Både DR og Berlingske har fått tak i tekstmeldinger som skal være sendt fra den hemmelige kilden til Se og Hør. Kilden leverte fortrolige opplysninger om kjente danskers kredittkortbruk til ukebladet, og tekstmeldingene viser at ukebladet har fått informasjon om de overvåkedes kortbruk på blant annet restauranter, bensinstasjoner og hoteller.

Ifølge Berlingske har minst 28 kjendiser og kongelige i en årrekke blitt overvåket, deriblant den norske artisten Lene Nystrøm.

Anmelder

Nå går skuespiller Mads Mikkelsen sammen med fem andre danske kjendiser og anmelder danske Se og Hør.

Advokat Brian Werner Larsen, som har fått oppdraget, sier at han mener pressen har brutt lover.

— Og jeg har på vegne av mine klienter Iben Heilo, Casper Christensen, Rigmor Zobel, Jesper Ravn, Pelle Hvenegaard og Mads Mikkelsen valgt å sende inn en politianmeldelse, sa Werner Larsen til Berlingske Tidende.

- Mange viste om kilden

Berlingske skriver at to tidligere sjefredaktører og minst 14 andre medarbeidere i Se og Hør kjente til bruken av kilden.

Til nå er syv medarbeidere i ukebladet permittert fordi deres navn har dukket opp i forbindelse saken.

Den tidligere nyhetssjefen i danske Se og Hør, Lise Bondesen, bekreftet torsdag at det fantes en hemmelig kilde som leverte fortrolige opplysninger om kjente danskers kredittkortbruk.

Bondesen er nå ansatt som underholdningsredaktør i Ekstra Bladet. I et intervju torsdag fortalte hun at hun benyttet seg av kilden, men at hun også ga beskjed om at bruken av ham skulle stanses, og hun beklager i intervjuet at hun ikke reagerte før.

Razzia hos IBM

Dansk politi gjennomførte onsdag en razzia hos IBM og Nets for å skaffe seg eventuelle bevis for kriminelle forhold. Politiets etterforskere har de siste dagene arbeidet med å sikre spor fra datasystemene i begge de to firmaene.

IBM er et av verdens store dataselskaper, mens Nets er et selskap som arbeider med betalingssystemer, kort og informasjonstjenester. Politiets etterforskning vil muligens kunne dokumentere at en 45 år gammel IT-spesialist fra 2008 til 2012 arbeidet for begge selskaper og hentet ut private opplysninger om danske kongelige og andre kjendiser. Den såkalte «tys-tys-kilden» mistenkes for deretter å ha solgt opplysningene til Se og Hør.

Ifølge DR foregikk overvåkingen slik at kilden fikk en tekstmelding når visse kjendiser og kongelige brukte kortet sitt. Kilden skal deretter øyeblikkelig ha videresendt meldingen til Se og Hør. Det gjorde at ukebladet kunne følge reisene til kjendiser og kongelige over hele verden.

Roman om skandalen

Den 45 år gamle IT-spesialisten dukket opp i mediene fordi han omtales i romanen, «Livet, det forbannede», som nettopp kom ut i Danmark. Romanen er skrevet av Ken B. Rasmussen, som selv jobbet som journalist i Se og Hør.

Den tidligere nyhetssjefen i ukebladet, Lise Bondesen, blir nevnt i romanen under et navn som til forveksling ligner hennes eget. I romanen står det at Se og Hør gjennom en årrekke benyttet seg av en hemmelig kilde som på ulovlig vis leverte bankopplysninger om kjente dansker.

Bondesen bekreftet at kilden var den som via kontoopplysninger gjorde det mulig for Se og Hør som eneste medium å være til stede i Canada da prins Joachim og prinsesse Marie var på bryllupsreise.

Hun sier også at det var tidligere sjefredaktør Henrik Qvortrup som holdt det første møtet med den hemmelige kilden.

Tvungen ferie

Qvortrup nekter for at bladet benyttet seg av systematisk overvåking av kjendiser, men bekrefter at han har møtt kilden.

Tidligere denne uken måtte han forlate sin nåværende jobb som politisk redaktør i TV 2 på grunn av saken, og Bondesen ble onsdag sendt på ferie på ubestemt tid fra sin jobb i Ekstra Bladet.

Den mistenkte IT-eksperten ble tirsdag permittert fra sin jobb i Nordea der han nå arbeider.