Siste: Leter gjennom sykehus i Algerie

Gisseldramaet i Algerie minutt for minutt.

FRI: Her blir et overlevende norsk gissel geleidet av algeriske soldater ved politistasjonen i In Amenas, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
I TRYGGHET: Fem av nordmennene som kom seg unna terroristene på onsdag, landet på Flesland klokken 19.20 fredag kveld.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Bakgrunn: Terrorister fra islamistgruppen Den maskerte brigade angrep og tok gisler ved gassanlegget i In Amenas, øst i Algerie. Angrepet begynte onsdag 16. januar og ble avsluttet lørdag 19. januar.

Trykk F5 eller Ctrl-R for å oppdatere siden. Oppdateringer i fet skrift er de vi vurderer som de viktigste.

Hovedpunkter:

 • Lørdag kveld bekrefter Statoil at en ny nordmann er i sikkerhet: Oddvar Birkedal fra Asker.
 • For fem nordmenn er situasjonen fortsatt uavklart.
 • Lørdag ble det algeriske militærets operasjon mot gisseltakerne bekreftet avsluttet, etter over to døgn med kamper.

Tips oss! Epost: 2211@bt.no

Siste oppdateringer:

09.25: Fem av de 17 norske Statoil-ansatte som var på In Aménas da terroristeneangrep, er fortsatt savnet. Statoil og norske myndigheter leter gjennom sykehusi området.

08.05: Algerisk sikkerhetstopp var i Oslo i november for å ha et hemmelig terrormøte med Utenriksdepartementet og norske sikkerhetsmyndigheter. Under et tidligere møte advarte Kamal Rezag Bara om at Mali var et fristed for terrorister og nevnte spesielt Mokhtar Belmokhtar, mannen som er mistenkt for å være hjernen bak angrepet på Statoil-anlegget. Bara etterlyste tettere etterretningssamarbeid, skriver Aftenposten.no.

07.44: Sikkerhetsstyrker leter fortsatt etter en liten gruppe gisseltakere myndighetene antar med stor sannsynlighet fortsatt skjuler seg på det store anlegget i ørkenen øst i landet, skriver The New York Times.

00.35: BT tar en pause i liveoppdateringene til søndag morgen.

00.28: Norsk personell driver nå en intens jakt på de fem savnede nordmennene fra In Aménas-anlegget. Ifølge VG mener norske myndigheter at det er tre muligheter for å finne nordmenn i live: De kan være så hardt skadd at de ikke klarer gjøre rede for seg, de kan ha flyktet ut i ørkenen eller de kan fortsatt gjemme seg inne på anlegget. Mange skadde er fløyet ut av området av algeriske myndigheter, og det kan være nordmenn blant dem, skriver NTB.

00.10: USAs president Barack Obama tilbyr Algerie all den hjelp de måtte trenge i kjølvannet av gisselaksjonen, melder Reuters.

23.36: Norske myndigheter har ingen indikasjoner på at gisseltakeren som skal ha blitt omtalt som «nordeuropeeren» og «nordmannen,» faktisk er norsk, melder NTB. Dagbladet har lørdag snakket med journalisten som først opplyste om den «norske» gisseltakeren. Journalisten er nå klar på at den aktuelle gisseltakeren snakket med nordmennene på engelsk.

23.01: En tallmessig oppsummering. Noen av disse tallene er ubekreftede, mens de norske er bekreftet fra Statoil og Utenriksdepartementet.

 • Fem nordmenn er savnet.
 • De resterende åtte nordmennene som var ved anlegget er i sikkerhet.
 • 685 algeriske og 107 utenlandske gisler er blitt frigjort i løpet av de fire dagene dramaet varte, ifølge en uttalelse fra det algeriske innenriksdepartementet.
 • Ifølge det statlige nyhetsbyrået APS, ble elleve gisseltakere drept i lørdagens angrep.
 • Ifølge samme byrå, som siterer anonyme sikkerhetskilder, ble syv gisler henrettet av gisseltakerne kort tid før angrepet.
 • Og til slutt: APS melder at til sammen 23 gisler og 32 gisseltakere er blitt drept siden onsdag.

22.59: Lørdag bekreftet britenes utenriksminister at fem briter er døde eller forsvunnet, men at det store flertallet av briter var i god behold.

22.55: Det skal ikke være skader på anlegget i In Amenas, melder NTB. Algeries olje— og energiminister Youcef Yousfi sier ødeleggelsene ikke ble så store fordi anlegget ble stengt ned.

— Det var ikke noe trykk, det var ingen eksplosjoner, sier han ifølge det statlige nyhetsbyrået APS, som igjen er sitert av BBC.

22.42: En algerier som klarte å flykte, forteller til France 24 at gisseltakerne sa: «Vi er kommet i navnet til islam, for å lære amerikanerne hva islam er».

Ifølge ham, ble fem gisler deretter henrettet.

22.13: Gisseltakerne satte halsbånd av eksplosiver rundt halsen på ofrene i In Aménas og brukte dem som levende skjold, forteller filippineren Ruben Andrada, som overlevde aksjonen. Det melder nyhetsbyrået AP, gjengitt av NTB.

21.45: Fem briter og en person bosatt i Storbritannia er døde eller savnet etter gisselaksjonen i Algerie, opplyser den britiske regjeringen. - Vi frykter det verste, sier statsminister David Cameron.

20.12: Le Monde melder at minst 23 gisler er blitt drept siden onsdag, i det som skal være en offisiell rapport. 32 gisseltakere skal også være drept.

20.10: Vi gjentar siste hovedmelding: Nordmannen Oddvar Birkedal (58) sier i et intervju med Reuters at han holdt seg innelåst på sitt rom i fire dager mens gisselaksjonen holdt på. Han låste seg inn etter å ha hørt skuddveksling.

20.05: - Gisseltakerne kommer fra en rekke forskjellige land, sier Espen Barth Eide. Han sier at de likevel ikke har en full liste. - I alle fall ikke som vi deler på dette tidspunktet, sier han.

Nyhetsbyrå-rapporter fra Algerie har tidligere fortalt om gisseltakere fra Mali, Algerie, Egypt, Nigeria og Libya. Likevel er det også blitt snakket om en mann med kallenavnet «nordmannen» blant gisseltakerne. Dette er ikke akkurat bekreftet.

20.03: Eide sier de har mottatt noe informasjon fra de norske diplomatene som er kommet til In Amenas. De forteller om døde og skadede. - Det er skjellsettende beretninger de kommer med, sier Eide.

20.00: Eide sier det var noe kontakt mellom gisseltakere og algeriske myndigheter i forkant av at spesialstyrkene gikk inn. - Situasjonen har utviklet seg raskt, sier utenriksministeren.

19.59: En nordmann ble fraktet til sykehus på militærbasen i Rammstein, Tyskland, i natt, en annen var på sykehus i In Amenas, sier Eide.

19.57: Utenriksminister Espen Barth Eide sier UD har et stadig bedre bilde over hva som skjedde. Algeriske spesialstyrker gikk i dag inn på anlegget og drepte de gjenværende gisseltakerne. - Vi har grunn til å tro at sikkerhetsstyrkene viste forsiktighet så lenge det var mulig, sier Eide.

19.55: - For få timer siden tok styrker fra Algerie over gasslanlegget. Dermed er et av de mest brutale terroranslagene mot nordmenn i utlandet, avsluttet. Jeg fordeømmer denne terrorhandlingen og all form for terror. Norge kommer aldri til å gi etter for terror og mennesker som hever seg over demokratiets spilleregler, sier Stoltenberg.

