Til sammen 13 mennesker er omkommet i delstatene New York, New Jersey, West Virginia, Connecticut, Pennsylvania og Maryland som følge av stormen. Blant dem er to barn som døde da en grein fra et tre falt ned over et hus.

Også i Toronto i Canada mistet en kvinne livet som følge av uværet.

De materielle ødeleggelsene er enorme, og ifølge et første overslag er det gjort skade for minst 45 milliarder dollar eller 260 milliarder kroner. For hver dag som går uten produksjon i katastrofeområdet, øker tapene med 10 milliarder dollar (57,5 milliarder kroner).

Obamas katastrofeerklæring betyr at føderale midler kan frigis til hjelpeinnsats for ofrene.

I bydelen Queens i New York sto over 50 boliger i brann tirsdag morgen, opplyser brannvesenet.

Over 6,5 millioner strømløse

I de berørte delstatene var mellom 6,5 og 6,8 millioner mennesker uten strøm i morgentimene tirsdag.

Også de nedre delene av Manhattan, selve sentrum av New York, var mørklagt, deriblant finanssenteret Wall Street. Ingen vet når strømmen kommer tilbake og datamaskinene kunne brukes igjen.

— Det er nokså nifst, ingen gatelys er på og gatene ligger folketomme, fortalte en 22 år gammel student fra Russland som ifølge nyhetsbyrået AFP bare oppga fornavnet Ilona. Det luktet svidd fra branner utløst av kortslutninger i strømnettet.

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler i New York natt til tirsdag norsk tid. I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene, ifølge TV-stasjonen CNN.

«Dekket av vann»

— Nedre Manhattan er dekket av vann. Jeg overdriver ikke. Havvann strømmer ned i Battery Tunnel, sa Howard Glaser, en offentlig tjenestemann som jobber for delstatsmyndighetene i New York. Battery Tunnel går under East River og forbinder den nedre delen av Manhattan med Long Island.

Brannvesenet i byen opplyser at en 30 år gammel mann mistet livet da han ble truffet av et fallende tre i bydelen Queens. I tillegg omkom en kvinne da hun tråkket i en vanndam som var blitt strømførende, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Store deler av byen, hvor flere hundre nordmenn er på ferie, er mørklagt. Om lag en halv million husstander har mistet strømmen, blant annet som følge av en kraftig eksplosjon i et elektrisk anlegg.

Rekordhøy vannstand

I Battery Park på nedre Manhattan var vannstanden på ett tidspunkt hele fire meter, ifølge CNN. Det er betydelig høyere enn da den forrige rekorden ble satt i 1960, da orkanen Donna førte til store oversvømmelser i New York.

Kort tid før Sandy traff den amerikanske østkysten rundt klokken 1 norsk tid, ble uværet nedgradert fra en tropisk orkan til en post-tropisk syklon. Men det fortsatte å blåse orkan styrke.

En over 3 meter høy stormflo fikk havvannet til å flomme innover kysten da uværet traff land i nærheten av byen Atlantic City i New Jersey.

Noen timer senere ble et atomkraftverk i New Jersey satt i alarmberedskap. Hvis vannstanden i området fortsetter å stige, kan det skape problemer for pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene og beholderne med brukte brenselstaver.

obama.jpg