Urolighetene i Ukraina som endte med at president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar, ble utløst av at Janukovitsj trakk seg fra å undertegne samarbeidsavtalen med EU i november i fjor og heller inngikk en assosieringsavtale med Russland.

Porosjenko opplyste videre at landets nyutnevnte utenriksminister Pavlo Klimkin (47) skal legge frem et forslag til en fredsplan for Øst-Ukraina på EUs utenriksministermøte i Luxemburg 23. juni.

— Våre prioriteringer er åpenbare: En fredsplan (for Øst-Ukraina) og tettere tilslutning til EU, sier Klimkin.

Han ble torsdag utnevnt til utenriksministerposten av et stort flertall i nasjonalforsamlingen i Kiev.

— Det vi har ventet så lenge på, vil skje neste uke, sier utenriksministeren.

Russland sender soldater

Samtidig pågår en ny styrkeoppbygging av russiske soldater ved grensen til Ukraina.

Russland vurderer ny intervensjon, ifølge NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Han sa i London torsdag at det dreide seg «minst noen tusen» soldater, og at NATO har sett nye russiske manøvrer i områder nær Ukraina.

Rasmussen betegner utviklingen som et beklagelig skritt i feil retning.

EU-AVTALE: Ukrainas president Petro Porosjenko sier han vil undertegne samarbeidsavtalen med EU 27. juni.
SCANPIX

— Det ser ut som Russland holder muligheten åpen for å blande seg inn ytterligere i Ukraina, sa han og understreket at verdenssamfunnet vil reagere «fast» dersom Russland gjør det.

Varsler flere sanksjoner

— Det vil innebære dypere økonomiske sanksjoner mot Russland som vil ha en svært ødeleggende effekt på Russlands økonomi, sa den tidligere danske statsministeren.

I Berlin sa den amerikanske finansministeren Jack Lew torsdag at USA oppfordrer Russland til samarbeid og forhandlinger med Ukraina for å finne en forhandlingsløsning på krisen.

— Men hvis Russland er uvillig til å endre kurs, er USA og verdenssamfunnet klare til å påføre landet tilleggskostnader, tilføyde Lew.