19.52: Stoltenberg forteller om sitt møte på pårørendesenteret.

— Av 13 nordmenn som er savnet, er åtte ute av marerittet i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem vi savner, men vi må se i øynene at også norske liv kan ha gått tapt, sier statsministeren.

19.50: - Fortsatt kjenner vi ikke skjebnen til fem av nordmennene. Men vi vet at de som er kommet hjem, bærer på grusomme opplevelser, sier Stoltenberg.

19.48: Statoils pressekonferanse er over. Nå begynner Jens Stoltenbergs pressekonferanse.

19.47: - Grusomme handlinger av hensynsløse terrorister, har rammet uskyldige mennesker, sier Statoil-sjef Helge Lund.

— Våre tanker går til alle de som er rammet, uavhengig av nasjonalitet. Det kan ta tid før vi får svar, sier Lund.

19.47: Fem nordmenn er fortsatt savnet.

19.46: Ny nordmann bekreftet i sikkerhet. 12 av de 17 Statoil-ansatte er altså i trygghet, sier Statoil-sjef Helge Lund på en pressekonferanse.

19.45: En mann som skal være norsk har gitt intervju med Reuters. - Da jeg våknet, hørte jeg skudd. Jeg ble på rommet. Inntil i dag tidlig, da jeg ble reddet av militæret. Vi er blitt uhyre godt tatt vare på, sier mannen.

19.00: Bilder som er publisert av den algeriske TV-stasjonen Ennahar, skal vise arbeidere som overgir seg til gisseltakerne. Hvor og når bildet er tatt, er uklart:

algerie.jpg

18.50: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide skal holde ny pressekonferanse klokken 19.50. 18.40: Frankrikes president François Hollande sier Algeries reaksjon på gisselkrisen i In Aménas ser ut til å ha vært den beste mulige, gitt at det ikke var mulig å forhandle. Det melder NTB.

18.11: Nyhetsbyrået Reuters har gått ut med et bilde av det som skal være et av de frigitte norske gislene. Han er ikke navngitt. Se bildet øverst på denne siden. Ifølge Reuters viser bildet at nordmannen blir geleidet av algeriske soldater ved politistasjonen i byen In Amenas.

18.03: 14 av 18 ansatte i oljeselskapet BP i In Aménas i Algerie er i sikkerhet, opplyser selskapets direktør Bob Dudley til Reuters. Dudley ser at BP ikke vet hva som har skjedd med de fire ansatte som er savnet.

18.01: BBC melder at algeriske myndigheter oppgir at de fremdeles jobber med å sikre gassanlegget, selv om de anser gisselaksjonen for å være avsluttet.

17.39: Flere medier melder at Algerie takket nei til hjelp fra spesialstyrker fra flere NATO-land, blant annet Storbritannia, fordi algeriske myndigheter ønsket å løse situasjonen på egen hånd.

17.34: Selv om amerikanske myndigheter har vært kritiske til hvordan Algerie har taklet gisselsituasjonen, understreker forsvarsminister Leon Panetta at det er terroristene som bærer skylden for alle dødsfall. Han understreker at det er mange uklarheter rundt hva som skjedde inne på anlegget lørdag.

— Vi vet at liv har gått tapt, sier han

17.21: Algerie sa nei til et tilbud fra NATO om å bistå i aksjonen for å frigjøre gislene i In Aménas, skriver den algeriske avisen Eschorouk, gjengitt av NTB.

17.19: Kripos er på plass i Bergen og skal avhøre overlevende og pårørende etter gisseldramaet.

ALGERISK HELIKOPTER: Et helikopter tilhørende Algerias militære sett ti kilometer fra gassanlegget In Amenas.

17.07: Medieprofessor Helge Rønningen ved UiO sier til VG at man bør ta meldinger som kommer fra nordafrikanske medier med en klype salt, spesielt fra statlige algeriske medier. — Fordi det er statlig eid i en autoritær stat, vil dette også være den offisielle stemmen til den algeriske regjeringen, sier han. Rønningen mener algeriske myndigheter ønsker å fremstå i et best mulig lys etter gisseldramaet. 17.05: - Vi er ikke et større land enn at vi føler oss som en stor familie på dager som dette, skriver statsminister Jens Stoltenberg på Twitter.

16.56: Britenes forsvarsminister, Philip Hammond, sier ifølge AP at tapene er «uakseptable» og at han presser algerierene på å få ut detaljer om situasjonen. Britene er blant de landene som har uttalt seg mest kritisk om måten Algerie har håndtert gisselsituasjonen på.

16.42: Også britiske myndigheter bekrefter nå overfor BBC at militæraksjonen er avsluttet.

16.19: Det vil bli holdt pressekonferanse med statsministeren og utenriksministeren lørdag kveld. Tidspunkt og sted blir kunngjort senere, melder UD, gjengitt av NTB.

16.07: Utenriksdepartementet har fått bekreftet at den militære aksjonen i In Amenas nå er avsluttet.

15.59: Algeriske myndigheter varsler at de skal holde en pressekonferanse i hovedstaden Alger senere i ettermiddag eller ut på kvelden.

15.55: Stoltenberg drar nå tilbake til Oslo, og varsler at han ikke vil kommentere situasjonen i Algerie før senere i dag.

15.52: Samtidig sier statsministeren at flere pårørende familier har fått gode nyheter.

- Det er godt å se den enorme lettelsen det er å få bekreftet at deres nærmeste er i sikkerhet, sier Stoltenberg.

15.51: Statsminister Jens Stoltenberg snakker nå med pressen utenfor pårørendesenteret. - Det har vært et følelsesladet møte med de pårørende. Jeg har møtt mennesker som gjennomlever prøvelser vi knapt kan forestille oss, sier han. Se video av Stoltenbergs uttalelser.

PÅRØRENDESENTERET: Statsministeren klemmer godt rundt konserndirektør i Statoil, Margareth Øvrum.

15.43: OPPSUMMERING

De siste par timene er det kommet meldinger om at algeriske spesialstyrker har satt inn sitt endelige støt mot gisseltakerne. Algeriske medier melder at syv gisler er blitt henrettet av gisseltakerne i militæraksjonens aller siste fase. Elleve gisseltakere skal ha blitt drept.

Videre meldes det om at spesialstyrkene skal ha funnet 15 forkullede lik inne på gassanlegget. I tillegg heter det at terroristene skal ha minelagt anlegget, og at algeriske soldater nå jobber med å fjerne minene. Ingen av disse opplysningene er bekreftet av offisielle kilder.

Seks nordmenn er ennå savnet, syv er brakt i sikkerhet siden dramaet startet onsdag morgen. Vi vil fortsette å følge situasjonen fortløpende på bt.no utover ettermiddagen, kvelden og natten.

15.28: Statoil opplyser lørdag ettermiddag at en av de to nordmennene som ble reddet ut av In Aménas-anlegget i natt er hjemme igjen i Norge. Vedkommende skal ha blitt fraktet ut av Algerie i et amerikansk militærfly.

15.20: Den algeriske hæren skal ha oppfattet det som gisseltakerne var i ferd med å begå kollektivt selvmord da soldatene slo til, ifølge TV-kanalen El Watan. Elleve gisseltakere og syv gissel skal ha blitt drept i det som angivelig var den siste fasen i hærens militæropreasjon. TV-kanalen siterer «offisielle kilder», som varsler en pressekonferanse senere i ettermiddag.

