Sosialistenes François Hollande ser ut til å vinne første runde av presidentvalget i Frankrike. President Nicolas Sarkozy følger med til andre valgomgang, med svært reduserte sjanser til å vinne.

Valgdagsmålingene som gir Hollande seieren i første valgomgang, dukket opp i belgiske medier fra klokken 19 søndag. Offentliggjøringen av målinger er ikke lov i Frankrike før siste valglokale er stengt klokken 20.

Ifølge den ene målingen, gjengitt av den belgiske rikskringkastingen RTBF, får Hollande mellom 28 og 29 prosent av stemmene. På denne målingen lå Sarkozy an til en oppslutning på mellom 25 og 26.

Denne valgdagsmålingen bekreftes av en annen, fra OpinoinWay, gjengitt av avisen Le Soir, der Hollande får mellom 27 og 30 prosent, mens Sarkozy får mellom 25 og 27 prosent

Møtes igjen 6. mai

Uansett endelig utfall av den første omgangen er det klart at Hollande og Sarkozy møtes i en avgjørende omgang 6. mai.

Hollande har imidlertid sikret seg et solid utgangspunkt foran den avgjørende omgangen, og vil — dersom resultatene bekrefter de foreløpige målingene - være favoritt til å overta etter Sarkozy.

Beregninger av oppslutningen om de andre kandidatene bekrefter Hollandes favorittstempel. Ytre høyres kandidat, Nasjonal fronts Marine Le Pen, tar tredjeplassen, med rundt 15 prosent av stemmene.

Kandidaten på helt motsatt side av den politiske fargeskalaen, Venstrefrontens kandidat Jean-Luc Mélenchon, ender som nummer fire, med rundt 13 prosent av stemmene, ifølge målingen gjengitt av RTBF.

Norskfranske Eva Joly, som har stilt til valg for De grønne, ser ut til å få 2 prosent av stemmene, i tråd med meningsmålingene de siste ukene.

Første siden 1995

Særlig Mélenchons sterke valg borger for at Hollande kan bli Frankrikes første president fra Sosialistpartiet siden François Mitterrand gikk av etter 14 års styre i 1995. Så godt som alle Mélenchons velgere vil støtte Hollande i den andre valgomgangen, dersom de faktisk går til urnene, vel å merke.

Logisk sett vil de fleste av Le Pens velgere falle ned på Sarkozy. Men målinger har vist at færre vil gjøre det denne gang enn i 2007. Le Pen har dessuten sagt at hun ikke vil gi noen anbefalinger til sine velgere foran den andre valgomgangen.

Hjertet og hodet

I Frankrike handler ofte den første runden om å stemme på den man vil ha, mens den andre omgangen går ut på å eliminere kandidaten man ikke liker.

— Man pleier å si at franskmennene stemmer med hjertet i den første omgangen og med hodet i den andre, sier Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved universitetet Sciences Po i Paris. (©NTB)