er bare om flyet styrtet av andre årsaker enn en bombe eller en rakett at de svarte boksene kan si noe om årsaken.

Tog med lik på vei

Kort før de svarte boksene ble overlevert, forlot toget med levningene av 280 av passasjerene stasjonen i Torez for å kjøre til Kharkiv, 300 kilometer borte, der nederlandske eksperter skal identifisere dem.

Det malaysiske teamet som fikk de svarte boksene, og nederlandske eksperter skal følge med toget på den lange turen til Kharkiv. Derfra skal likene sendes til Amsterdam.

Nederland var hardest rammet av katastrofen, siden 193 av de 298 om bord på flyet, var nederlandske statsborgere.

De døde lå og råtnet i fire dager i åkeren der flyet styrtet og siden i togvogner i Torez, mens raseriet vokste i Nederland, Australia og andre hardt rammede land over at separatistene nektet eksperter adgang til åstedet.

Den ukrainske regjeringen sier at 282 lik og 87 kroppsdeler til de resterende 16 ofrene er funnet.

Russland advart

USA og Storbritannia kom mandag med klare advarsler til Russland om at det vil bli merkbare økonomiske konsekvenser om ikke Ukraina-politikken slår inn på et nytt og mer konstruktivt spor. De to landene krevde at de uavhengige granskerne må få jobbe uhindret, uten at tungt bevæpnede opprørere blander seg inn i arbeidet.

I en samordnet markering sa president Barack Obama i Washington og statsminister David Cameron i London at Russland vil bli ytterligere isolert internasjonalt hvis ikke støtten til opprørerne i Ukraina blir innstilt.

Truslene ble etterfulgt av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd der de 15 medlemslandene omsider klarte å bli enige om enstemmig å fordømme at Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Øst-Ukraina.

I teksten står det imidlertid ikke at flyet ble «skutt ned». For å få Russland med på resolusjonen måtte nemlig ordlyden endres. Dermed ble «nedskyting» (shooting down) erstattet med «nedbringing» (downing).

Sikkerhetsrådet krever også at væpnede grupper i Øst-Ukraina legger til rette for «trygg, sikker, fullstendig og ubegrenset tilgang» til stedet hvor flyet krasjet, samt en uavhengig internasjonal etterforskning.