SISTE: Ukrainske styrker trekker seg tilbake.

Ukrainske militære styrker startet torsdag det de kaller en antiterror-operasjon i regionen Donetsk øst i Ukraina. Stridsvogner og væpnede menn rykket inn og tok flere poster fra prorussiske opprørere.

Inntil fem opprørere kan ha blitt drept i aksjonen i Slavjansk, meldte Ukrainas innenriksdepartement. Medisinsk personell meldte fra byens sykehus om én drept og én såret, uten å opplyse noe om identiteten til de to.

Ukrainske styrker overtok også en veisperring kontrollert av opprørere.

Trakk seg ut

Men to timer senere trakk de ukrainske soldatene seg ut. Det samme gjorde de sju ukrainske pansrede kjøretøyene og deres mannskaper som hadde rykket inn i byen og inntatt stillinger. Det var uklart hvorfor.

Opprørere i rådhuset i Slavjansk ga sivile ordre om å forlate bygningen. Opprørsstyrker trakk seg tilbake til defensive posisjoner i byen.

Samtidig ba det ukrainske innenriksdepartementet innbyggerne i byen om å holde seg innendørs mens styrkene tok seg frem. I en uttalelse ba departementet foreldre om å ikke la barna gå ut i gatene uten tilsyn, og oppfordret innbyggerne til å ikke la se provosere eller etterfølge «kriminelle ordre» fra de selvutnevnte prorussiske myndighetene, skriver avisen Kyiv Post.

Slavjansk er en by med 129.000 innbyggere.

– Konsekvenser

Russlands president Vladimir Putin kommenterte meldingene om ukrainsk framrykking med å si at det vil få konsekvenser om Ukraina har brukt våpenmakt mot egen befolkning.

ADVARER: President Vladimir Putin
REUTERS

– Hvis disse folkene har gått inn i en såkalt «akutt fase», så er det ikke en akutt fase, men en straffeoperasjon. Og det vil selvsagt få konsekvenser for folkene som tar disse beslutningene, inkludert konsekvenser for våre mellomstatlige forbindelser, sa Putin på et fjernsynsoverført møte med regionale medier torsdag.– Hvis Kiev virkelig har begynt å bruke hæren mot landets befolkning, så er det en meget alvorlig forbrytelse mot egen befolkning, sa Putin også og kalte den fungerende regjeringen i Kiev «en junta».

De selvutnevnte selvstyremyndighetene i Donetsk har ifølge nyhetsbyrået Interfax Ukraina satt i gang mobilisering av separatiststyrker i Øst-Ukraina som respons på den ukrainske operasjonen.

— En væpnet operasjon er satt i gang i Slavjansk. Dette betyr bare én ting: Borgerkrig, sier en talsmann for Folkerepublikken Donetsk til nyhetsbyrået.

Startet militærøvelse

Samtidig med trefningene i Slavjansk, innledet Russland en ny stor militærøvelse like ved grensen til Ukraina. Øvelsen er svar på den ukrainske militæraksjonen, sier den russiske forsvarsministeren.

Militærøvelsen ble innledet torsdag, få timer etter at ukrainske styrker rykket inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk. De ukrainske regjeringssoldatene trakk seg senere tilbake.

– Russland er tvunget til å reagere mot Ukrainas militærmaskin og NATO-øvelsene i Øst-Europa, sier forsvarsminister Sergej Sjoigu ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Hvis denne militærmaskinen ikke stoppes, vil den føre til enda flere døde og sårede. Planlagte NATO-øvelser i Polen og Baltikum bidrar ikke til å normalisere situasjonen omkring Ukraina, sier Sjoigu.

Flere Twitter-brukere har lagt ut lenker til en video som de hevder viser forflytning av tropper i Rostov-regionen, som grenser mot Ukraina.

Framgang

Meldingene torsdag var første gang ukrainske militære har rapportert om vellykkede operasjoner siden uroen i Ukraina begynte.

Tidligere torsdag ble det meldt at ukrainske militære hadde tatt tilbake kontrollen over rådhuset i den østlige byen Mariupol. Ifølge AFP var det ukrainske spesialstyrker som gjennomførte aksjonen.

Innenriksminister Arsen Avakov meldte på Facebook at russiskvennlige inntrengere som hadde okkupert rådhuset, trakk seg ut. Den valgte ordføreren var tilbake på sitt kontor, ifølge Avakov.

Mariupol er en industriby på kysten av Svartehavet.

Avakov oppga samtidig at landets militære hadde slått tilbake et angrep på en base ved Artemivsk, mellom Donetsk og Slavjansk øst i landet.

En ukrainsk soldat ble såret i angrepet som 70 personer deltok i. Innenriksminister Avakov skriver at angrepet ble ledet av russiske soldater. Det er ingen kjente opplysninger om tap blant angriperne, ifølge Avakov.