15.12: Ifølge BBC er det fortsatt 10 britiske statsborgere det ikke er gjort rede for.

15.05: Jens Stoltenberg er på Statoils pårørendesenter i Bergen sammen med Helge Lund og skal møte pårørende utover ettermiddagen og kvelden

Statsminister Jens Stoltenberg ankom pårørendesenteret på Kokstad med eskorte. Ifølge NTB skal Stoltenberg møte pressen klokken 16.40 i Bergen.

14.51: Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte at militæraksjonen mot gassanlegget er over, skriver Dagbladet.

14.43: Pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at det norske ombygde SAS-flyet nå har landet på flyplassen ved in Amenas.

— De gjør nå medisinske vurderinger av hvem som skal være med flyet først. Vi tar selvsagt med personer av alle nasjonaliteter, sier Elsebutangen.

14.42: Den britiske nyhetskanalen Sky News melder at den britiske ambassadøren er ventet å få tillatelse til å dra inn på gassanlegget senere på lørdag. Som Bergens Tidende skrev i dag, er det ingen vestlige diplomater som har fått lov å slippe inn på området.

14.34: Ifølge Reuters inkluderer de 16 to amerikanere, to tyskere og én portugiser. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent. Opplysninger om antallet gisler og gisseltakere har vært sprikende siden islamister onsdag morgen gikk til angrep mot gassanlegget In Aménas i Øst-Algerie. Ytterligere to nordmenn kom seg i sikkerhet natt til lørdag, men det er seks norske Statoil-ansatte det ikke er blitt gjort rede for.

14.24 : Offisielle algeriske kilder sier ifølge avisen El Watan at gisselaksjonen nå er over. Både gisler og gisseltakere er drept, ifølge avisen. Samtidig melder Reuters at 16 utenlandske gisler er satt fri.

14.07: Ifølge Sky News kjemper algeriske spesialsoldater ennå mot terroristene. Ifølge mediehuset er ti britiske statsborgere savnet.

14.05: Den algeriske avisen TSA melder lørdag ettermiddag at det ligger 24 døde personer på et sykehus i In Amenas. Avisen siterer en lokal anonym kilde, og er ikke bekrefett på noe vis.

13.42: Konsernsjef Helge Lund besøkte lørdag den skadde nordmannen som har blitt fraktet hjem til Norge.

- Han har vært igjennom en ekstrem påkjenning, sier Lund.

13.33: Islamistene som står bak gisseltakingen hevder at de nå har kontroll på sju vestlige gisler inne på anlegget, melder det mauritanske nyhetsbyrået ANI - som angivelig har direkte kontakt med terrorgruppen. Nyhetsbyrået ANI har publisert en rekke påstander fra gisseltakerne de siste tre døgnene, og det er anbefalt å ha et kritisk forhold til disse.

13.05: Statsminister Jens Stoltenberg er ventet til Bergen i ettermiddag, hvor han skal møte de pårørende etter gisselaksjonen. Han vil holde en pressebrief klokken 16.40. 13.05: Det er algeriske soldater som skal ha funnet levningene lørdag. Kilden opplyser at arbeidet med å få identifisert likene er i gang. Meldingen er så langt ikke bekreftet på annet hold.

STATOILS STØRSTE KRISE: Helge Lund er tilbake i Bergen for å ha samtaler med på pårørende familiene lørdag ettermiddag.

12.56: Algeriske soldater skal ha omringet terroristene som fortsatt holder gisler inne på gassanlegget In Aménas, melder BBC. 12.50: Helge Lund møtte pressen, og sier han har hatt en fin og god samtale med et av terrorofrene som har ankommet Haukeland sykehus. Lund sier mannen har vært igjennom ekstreme påkjenninger:

— Derfor var det godt å se at han ble godt ivaretatt, sier Lund. Han skal nå møte pårørende på pårørendesenteret i Bergen.

12.43: Nasjonaliteten til ofrene er ikke kjent. Det er ukjent om dette er de samme personene som Stoltenberg refererte til på pressekonferansen i går. Da refererte han til at flere kjøretøyer ble ødelagt og menneskeliv gikk tapt, men at han ikke kunne si noe om nordmenn blant de drepte.

12.31: 15 døde personer er funnet ved gassanlegget In Aménas, opplyser anonyme kilder på stedet, ifølge NTB.

12.19: En 57 år gammel mann fra Bergen er blant de to siste nordmennene som nå er i sikkerhet. Det bekrefter slektninger til Aftenposten.

11.55: Statoils konsernsjef besøker Haukeland universitetssykehus, der en av de seks personene som i går returnerte fra In Aménas får behandling. KOnsernsjefen skal videre besøke pårørende-senteret i Bergen.

11.50: Ifølge Reuters melder Frankrikes forsvarsminister at det ikke lenger er noen franskmenn som holdes som gisler på gassanlegget i In Amenas .

10. 50: Den ene av nordmennene som ble reddet i natt, ble fløyet ut av Algerie sent fredag kveld. Han landet natt til lørdag i den tyske byen Ramstein, hvor tranport videre til Norge vil bli organisert, sier pressevakt Frode Andersen i UD til VG Nett.

— Vi jobber nå med å få den andre nordmannen ut av Algerie. Der venter vi i øyeblikket på en bekreftelse, sier Andersen

10.30: - Informasjonen i dag har tent et nytt håp om at vi kan få flere gode nyheter i timene som kommer, sier Barth Eide på pressekonferansen.

09.50: Det er ikke noe nytt å si om de seks nordmennene som er uavklart, sier Barth Eide. Han forteller de har god informasjon om hva som har skjedd, men at siden situasjonen ikke er avklart kan de ikke dele all informasjon. - Vi må ta hensyn til liv og helse og den operative situasjonen.

09.45: SAS-flyet med medisinsk personale har fått landingstillatelse i In Aménas, sier utenriksminister Barth Eide.

09.31: Ytterligere to nordmenn er bekreftet å være i sikkerhet i Algerie. Situasjonen er fortsatt uavklart for seks Statoil-ansatte ved In Aménas. Den ene av de to nordmennene som ble reddet i natt er brakt ut av Algerie, den andre er i In Amenas, hvor han får medisinsk omsorg. Han vil snart fraktes ut av landet, sier Espen Barth Eide.

09.01: Statoil har innkalt til pressekonferanse i Stavanger klokken 09.30. Der skal konsernsjef Helge Lund gi en oppdatering på situasjonen i Algerie.

07.34: Ved help av tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan klarte Norge å opprette en informasjonskanal inn til toppledelsen i Algerie, skriverDagens Næringsliv.

— Det var først etter at statsminister Jens Stoltenberg valgte å bruke en sentral støttespiller i sitt internasjonale nettverk, tidligere FN-topp Kofi Annan, at både statsministeren og utenriksministeren kom i kontakt med sine algeriske kolleger, opplyser sentrale regjeringskilder.

07.07: Algeriske myndigheter hevr at gisseltakerne må ha hatt hjelp fra innsiden. Les mer her.

06.56: Status lørdag morgen er at skjebnen til mer enn 20 utlendinger ved gassanlegget i Algerie er uavklart. Kidnapperne har forskanset seg med sju utenlandske gisler, melder nyhetsbyrået ANI.

Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået sier en kilde nær lederen av terroristene, Mokhtar Belmokhtar, at gisseltakerne på In Aménas-anlegget fortsatt holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget, melder AFP.

Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold. Kilden nevner ikke noe om de åtte norske som fortsatt ikke er gjort rede for.

sz0e79dd.jpg

Belgiske myndigheter sier imidlertid at de ikke vet noe om at tre av deres borgere skal bli holdt som gisler. En algerisk sikkerhetskilde hevder at antallet utenlandske gisler er ti.Radio France meldte sent fredag ifølge NRK at mellom sju og ti tungt bevæpnede terrorister har forskanset seg i maskinrommet til gassanlegget.

Usikkerheten rundt antallet gisler og ofre er fortsatt stor. Men store internasjonale medier hevde antallet er mellom 20 og 30. Forskjellige kilde rapporterer om at mellom 12 og 30 av terroristene er drept.

06.40: FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste angrepet på gassanlegget i Algerie. Sikkerhetsrådet kaller aksjonen «et avskyelig» angrep.

— Sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste terrorangrepet i In Aménas, heter det i en uttalelse fra de 15 landene i rådet.

Sikkerhetsrådet uttrykker også dyp medfølelse og kondolanser overfor ofrene for terrorangrepet.

00.15: BT tar pause i liveoppdateringene til lørdag morgen - med mindre det skulle skje en ekstraordinær utvikling i saken.

00.06: Gisseltageren som kalles «nordmannen» (se kl. 20.11) skal være høy og blond og snakket med de norske gislene på et ikke-engelsk språk de kunne forstå, melder Aftenposten.no.

23.57: Gisselet fra Bergen, som flyktet gjennom ørkenen med en splint i beinet, ankom Bergen lufthavn Flesland i ambulansefly ved 21.30-tiden fredag kveld. Han skal ikke være alvorlig skadet. Mannen ble sendt videre til Haukeland sykehus med politieskorte, ifølge VG Nett, som har bilder fra sykehuset. Reisen fra Nord-Afrika skjedde i et sveitsisk ambulansefly, etter det BT kjenner til. Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

23.08: Minst én amerikaner er drept i gisseldramaet, melder amerikanske medier. Amerikaneren, som var ansatt ved gassanlegget, identifiseres som Frederick Buttaccio fra Texas. Liket hans er funnet på stedet, og de pårørende er varslet, opplyser tjenestemenn til flere amerikanske medier.

21.59: Terroristene skjøt et av de europeiske gislene i ryggen mens andre gisler var til stede, sier et frigitt algerisk gissel til The New York Times. Det skal ha vært flere rene henrettelser.

21.20: OPPSUMMERING

**Fem Statoil-ansatte, en canadier og fire nordmenn som kom seg unna terroristene onsdag morgen, landet i kveld i Bergen. De får nå debrief på pårørendesenteret på Kokstad. Situasjonen er i kveld fortsatt svært uavklart. Utenriksdepartementet bekrefter at åtte nordmenn er savnet. Flere av disse er fra Hordaland, én er fra Sogn og Fjordane.

Den algeriske militæroperasjonen pågår i kveld ennå inne på gassanlegget. Hæren har tatt kontroll over boligområdet, mens terroristene holder selve produksjonsområdet. Det rapporteres om at de ennå holder flere gisler. - Vi går inn i en helg hvor vi som nasjon må være forberedt på dårlig nytt, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i kveld.**

21.16: - Algeriske myndigheter har nettopp informert oss om at en av våre landsmenn beklageligvis mistet livet under aksjonen som ble iverksatt for å befri gislene, heter det i en uttalelse fra den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

20.43: Klokken 21.00 er det en pressebrief på pårørendesenteret i Bergen, med Sissel Rinde, informasjonssjef i Statoil.

20.11: Befridde algeriske gisler sier en nordeuropeer som ble kalt «nordmannen», var blant gisseltakerne. Gruppen av terrorister, som onsdag stormet gassanlegget, besto stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere, ifølge vitneutsagn. Men de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder de. Nordeuropeeren ble ifølge ett av vitnene kalt «nordmannen», skriver Le Point, gjengitt av NTB.

19.57: Bussen med de fem overlevende Statoil-ansatte er ankommet pårørendesenteret på Kokstad. Politieskorten ber pressen trekke unna, før de ansatte går inn på Scandic hotell.

19.49: Verken Statoil eller UD vil bekrefte at de fem nordmennene har landet i Bergen.

19.32: Bussen kjører forbi terminalbygget, og forlater Flesland i retning Bergen - eskortert av en politibil. Flyet med de Statoil-ansatte landet klokken 19.20. 19.29: De fem Statoil-arbeiderne som kom seg unna gisseltakerne på onsdag, er nå landet på Flesland. De blir hentet ut av flyet og inn i en buss på rullebanen. Det er også ambulanse og politi på stedet.

19.23: Bacher sier at Statoil jobber med å få tak i flere fly for å frakte ansatte ut av Algerie.

19.22: Bacher sier Statoil har vanskeligheter med å få tak i troverdig informasjon, i likhet med de fleste andre aktører. - Vanskeligst er dette for de pårørende, sier han. Bacher legger til at alle pårørende har fått én enkelt person i Statoil-systemet som dedikert kontaktperson. - Det viktigste for oss er fortsatt å få våre ansatte trygt hjem og ivareta de pårøende, sier han.

19.20 Statoil holder nå pressekonferanse på Forus i Stavanger. - Det er en pågående militær operasjon, noe som vanskeliggjør redningsarbeidet, sier utenlandssjef Lars Christian Bacher i Statoil. Bacher sier at de fem Statoil-ansatte som kom seg unna terroristene på onsdag, nå er på vei hjem til Norge. Det er ventet at de lander på Flesland i kveld.

19.12: Statsministeren minner om at gisseltakerne ennå ikke er nedkjempet, og at situasjoen dermed er pågående - til tross for mange meldinger om det motsatte det siste døgnet. - Det er fare for at nye liv kan gå tapt, sier Stoltenberg.

19.11: Stoltenberg får spørsmål om hvorfor han ber nasjonen forberede seg på dårlige nyheter. - Vi vet at menneskeliv er gått tapt, og vi kan ikke si med sikkerhet om det er nordmenn blant de drepte eller ikke. Det kan også være nordmenn igjen som gisler på anlegget, sier han.

19.09: NRK spør Stoltenberg om hvorfor det er så vanskelig å få ut troverdig informasjon fra En Amenas. - Det er fordi det er et stort antall gisler, og en svært uoversiktlig informasjon, svarer statsministeren. Statskanalen fortsetter med å spørre om hvordan man skal tolke at det ikke er kommet opplysninger om tilstanden til åtte nordmenn. - Deler av anlegget er fortsatt under kontroll av terroristene. Hvor mange mennesker som befinner seg i dette området, vet vi ikke. Det kan selvsagt være nordmenn blant dem, sier Stoltenberg .

19.08: Utenriksministeren sier at regjeringen er forberedt på at militæraksjonen vil fortsette ut over kvelden, og muligens natten. - Vi setter alle våre ressurser inn på å støtte de pårørende, som nå gjennomgår en svært tung og vanskelig tid, sier Eide.

19.07: Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det er nå brakt på det rene at boligkomplekset på gassanlegget nå er kontrollert av den algeriske hæren. - Vi vet også at et antall gisseltakere ble angrepet i går mens de forflyttet seg i biler. Det er stor grunn til å tro at det var gisler i bilene. Noen av disse kom seg unna i forbindelse med angrepet, sier Eide.

19.06: - Vi går inn i en helg hvor vi som nasjon må være forberedt på dårlig nytt, sier Stoltenberg.

