Ukraina fnyser av russisk forslag

Ukraina reagerer med sinne på Russlands oppfordring om at landet bør forhandle direkte med de prorussiske opprørerne i det østlige Ukraina. - Slutt å spille, ber statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Publisert Publisert

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk under en pressekonferanse i Kiev i forrige uke. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi vil ikke ha direkte forhandlinger med deres leiesoldater, sa Jatsenjuk på et regjeringsmøte i Kiev onsdag. Deretter gjentok han setningen sakte på russisk.

Han ba også Russland slutte å «spille et spill» i et forsøk på å gi «terroristene» legitimitet.

Uttalelsene ble gitt etter at Lavrov under en tale i nasjonalforsamlingen i Moskva tok til orde for at det etableres kontakt mellom Ukrainas regjering og de prorussiske opprørerne i Donbass øst i Ukraina.

— Vi ber om at det etableres stabile kontakter mellom Kiev og representanter for Donbass for at man skal kunne komme fram til avtaler som begge parter kan akseptere, sa Lavrov.

Utidig press

I Kiev oppfattes uttalelsen som et forsøk på å presse Ukraina til å anerkjenne opprørerne som en legitim motpart.

— Hvis dere ønsker fred, hold dere til Minsk-avtalen, sier Jatsenjuk.

Minsk-avtalen ble inngått i Hviterussland i september. Den skulle sikre en våpenhvile mellom separatistene og Ukrainas regjeringsstyrker, samt bane vei for opprettelsen av en demilitarisert buffersone ved frontlinjene.

Likevel blir det daglig meldt om nye voldsepisoder, og Vesten har nylig anklaget Russland for å ha sendt en kolonne med militære kjøretøy og soldater over grensen, noe russerne avviser.

- Ikke vår skyld

I sin tale i Moskva la Lavrov hele skylden for konflikten på Ukraina og vestlige støttespillere.

— Den nåværende negative trenden i internasjonale forhold er ikke vårt valg, insisterte han og føyde til at Russland ønsker et likeverdig samarbeid med EU.

— Det finnes ikke noe virkelig alternativ til et likeverdig samarbeid som begge parter har nytte av. Det er for mye som binder oss sammen, fremholdt han.

- Invasjon

Ukrainas president Petro Porosjenko besluttet nylig at Ukraina ikke lenger vil betale offentlige lønninger og velferdsgoder i de separatistkontrollerte områdene.

Lavrov mener at dette kan være et tegn på at Ukraina ikke bare ønsker å «undertrykke regionen økonomisk», men at Kiev muligens også planlegger en «militærinvasjon». Han varsler at Moskva nå vurderer å gi de to selverklærte folkerepublikkene i Donetsk og Luhansk en anerkjennelse som uavhengige regioner.

Putin om USA

President Vladimir Putin sa samme dag at Russland også ønsker et likeverdig samarbeid med USA.

— Vi er klare for et praktisk samarbeid med våre amerikanske partnere på ulike områder, basert på prinsippene om respekt for hverandres interesser, like rettigheter og ikke-innblanding i interne saker, sa Putin under en seremoni med USAs nye ambassadør i Moskva, John Tefft, i Kreml.

Forholdet mellom Russland og Vesten er blitt langt dårligere det siste året som følge av Ukraina-konflikten. Etter at Ukraina fikk en vestligorientert regjering, har Russland annektert Krim-halvøya, samtidig som prorussiske opprørere har tatt kontroll over regioner øst i landet.

Publisert