Mennene ble funnet med bundede hender i frukthager sør for byen Hilla i Babil-provinsen. Det var ikke umiddelbart klart hvorfor mennene var blitt drept, ifølge kildene.

Alle likene hadde skuddskader i hodet eller brystet, og drapene minner om den brutale sekteriske blodsutgytelsen som fant sted i Irak i perioden 2006-2007.

En kilde ved et likhus sier ofrene ble drept for minst en uke siden.

Voldelig måned

Selv om jihadist-ledede angrep har funnet sted i Babil-provinsen den siste måneden, har det ikke vært slike angrep i nærheten av området hvor likene ble funnet.

Det siste året har volden i Irak vært økende, og den ytterliggående islamistiske gruppen ISIL har erobret store områder og erklært dannelse av en islamsk stat etter at den startet en offensiv hovedsakelig i den nordlige og vestlige delen av landet.

Gruppen, som er en utbrytergruppe fra al-Qaida, antas å være støttet av lokale sunni-militser.

Iraks sunnimuslimske minoritet beskylder den sjialedede regjeringen for å vedta en diskriminerende politikk mot dem.

Beleiret fabrikk

I et brev til FNs generalsekretær, som ble offentliggjort tirsdag, opplyser Iraks regjering at militante opprørere den 11. juni tok kontroll over en av Saddam Husseins tidligere fabrikker for kjemiske våpen i Muthanna-provinsen.

Opplysningen bekrefter en påstand fra amerikanske myndigheter den 19. juni om at radikale sunnimuslimer har tatt kontroll over området.

Talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet Jen Psaki sa den gang at hun ikke trodde ISIL-opprørere ville være i stand til å produsere kjemiske våpen der fordi materialene er gamle og uhåndterlige.

Brevet er datert 1. juli og signert FNs ambassadør i Bagdad, Mohamed Ali Alhakim. Der opplyser han at «væpnede terroristgrupper» gikk inn på området etter å ha avvæpnet soldatene som vokter området.

Som resultat av dette, er irakiske myndigheter for tiden ikke i stand til å «oppfylle sine forpliktelser om å ødelegge kjemiske våpen», skriver ambassadøren. Han la til at restene av landets tidligere kjemiske våpenprogram finnes på området. (©NTB)