19.05: Stoltenberg sier Norge deltar i planene med å opprette en internasjonal luftbro ut av En Amenas og til Europa.

19.03 : Stoltenberg sier militæraksjonen ennå er pågående. - Vi vet også at det er gisler igjen inne på anlegget, men vi vet ikke om disse er nordmenn, sier han. Statsministeren har gjentatt overfor algeriske myndigheter at gislenes liv og helse må komme først.

19.02: Pressekonferansen er nå i gang. Jens Stoltenberg bekrefter at seks Statoil-ansatte er i trygghet, og på vei hjem. Statsministeren bekrefter også at én nordmann ble frigjort av militære styrker natt til fredag.

18.59: Et SAS-fly med medisinsk utstyr og personell ombord landet ved 15.30-tiden fredag i den algeriske hovedstaden, Alger. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD overfor bt.no.

— Det er ombygd til et medisinsk evakueringsfly, og vil bli stående i beredskap til å ta imot eventuelle skadde, sier han.

18.36: Statlig algerisk tv har intervjuet flere av gislene som unnslapp med livet i behold. I ferske tv-bilder berømmer flere av dem den algeriske hæren for redningsaksjonen som skal ha befridd rundt 600 gisler. Fortsatt er det ikke kommet offisiell bekreftelse på antallet omkomne.

18.30: Ennå er det ikke bekreftet fra noe offisielt hold at gisselaksjonen i In Aménas er over.

17.30: Statsministerens kontor opplyser at det vil bli holdt en ny pressekonferanse klokken 19 i kveld. Da vil både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møte pressen.

16.59: Bt.no har snakket med konen til en mann som er bosatt i Bergen. Han måtte krabbe gjennom ørkenen med splinter i beinet. 50-åringen er i sikkerhet, og venter på å få reise hjem.

— Han satt i bussen, helt foran hos sjåføren, da det smalt. Han var den siste som kom seg ut av bussen. Han har fortalt at han er skadet i låret fordi han ble truffet av splinter. Jeg vet ikke hvor alvorlig det er, sier kvinnen.

Les hele saken her:

Les også

Skadet bergenser krabbet i sikkerhet

16.27: Det algeriske nyhetsbyrået APS melder i ettermiddag at 100 av de 132 utenlandske gislene er gjort rede for.

16.25: Statoil har sendt ekstra personell til Algeries hovedstad, men kan foreløpig ikke si når de regner med å komme til i In Aménas.

— Men vi jobber for å få våre ressurser inn til gassanlegget, slik at disse kan ta seg av de ansatte vi har der, sa konserndirektør Lars ChristianBacher før pressekonferansen ble avsluttet.

16.21: - Vi venter på en avklaring som vi må være rustet på kan være tøff. Det oppfatter jeg at de pårørende også har tatt inn over seg, sa Støre.

16.16: Støre fikk spørsmål fra pressen om hva som har gjort sterkest inntrykk på ham i møtet med de pårørende:- Det å mangle informasjon om sine kjære når bildet er så dramatisk, gjør et veldig sterkt inntrykk på meg. Det gjør også inntrykk å se med hvilken verdighet folk bærer tvilen, og måten de tar vare på hverandre, sa Støre.

16.15: Verken helseministeren eller Statoil har nye opplysninger å komme med når det gjelder situasjonen i Algerie akkurat nå.

16.11: - Det at det går lang tid før vi får vite noe, behøver ikke å være negativt, sa Støre, og viste til at gassanlegget ligger øde til i Algerie, langt unna større byer.

16.09: Helseminister Jonas Gahr Støre forteller at han vil gjøre alt i sin makt for å få nordmennene hjem fra Algerie. - Vi har en løpende beredskap for å kunne besvare de behov som er, sier Støre på en pressekonferanse ved pårørendesenteret i Bergen.

- Det viktigste vi kan gjøre nå er å være medmennesker for hverandre, sa Støre, som har brukt tid sammen med de 30-40 pårørende fredag ettermiddag.

15.48. bt.no har vært i kontakt med konen til en 50 år gammel gisseltatt mann fra Ålesund, bosatt i Bergen. Hun forteller ved 15.30-tiden at ektemannen nå er i sikkerhet, og at han skal flys hjem i løpet av ettermiddagen.

15.40: En av gisseltakerne skal ha blitt tatt i live, melder algeriske El Watan. Han skal i avhør ha fortalt at terrorgruppenbesto av 32 personer.

15.39: UD sier at de frykter at nordmenn fortsatt holdes som gisler, skriver Aftenposten. Norske myndigheter er redde for at identiteten til de savnede nordmennene skal komme ut og dermed gjøre dem mer attraktive som gisler, noe de frykter kan sette livene deres i fare.

14.45: Algeriske sikkerhetskilder sier ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS at halvparten av de 132 utenlandske gislene i In Aménas er frigitt. Tallene er ikke bekreftet av andre kilder.

Ifølge det samme nyhetsbyrået er det dermed 60 utenlandske gisler som det ikke er gjort rede for. Tidligere har APS meldt at 18 av gisseltakerne ble drept i den militære aksjonen.

14.38: Et SAS-fly som er utstyrt for å gi medisinsk bistand og transportere pasienter, er på vei til Algeries hovedstad.

Flyet har stått på Sicilia i påvente av å få tillatelse til å fly inn til gassanlegget ved In Aménas. Mye tyder på at disse papirene fortsatt ikke er helt på plass.

– I første omgang skal flyet nå til Algeries hovedstad Alger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet ifølge NTB.

14.32: Det er ventet at helseminister Jonas Gahr Støre vil møte pressen på Statoils pårørendesenter i løpet av ettermiddagen. Støre ankom senteret ved 13.40-tiden fredag, og gikk umiddelbart inn for å snakke med de pårørende.

14.12: Også det amerikanske flyvåpenet er i ferd med å evakuere sine borgere fra Algerie. Et Hercules C-130 skal frakte mellom 10 til 20 personer til Europa, sier en forsvarskilde til CNN. Leon Panetta, den amerikanske forsvarsministeren, sier i en uttalelse fredag ettermiddag at amerikanske myndigheter vil gjøre det de kan for å stille gisseltakerne til ansvar.

— Terrorister bør merke seg at de ikke kan føle seg trygge verken i Algerie, i Nord-Afrika eller andre steder. De som med viten og vilje går til angrep mot landet vårt og dets folk kommer ikke til å ha noe sted å gjemme seg, sa Panetta ifølge Reuters.

14.10: Et Hercules transportfly med sanitetspersonell fra Forsvaret er fløyet til Sicilia, klar til å bistå i gisseldramaet i Algerie.

– Flyet er på et sanitetsoppdrag, bemannet av sanitetspersonell fra ulike miljøer i Forsvaret, også sanitetspersonell fra spesialstyrkene, sier oberst Dag Aamoth til NTB.

Fra før står et annet norsk fly med medisinsk utstyr på Sicilia, klar til å fly videre til Algerie så snart det får tillatelse til å lande på flyplassen ved gassanlegget In Aménas.

14.05: Mellom 30 og 40 pårørende er samlet på Kokstad. Snart to og et halvt døgn etter angrepet mot anlegget i Algerie, er situasjonen fortsatt uavklart for åtte av nordmennene.

13.56: De første beretningene fra innsiden er begynt å sive frem i utenlandske medier. Alexandre Berceaux, en av 150 gislene som er ansatt i det franske cateringselskapet, skal ha gjemt seg under en seng i 40 timer før han klarte å rømme, ifølge den franske radiokanalen Europe 1.

- Jeg er i live. Det er det viktigste, sier Berceaux.

IrskeStephen McFaul har gjennom sin kone forklart at gisseltakerne var i ferd med å forflytte gisler i fem biler da den algeriske hæren gikk til angrep.

— Hæren bombet fire av de fem kjøretøyene. Alle fire kjøretøyene ble ødelagt, har McFaul fortalt sin kone,melder BBC.

13.52: Terroristene skal ha tatt seg inn i Algerie fra nabolandet Libya, sier Algeries innenriksminister, Daho Ould Kablia til den arabiskspråklige avisen Echorouk. Det er Al-Jazeera som melder dette fredag ettermiddag. Tidligere har Kablia også uttalt at gassanlegget ble angrepet av 20 islamister.

13.42: Helseminister Jonas Gahr Støre ankom for ett minutt siden pårørendesenteret. Han gikk rett inn til de pårørende, der han skal snakke med dem. Det er ventet at han vil møte pressen når han er ferdig om noen timer.

HELSEMINISTER: Jonas Gahr Støre besøker pårørendesenteret på Kokstad i Bergen.

13.38: Flere skotter — antallet er ukjent - og en østerriker er brakt i sikkerhet. Det bekrefter Østerrikes utenriksdepartement og Skottlands førsteminister.

13.23: Kripos leder etterforskningen av gisselsaken i Algerie, men har så langt ikke sendt folk dit. Identifikasjonsgruppen er imidlertid satt i beredskap. UDs team er på plass i Alger, melder NTB.

13.21: Det er stille ved pårørendesenteret, melder BTs reporter på stedet. Alle store, norske medier er til stede, i tillegg til svenske, danske og internasjonale byråer.

13.17: Sjømannskirken melder til BT at de snart vil komme med en oppdatering om prest på vei til Algerie.

13.14: Helseminister Jonas Gahr Støre har meldt sin ankomst til pårørendesenteret på Kokstad i Bergen. Han skal være der klokken 13.45. 12.57: Ennå har det ikke kommet åpne, offisielle bekreftelser når det gjelder utfallet av gårsdagens aksjon. Det eneste som med norske øyne kan sis med sikkerhet, er at åtte nordmenn fortsatt ikke er gjort rede for, noe Statoil selv opplyste om tidligere i dag.

12.51: Den statlige, algeriske radiokanalen Chaine 3 siterer en offisiell kilde som bekrefter at 18 gisseltakere er døde. Nyhetsbyrået Reuters melder at minst 22 utenlandske gisler fortsatt er savnet. 10 av disse er britiske statsborgere. Åtte nordmenn er også blant de savnede.

12.47: Statsminister Camerons uttalelse til Det britiske underhuset kan leses i sin helhet på hjemmesiden til Statsministerens kontor.

12.40: Både statsminister David Cameron og hans franske kollega, statsminister Jean-Marc Ayrault, bekrefter at operasjonen i In Aménas fortsatt pågår.

Det skriver den franske avisen Le Monde. Sjefen for CIS Catering, der 150 ansatte ble holdt som gisler, har meldt at alle er friske og i sikkerhet, ifølge samme avis.

12.32: En tidligere fransk etterretningssjef har overfor avisen Le Figaro anslått at det kan ta flere uker før offentligheten får vite alle detaljene om gisselaksjonen i Algerie.

— Algerierne har som prinsipp at de ikke snakker når de har gjennomført slike operasjoner, sier Alain Juillet til den franske avisen.

12.25: Oljeselskapet British Petroleum (BP) opplyser i en pressemelding at de allerede har flydd flere hundre oljearbeidere ut av Algerie. Tre fly har så langt vært involvert, mens et fjerde vil bli sendt senere fredag.

12.12: Storbritannias statsminister David Cameron sier fredag formiddag at han gir sin fulle støtte til Frankrikes involvering i Mali, og at han kommer til å fortsette med det. Han opplyste også at én britisk statsborger så langt er bekreftet omkommet, og at situasjonen fortsatt er uavklart for 10 briter da han talte til Underhuset for få minutter siden.

12.07: - Vi jobber for å gi de pårørende så god oppfølging som mulig, sa Pedersen før han avsluttet pressekonferansen på Forus i Stavanger.

12.05: De 18 Statoil-medarbeiderne som kom til Palma på Mallorca i natt, vil bli transportert til Bergen i løpet av ettermiddagen eller kvelden. Blant disse er de fem som ble beskutt i terroraksjonens startfase. Flere av disse er hjemmehørende i Hordaland. Les hovedsak: Fem fra In Amena til Bergen i dag

12.03: Statoil jobber med å få denne personen ut av Algerie og hjem til Norge. Hans tilstand er stabil, ifølge Pedersen. Situasjonen er fortsatt uavklart for de åtte nordmennene som er savnet.

12.02: Kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil opplyser at nordmannen som i morges ble rapportert å være i live nå får medisinsk behandling ved et lokalt sykehus.

12.00: Flere franske medier rapporterer atfransk påtalemyndighetvil åpne en granskning av gisselaksjonen.

11.56: Statoil har varslet ny pressekonferanse klokken 12. Tidligere i morges opplyste selskapet at én av de ni savnede hadde kommet seg i sikkerhet. Fortsatt er situasjonen uavklart for åtte nordmenn.

11.54: Forsøk på å forhandle med gisseltakerne ved Statoil-anlegget har ikke lykkes, opplyser en lokal leder i området.

— Det er ingen muligheter til videre forhandlinger, sier den lokale tuareg-lederen Knaoui Sidi til den algeriske nettavisen Tout sur l'Algerie (TSA)

Ifølge nettavisen ble en delegasjon med lokale tuaregledere avvist da de tok kontakt med gisseltakerne torsdag.

11.39: Langt færre mennesker er drept i In Aménas enn det gisseltakerne har opplyst, hevder algeriske sikkerhetskilder. Gisseltakerne har opplyst til det mauritanske nyhetsbyrået ANI at 34 utenlandske gisler ble drept torsdag. - Det er ren fantasi, sier en algerisk sikkerhetskilde og legger til at antall døde er lavere.

11.29: Den Al Qaida-tilknyttede gruppen bak angrepet advarer om at de vil slå til mot nye mål.

— Hold dere unna installasjonene til utenlandske selskaper, for vi vil slå til der det er minst ventet, sier talsmannen til ANI.

11.22: Algeriske El Watan skriver at det var soldater fra Groupement d’intervention spéciale - Algeries spesialstyrke - som inntok gassanlegget i In Amenas.

10.56: Det er mulig at gisseltakerne fortsatt holder gisler inne på gassanlegget In Aménas, ifølge britiske myndigheter. En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet sier fredag formiddag at gisselaksjonen ikke er over.

— Det ser ut som flere gisler fortsatt holdes, deriblant en eller flere britiske statsborgere, sier talskvinnen.

10.40: Den britiske statsministeren David Cameron er svært utilfreds med at Algeries regjering innledet en militæraksjon mot gassanlegget hvor mange ble holdt som gisler, ifølge britiske aviser. Flere av mediene i Storbritannia beskriver Cameron som rasende. - Vi ba dem om å unngå å gå inn og skyte løs, og så gjorde de det likevel, sier en britisk regjeringskilde til Daily Mail.

10.34: Ifølge ABC News har USA en Predator-drone over In Amenas som gir dem informasjon om åstedet.

