Videoen som kan tenne Egypt

En amatørvideo viser 17-åring bli skutt under demonstrasjon. (Advarsel: Sterke bilder.)

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Torsdag ble en ung mann tilfeldigvis filmet mens han ble skutt av egyptiske sikkerhetsstyrker. Nå går opptaket verden rundt og blir vist på tv-kanaler og nettsteder. I den spente situasjonen som råder i landet, kan vidoen bli gnisten som tenner et større opprør.

Men Egyptiske myndigheter har satt inn mottiltak. Samtidig som ledere for islamistbevegelsen ble satt bak lås og slå, stengte egyptiske myndigheter både internett og mobilnettet. Fredag morgen lå nettet helt nede i Kairo, melder Aftenposten.

Ifølge selskapet Renesys, som overvåker internett, er stengningen av internett uten sidestykke i historien og overgår langt tiltakene som ble iverksatt i Tunisia og i Iran under demonstrasjonene i 2009. — Alle rutene til Egypt ble stengt samtidig. Egyptiske myndigheter har praktisk talt visket Egypt vekk fra internettkartet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

I tillegg hadde mange mobilbrukere problemer med å sende tekstmeldinger.

En av sjefene for teletilsynet i landet sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke ønsker å kommentere saken. Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse hvor det benektes at Facebook og Twitter er stengt.

Obama i knipe

De voldsomme urolighetene i Egypt har satt USA i en vanskelig situasjon: Plutselig er landets nære allierte Hosni Mubarak truet – av en demokratibevegelse.

Foruten Israel er Mubaraks Egypt, sammen med Saudi-Arabia og Jordan, amerikanernes viktigste allierte i det urolige og konfliktfylte Midtøsten. I flere tiår har Mubarak bidratt til amerikansk innflytelse i regionen.

Men det blir stadig vanskeligere for USA å finne balansen mellom å støtte moderate, men autoritære arabiske regimer og å presse på for større politiske friheter og demokrati.

Egypt er et klart eksempel i så måte: Landet står sentralt i å finne en løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne og er en regional motvekt mot Iran, men er samtidig autoritært, udemokratisk og undertrykkende.

— Egypt er en nøkkelbrikke i USAs Midtøsten-politikk på grunn av konflikten mellom Israel og palestinerne, sier Midtøsten-forsker Jacob Høigilt.

Titusener av egyptere har denne uken demonstrert med krav om Mubaraks avgang. Rundt 1.000 mennesker er pågrepet og seks drept som følge av urolighetene.

- Veldig vanskelig

Etter en umiddelbart forsiktig reaksjon på urolighetene, ga USAs utenriksminister Hillary Clinton senere i klare ordelag Mubarak beskjed om å tillate demonstrasjoner og gjennomføre reformer.

— Dette er veldig vanskelig for USA. En del folk nær politiske kretser i Det hvite hus mener nok at amerikanerne bør snakke med opposisjonen. Alle kan se at regimet er illegitimt, sier Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

Selve skrekkscenarioet for USA er om Mubarak-regimet skulle bli erstattet av et regjering under sterk innflytelse av islamister, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det muslimske brorskap utgjør Egypts best organiserte og største opposisjonelle gruppe.

USA opptar folket

Foreløpig mener de fleste analytikerne at Mubarak sitter trygt. Det skyldes ikke minst at han skal råde over et godt trent og velutstyrt militærapparat, mye takket være amerikansk støtte.

Egypt er det landet i verden som mottar mest bistand fra USA - med unntak av Israel.

— Støtten til Egypt er mye klarere øremerket. De kan ikke i så stor grad velge hva de vil bruke pengene til, forklarer Høigilt og legger til at mange egyptere er godt orientert om amerikansk Midtøsten-politikk.

— Det er stor oppmerksomhet og bevissthet i Egypt omkring USAs rolle og politikk i regionen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Har utpekt sønn som etterfølger

  2. - ElBaradei holdt tilbake i Egypt

BT anbefaler

Mann døde i arbeidsulykke

En mann i 60-årene omkom i Vik i Sogn.

LES SAKEN