Den kraftige økningen i tilstrømningen sammenfaller med meldinger om en opptrapping av kampene i Syria. Syrerne har flyktet fra Idlib-provinsen og krysset grensa ved den tyrkiske landsbyen Bukulmez, opplyser en tyrkisk tjenestemann torsdag.

På tyrkisk side av grensen forteller innbyggere at de har hørt lyden av kraftige kamper gjennom hele dagen.

Flyktningstrømmen er den mest omfattende som noen gang er rapportert om i løpet av en dag siden konflikten startet for over ett år siden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forrige gang det ble meldt om et tilsvarende høyt antall flyktninger, var 15. mars, da omkring 1000 syrere kom til Tyrkia på én dag. Siden har mellom 300 og 400 syrere flyktet daglig.

Tyrkiske ledere har sagt at strømmen av flyktninger og syriske regjeringsstyrkers massakrer av sivile langs grensen kan tvinge Tyrkia til å gripe inn for å forhindre en humanitær katastrofe.

Nærmere 21.000 syriske flyktninger bor nå i flere leirer i grenseprovinsen Hatay og i naboprovinsen Gaziantep, sør i Tyrkia.

President Bashar al-Assad har lovet å gjennomføre en fredsplan forhandlet fram av FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan. Likevel fortsetter regjeringsstyrker ifølge aktivister angrepene i landet.