Les intervju med forsvarsminister Leon Panetta her.

10.20: Ifølge Reuters har et amerikansk fly nå landet på flyplassen i in Amena - nært hendelsesstedet. Målet er å evakuerer amerikanere, hevder amerikanske kilder.

10.14: 34 filippinske arbeidere i Algerie er hentet ut av landet, opplyser en talsmann for filippinske myndigheter.

10.12: Neste fly med norske Statoil-ansatte fra Algerie skal etter planen lande på Flesland klokken 12.30. Les mer her.

sz0e4457.jpg

10.02: Abu al-Baraa Al-Jazairi (bildet) pekes av det mauritanske nyhetsbyrået ANI ut som lederen av selve gisselaksjonen onsdag. Al-Jazairi skal ha blitt drept da algirske soldater stormet gassanlegget. 09.52: «Det er farlig å leve, og enda farligere å reise til farlige land for å tjene penger.» Frank Rossavik blogger om gisseldramaet.

09.34: Statoil-ansatt ringte hjem i natt. Oppdatert sak på mannen som er kommet i sikkerhet.

08.54: Statoil-ansatte er blitt uskyldige ofre i et gisseldrama det var nærmest umulig å sikre seg mot. Det skriver BT på lederplass i dag. 

08.52: Japan har kalt den algeriske ambassadøren inn på teppet og krever svar om gisseldramaet i Algerie. Det opplyser en talsmann for japanske myndigheter fredag. Mange japanere ble tatt som gisler ved In Aménas-anlegget, og flere av dem er trolig drept. Japan har kommet med kraftig kritikk av Algerie etter at algeriske myndigheter uten forvarsel satte inn et kraftig militært angrep mot gisseltakerne torsdag.

08.49: Morten Strøksnes i dag: Bildet av al Qaida som vår hovedfiende er styrket etter gisseldramaet i Algerie. Men det meste skurrer i måten vi tenker om al Qaida.

08.28: To franske gisler har klart å rømme fra gassanlegget i Algerie. De har nå har kontakt med franske myndigheter , opplyser den franske innenriksministeren Manuel Valls fredag ifølge NTB.

08.15: Forsvarets spesialbygde helsefly landet 00:15 i Catania, Sicilia. UD er i dag i dialog med myndighetene i Algerie for videre prosess, skriver oberstløytnant og pressetalsmann i Forsvaret, Bent-Ivan Myhre, på Twitter.

Forsvaret leverer helseflyet, legepersonell og krisepsykologer.

08.11: — Vi har også brukt mye energi alle sammen på å overbevise algirske myndigheter om at liv og helse kommer først, sier utenriksminister Barth Eide til TV 2. Han legger til at det er for tidlig å vurdere informasjonen.

— Jeg snakket med den algirske utenriksministeren sent i går kveld, det var min personlige siste kontakt, sier han, men legger til at også ambassaden der nede og andre organisasjoner har hatt kontakt med myndighetene.

— Vi er ikke involvert i den militære operasjonen slik at vi har noen operativ påvirkning, sier utenriksministeren.

07.44: Tillyst pressekonferanse med Statoil er avlyst. PressetalsmannBård Glad Pedersen vil i stedet holde en kort orientering.

07.43: - Vi er glad for at ytterligere én er bragt i sikkerhet, men vi jobber kontinuelig videre, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.

07.35: Det første flyet fra Algerie med Statoil-evakuerte kom til London torsdag kveld med 22 Statoil-ansatte. De fleste har reiste videre hjem og noen til pårørendesenteret.

I natt landet ytterliggere to fly med 18 Statoil-ansatte om bord i byen Palma på Mallorca. De befinner seg på et hotell for hvile. Disse medarbeiderne vil reise vei hjem i løpet av fredagen og flys til Bergen av et eget oppsatt direktefly, opplyser Statoil.

Et fjerde fly er planlagt sendt til Algerie fredag for å hente hjem ytterliggere flere Statoil-ansatte og personer fra andre selskaper.

07.30: En person er i løpet av natten bekreftet i sikkerhet. Situasjonen er fortsatt uavklart for de øvrige åtte ved In Amenas, skriver Statoil i en pressemelding.

Personen som i natt kom i sikkerhet får nå medisinsk behandling ved sykehuset i In Amenas, opplyser Statoil.

«Våre tre algeriske kolleger som i går ble meldt i sikkerhet er gjennom natten brakt til hovedstaden Algiers og får oppfølging», heter det i pressemeldingen.

07.20: En norsk Statoil-ansatt har i løpet av natten kommet i sikkerhet i Algerie. Det er fortsatt uavklart for de andre åtte.

07.13: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier aksjonen ved gassanlegget ikke er avslutte og at han ikke har fått noen ny informasjon om de norske gislene.

— Det er ikke slik at det nødvendigvis pågår kamper hele tiden, men situasjonen på bakken fremstår ikke som avklart, sier Eide til NRK.

Han understreker at det fredag morgen fortsatt ikke er redegjort for alle gislene.

07.10: Britenes statsminister, David Cameron, advarer sine landsmenn mot «dårlige nyheter» fra Algerie, melder Sky News.

07.00: Militæraksjonen ved gassanlegget i Algerie er ikke over. - Det er fortsatt gisler og terrorister der, sier en amerikansk kilde, ifølge NTB.

06.49: Statsminister Jens Stoltenberg twitret følgende melding sent i går kveld:

06.19: — I dag, som i går og i morgen, blir det ingen forhandlinger med terrorister. Det blir heller ingen pause i kampen mot terrorisme, sier den algeriske kommunikasjonsministeren Mohamed Said, ifølge nyhetsbyrået APS.

Han minner om at dette «er en lenge kjent algerisk posisjon».

05.52: Dette bildet viser algeriske stridsvogner like utenfor anlegget som ble stormet torsdag. Det er de første bildet som er kommet fra området etter gisselaksjonen startet.

05.48: Norge krever en full redegjørelse fra Algerie etter militæraksjonen mot gassanlegget, skriver VG. Uten å godta tilbud om militær hjelp og uten å varsle de berørte landene gikk den algeriske hæren til angrep på gisseltakerne torsdag.

— Vi vil selvfølgelig ha en full gjennomgang av hendelsesforløpet i etterkant av en så alvorlig hendelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.

05.09: Terrorisme og sikkerhet var temaet da norsk UD møtte algerisk antiterrorpersonell i Oslo i november, skriver BT i dag.

Kamal Rezag-Bara er antiterrorrådgiver til Algeries president Abdelaziz Bouteflika. 14. november i fjor var han i Oslo og møtte utenriksråd Bente Angell-Hansen, UDs øverste administrative leder. Les hele saken her.

04.44: En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne i Algerie, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

04.43: Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget, som ble angrepet av terrorister onsdag. Han forteller til VG at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger. En av dem skal ha vært norsk.

BT intervjuet for øvrig Mike Lord torsdag kveld. Han ga oss da sin vurdering av angrepet.

04.37: Den norske Sjømannskirken sendte torsdag en prest til Algerie som skal slutte seg til Utenriksdepartementet kriseteam.

— Vi tok kontakt med dem for å bekrefte for at vi hadde prester i beredskap, sier Linn Mevold Skogheim, kommunikasjonssjef ved Sjømannskirken, til VG.

00.42: BT tar en pause i liveoppdateringene til tidlig fredag morgen.

