Kim Jong-il lagt i glasskiste

Sønnen og andre sentrale personer tok forvel med Nord-Koreas diktator.

Publisert Publisert

GLASSKISTE: Kim Jong-il var ikledd sin velkjente kakiuniform, og det meste av kroppen var dekket av et rødt laken, viste stillbildene. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nordkoreansk TV viste tirsdag bilder av den avdøde lederen Kim Jong-il i glasskiste. Lederens sønn og etterfølger Kim Jong-un og andre sentrale tjenestemenn tok deretter farvel med ham.

Kim Jong-il var ikledd sin velkjente kakiuniform, og det meste av kroppen var dekket av et rødt laken, viste stillbildene.

Han skal nå ligge på paradeseng.

Døde av hjerteattakk

Kim Jong-ils død ble kunngjort av en gråtende nyhetsanker på nordkoreansk fjernsyn mandag. Dødsårsaken til «den kjære leder» oppgis å være hjerteattakk, etter sigende fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet».

Diktatoren skal begraves 28. desember.

Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, besøkte tirsdag sin fars likseng.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

«Kamerat Kim Jong-un beskuet kamerat Kim Jong-ils lik sammen med tjenestemenn fra partiet, regjeringen og militæret og uttrykte sin kondolanse med dyp sorg», skriver Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Kim Jong-un er Kim Jong-ils yngste sønn. Han ble gitt viktige politiske og militære verv i 2010, en sterk indikasjon på at han var utpekt som landets neste leder. Kim Jong-ils helse var på dette tidspunktet svekket etter et slag i 2008.

I Nord-Korea blir det tirsdag flagget på halv stang, og AP skriver at gatene i hovedstaden Pyongyang er stille. Det er erklært elleve dagers landesorg, og nordkoreanske myndigheter vil ikke tillate underholdning i denne perioden.

VG skriver at Kim Jong-ils kropp skal ligge i samme bygning som hans far Kim Il-Sung har ligget i siden 1994.

Kan oppstå maktkamp

Ifølge eksperter som NTB snakket med mandag, kan Kim Jong-un antas å følge samme kurs som sin far, det vil si en militaristisk kurs. Flere eksperter mener det kan oppstå maktkamp innad i regimet, men tror Kim Jong-un vil ha militærets støtte.

— Et militærkupp er svært usannsynlig, sier professor Yang Moo-jin ved University of North Korean Studies.

Situasjonen er dog vanskelig for sørkoreanerne, ettersom de nå må finne ut hvem som er de reelle maktpersonene i regimet, tilføyer han.

— Sør-Korea ønsker ingen ustabilitet i Nord-Korea, så de vil trolig legge til rette for styrket samarbeid, sier Yang.

«DEN STORE ARVTAKER»: Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, besøkte tirsdag sin fars likseng. Foto: SCANPIX

LANDESORG: I Nord-Korea blir det tirsdag flagget på halv stang, og gatene i hovedstaden Pyongyang er stille. Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå