Fransk politi jakter på en eller flere gjerningsmenn etter to skyteepisoder i Paris mandag. En fotograf kjemper for livet etter å ha blitt skutt inne i lokalene til avisen Libération.

Den 27 år gamle fotoassistenten er livstruende såret etter å ha blitt truffet i magen og brystet, opplyser redaktør i Libération Fabrice Tassel.

Jakt på gjerningsmann

Gjerningsmannen var bevæpnet med en pumpehagle da han mandag formiddag tok seg inn i inngangspartiet til den franske avisens hovedredaksjon i Paris. Uten å ytre et eneste ord, avfyrte han to skudd før han snudde og forsvant ut igjen.

— Han gikk inn, skjøt to ganger og forsvant, sier redaksjonssjef Fabrice Rousselot til sin egenavis.

Politiet har satt i gang en storstilt jakt på gjerningsmannen, som mandag ettermiddag fortsatt var på frifot. Ekstra politi er utplassert i alle nyhetsredaksjoner i den franske hovedstaden i tilfelle han skulle angripe på nytt, melder nyhetsbyrået AFP.

Skjøt mot bank

Hovedredaksjonen til Libération, som ligger like ved Place de la République, er sperret av mens krimteknikere finkjemmer området på jakt etter spor.

Et par timer senere avfyrte en mann skudd utenfor hovedkontoret til den franske storbanken Société Générale i Paris, men ingen ble såret. Også her stakk gjerningsmannen av fra stedet. Politiet sier imidlertid at de enn så lenge ikke setter de to skyteepisodene i forbindelse med hverandre.

Rett etter denne hendelsen kapret en væpnet mann en bil ikke langt fra banken og tvang sjåføren til å kjøre ham til paradegaten Champs-Élysées, melder Reuters. Der hoppet mannen ut og forsvant, har sjåføren forklart politiet, som nå etterforsker om kapringen har sammenheng med de to andre episodene.

Sjokkerte ansatte

Administrerende direktør i Libération, Nicolas Demorand, sier de ansatte i avisen er sjokkert over det som skjedde.

— Når en person med skytevåpen stormer inn i en avisredaksjon i et demokratisk land, så der det svært alvorlig, uansett hvilken mental tilstand personen er i, sier Demorand.

— Dersom aviser og andre medier må gjøres om til bunkere, så har noe gått galt i samfunnet vårt, fortsetter han.

VAKTHOLD: Ekstra politi er utplassert i alle nyhetsredaksjoner i den franske hovedstaden i tilfelle gjerningsmannen skulle angripe på nytt, melder nyhetsbyrået AFP.
SCANPIX

Journalist Anastasia Vecrin forteller om synet som møtte henne da hun kom inn døren.

— Jeg kom akkurat på jobb og så en mann ligge på gulvet mens han holdt seg til magen. Det var blod overalt. Jeg møtte så to av de ansatte i resepsjonen. De var helt hvite i ansiktene og fortalte meg at de akkurat hadde blitt skutt mot, forteller hun til AFP.

Truet TV-stasjon

Omstendighetene rundt skytingen er ennå ikke kjent, og det er heller ikke klart hvem gjerningsmannen er eller hvilket motiv han har.

Sist fredag stormet en mann inn i redaksjonslokalene til nyhetskanalen BFMTV og truet journalistene som jobbet. Han viftet med et skytevåpen og ropte «neste gang vil jeg ikke bomme på dere», før han stakk av.

Politiet sier det er for tidlig å si om den hendelsen kan settes i sammenheng med mandagens skyting, men etterforsker mulige forbindelser.

Libération er en dagsavis med et sosialdemokratisk ståsted.