00.17: Helge Lund, Statoils konsernsjef, sier han ikke kan gi de pårørende det de aller helst vil: Informasjon om hva som har skjedd med deres kjære, fordi han ikke vet.

00.15: Mens noen av nordmennene i Algerie er savnet, er andre på vei hjem. - Vi har vært vanvittig heldige, sier konen til en av dem som lander i løpet av natten.

00.07: Dette er de savnede.

BTs oversikt over de ni nordmennene som ikke er gjort rede for. På grunn av den usikre situasjonen, går vi ikke ut med alder.

 • Mann, Hordaland
 • Mann, Hordaland
 • Mann, Oppland
 • Mann, Rogaland
 • Mann, Møre og Romsdal
 • Mann, Sogn og Fjordane
 • Mann, Aust-Agder
 • Ukjent
 • Ukjent.

00.06, fredag 18. januar: Lokale tjenestemenn sa tidligere torsdag at militæroperasjonen var avsluttet. Men senere kom rapporter om at det kun var boligområdet på anlegget som var sikret og at soldatene fortsatt omringer resten av området, skriver NTB.

23.58: En oppdatering på døde.

Den så langt mest grundige oppsummeringen kommer fra Reuters. De skriver, på bakgrunn av informasjon fra en sikkerhetskilde i Algeria, at «to japanere, to briter og en franskmann er blant minst sju drepte utlendinger».

Åtte av de døde gislene er algeriske. Nasjonaliteten til resten av de døde, og «kanskje dusiner flere som rømte» er uklar.

Som andre tall, er dette basert på anonyme kilder. De er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

23.55: I Lindås, som er tungt berørt av gisselangrepet, har angrepet opptatt alle. Monika Steffensen, som arbeider på en besinstasjon, forteller:

— Dette har vært det store samtaleemnet i dag. Vi er et lite lokalsamfunn, og det er helt klart at alle er preget av det som har skjedd. I avisene handler det jo om folk som er herfra, sier Steffensen.

23.49: Statoil har leid inn fly for å hente mannskapene fra London, dit de blir fraktet sammen med BP-ansatte.

23.47: Norge har sendt et nødfly til Algerie, som akkurat nå er utenfor Italia. Flight Radar viser hvor flyet er til enhver tid.

23.37: OPPSUMMERING

Situasjonen er uviss for de ni savnede nordmennene. Det siste antallet drepte gisler er 30, som Reuters har meldt, med en anonym, algerisk sikkerhetsperson som kilde.

Reuters, som er noe mer velrenomert enn mauritanske ANI, skriver også at angrepene skal ha blitt planlagt i to måneder.

Til BT har lederen i sikkerhetsselskapet Stirling Gorup, som har ansvar ved In Amenas, fortalt at angrepet fra den algeriske hæren kom etter at forhandlingene brøt sammen. Gisseltakerne ville flytte gislene, da angrepet kom med helikopter og bakkestyrker, ifølge ham.

En rekke familiemedlemmer av de savnede er samlet på pårørendesenter på Kokstad i Bergen. Statoil-sjef Helge Lund besøkte i kveld senteret og snakket med familiene.

23.26: Gassanlegget er fortsatt omringet av militæret, melder AFP.

23.19: I to måneder skal operasjonen ha blitt planlagt, ifølge en talsmann for Den maskerte brigade, sitert av ANI. Dette, som så mye annet av informasjon fra Algerie nå, er ikke bekreftet av andre kilder.

Ifølge talsmannen, begynte de planleggingen fordi:

— Vi visste på forhånd at regimet (i Mali, red.anm.) gjerne ville være alliert med Frankrike i krigen mot Azawad, sier talsmannen. Azawad er navnet islamistene bruker om Nord-Mali, som de kontrollerer.

23.09: To navn på gjerningsmenn er blitt sluppet av mauritanske ANI. Den ene skal ha vært leder for en gruppe som kaller seg «Fils du Sahara pour la justice islamique», som oversatt betyr Saharas sønner for islamsk rettferdighet.

23.01: På spørsmål om en journalist om hvorfor det er så vanskelig å kunne informere om en militæraksjon som etter alt og dømme er avsluttet, svarer Lund:

— Vi har ikke et bilde vi kan kommunisere til omverdenen. Hvis vi får inn mer informasjon, vil vi gå ut med den i morgen tidlig.

22.59: Helge Lunds svar til pressen bærer vitnesbyrd om at heller ikke Statoil vet hva som er resultatet etter den algeriske hærens stormangrep mot gassanlegget. Det har i hele dag kommet en rekke sprikende og tildels motsigende opplysninger om antall drepte.

22.56: Konsernsjefen sier han ikke vil gå inn på hva de pårørende mener om dagens militæraksjon mot gassanlegget.

— Mitt viktigste budskap er at jeg, statoil og norske myndigheter jobber for å skaffe best mulig informasjon om hvordan det går med deres nærmest, sier han.

22.53: Lund sier han ikke har kunnet gi noe mer avklarende informasjon til de pårørende på Kokstad. På spørsmål om hvordan han selv opplever møtet med gislenes familie, svarer Statoil-sjefen:

— De er i en utrolig vanskelig situasjon. Samtidig har vi hatt gode samtaler, og de er interesserte i å vite mer om hvordan vi jobber for å få verifisert informasjon. 22.51: - Vi vil ikke gå ut med informasjon før vi kan verifisere den. Det har vært vår strategi hele veien. De pårørende vil gjerne ha presis informasjon, men det kan vi ikke gi dem. Da er det nest beste vi kan gjøre for dem å være her for dem som medmennesker, sier Lund.

22.46: Pressekonferansen med Helge Lund er nå i gang. Han sier pårørendesenteret kommer til å fortsette arbeidet fremover, og at han selv blir der i natt.

22.45: Norge og Storbritannia burde forlange en offisiell redegjørelse, minutt for minutt, av alle grep det algeriske militæret tok, som forårsaket denne tragedien, skriver terrorekspert Magnus Ranstorp på Twitter.

22.42: Forvarets spesialfly for krisesituasjoner er nå på vingene, med kurs for Algerie. Det skriver Forsvaret på Twitter. Flyet, som i dag ble bygget om, har med leger, sykepleiere og krisepsykologer om bord.

22:38: De første av de evakuerte Statoil-ansatte landet i Bergen, ifølge BTs reporter på Flesland. Ingen av disse har vært direkte involvert i gisselsituasjonen.

22.19: Ifølge Reuters, er minst 11 gisseltakere fra flere ulike land drept. Blant gisseltakerne skal det være tre egyptere, to algerere, to tunisiere, to libyere, en malier og en franskmann.

22.05: 30 gisler er drept ved gassanlegget i In Amenas, der i blant syv utlendinger, ifølge Reuters. De siterer en kilde i sikkerhetstjenesten i Algerie. Vi minner om at utallige meldinger med ulike og tildels motstridende opplysninger er kommet inn i hele dag.

22.04: Reuters melder at 11 gisseltagere er drept. Ifølge nyhetsbyrået AP beskrives gisseltagerne som en multinasjonal terrorgruppe av en lokal tv-kanal.

22.02: Algeries militæraksjon feilet, og de algeriske myndighetene forhastet seg da de gikk til aksjon, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. – Vanligvis er storming aller siste utvei, sier Diesen til NRK.

Les tidligere oppdateringer her.

VEISPERRING: Algeriske myndigheter har lagt en jernring rundt In Amenas. Denne veisperringen er det nærmeste media har kunne kommet.
Publisert