Abe tilhører Det liberaldemokratiske partiet (LDP) som vant valget i midten av desember.

58-åringen var statsminister i en kort periode i 2006-2007 og varslet i valgkampen en hardere linje i utenrikspolitikken, først og fremst overfor Kina.

Spent

Japans forhold til Kina har vært svært spent i høst, mye på grunn av striden om en øygruppe i Øst-Kinahavet.

Abe mener de omstridte øyene er japanske, og at Kinas krav er helt uten grunnlag. LDP har samtidig understreket at Abe søker en pragmatisk løsning og ikke ønsker å trappe opp konflikten med kineserne.

Men om den nyvalgte statsministeren rekker ut en forsonende hånd, er det ikke sikkert Kina vil ta imot den. Kina hevder med styrke at de omstridte øyene er deres.

Grunnlovsendring

Ifølge japanske medier planlegger imidlertid Abe å sende en utsending til Kina i løpet av få uker, i et forsøk på å bedre forbindelsene mellom de to stormaktene.

Midt oppe i striden med Kina, går et flertall av representantene i den nyvalgte nasjonalforsamlingen inn for å endre Japans pasifistiske grunnlov.

Tre av fire folkevalgte vil fjerne grunnlovsparagrafen som fastslår at Japan tar avstand fra krig, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Økonomi

Abe lovet også i valgkampen å få ny fart på Japans økonomi, som i flere år har lidd under deflasjon.

Problemet er blitt forsterket av at verdien på valutaen, yen, har gått i været og skapt problemer for landets viktige eksportindustri.

— Med bedre pengepolitikk, budsjettpolitikk og vekstpolitikk skal vi få slutt på deflasjonen, bøte på den høye yenen og få økonomien til å vokse, sa Abe i julehelgen.