Bombemannens siste ord

Hør lydklippet som ble sendt 12 minutter før det smalt i Stockholm.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

E-posten ble sendt til nyhetsbyrået TT og sikkerhetspolitiet Säpo klokken 16.40 lørdag.

Den inneholdt tre lydfiler: Én på svensk, en på engelsk og en på arabisk.

Hør klippet hos Sveriges Radio

Mannen som antas å ha utløst sprengstoffet lørdag, døde på stedet, men det ble ingen materielle skader av eksplosjonen. Politiet mistenker at han brukte seks seriekoblede rørbomber, men kun én skal ha eksplodert.

Les også

Svenske muslimer: - Vi er sjokkert

"Tilgi meg"

Terrortrusselen ble sendt i navnet til en 28-åring som er mistenkt for bombingen, skriver VG Nett. Mannen er født i Bagdad, men flyttet til Sverige i 1992.

Han var gift og hadde to barn. I klippet ber han familien om tilgivelse:

— Forsøk å tilgi meg, jeg kunne ikke sitte og se på all uretten som ble gjort ... Tilgi mine løgner, jeg dro ikke til Midtøsten for å tjene penger, men for jihad. Håper dere kan forstå meg en gang, dette kunne jeg aldri fortalt, sier mannen med forvrengt stemme i lydklippet.

Mannen skulle ha fylt 29 år søndag. Ifølge egne opplysninger på internett giftet han seg i 2004 og er far til to små jenter. Han er bostedsregistrert på adressen til sine foreldre i en småby i Sør-Sverige, melder TV4 ifølge NTB.

Søkte etter kone nummer 2

På et arabiskspråklig kontaktnettsted søker han etter en likesinnet kvinne som kan være han andre kone og være villig til å flytte til et arabisk land, ifølge DN.se.

«Jeg håper du er sterk i troen og at du streber etter paradis», skriver han i kontaktannonsen.

Ifølge venner Aftonbladet har snakket med, skal han ha gitt uttrykk for stadig sterkere religiøse meninger. Dette kommer også til uttrykk i lydopptaket, der de varslede aksjonene knyttes opp mot Muhammed-karikaturene signert Lars Vilks og det svenske engasjementet i Afghanistan.

Tilgi mine løgner, jeg dro ikke til Midtøsten for å tjene penger, men for jihad

— Takket være Lars Vilks og hans tegninger av profeten Muhammed og deres soldater i Afghanistan, og deres taushet om alt dette, så skal deres barn, døtre, brødre og søstre dø som våre søstre og brødre dør, heter det et sted i klippet.

Et annet sted kommer denne beskjeden:

— Våre handlinger kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter deres krig mot islam og fornedrelser mot og deres dumme støtte til grisen Vilks.

Lars Vilks har tegnet profeten Muhammed som en hund. Skissen ble vist i den svenske regionavisa Nerikes Allehanda i 2007, og det vakte sterke reaksjoner.

I august ble sju personer pågrepet i Irland, mistenkt for å planlegge drap på Vilks.

Les også

Säpo: - Det var et terrorangrep

Forsvarsansatt advarte

En ansatt i det svenske forsvaret sendte en advarsel til en bekjent om at noe alvorlig skulle skje på Drottningsgatan i Stockholm, flere timer før det smalt, ifølge nyhetsbyrået TT.

TT oppgir ingen kilde for opplysningene, og Försvarsmaktens pressetjeneste sier at den ikke kjenner til dem.

— Dette kjenner jeg overhodet ikke til. Nå skal jeg kontrollere opplysningene, sier informasjonsmedarbeider Jonas Svensson.

Senere uttalte han at Forsvaret «forbereder hvordan spørsmålet skal håndteres».

— Noen ytterligere kommentar gir vi ikke i dag, sier han.

Kan skje i Norge også

Terrorangrepet viser at også Norge kan rammes av terrorisme. Angrepet markerer et veiskille i Norden, mener terrorekspert Anders Grindlia Romarheim.

— Dette er en påminnelse om at internasjonal terrorisme også kan ramme vår del av verden. Ingen land har noe amnesti fra terrorisme, heller ikke Norge, sier Romarheim til NTB.

Grindlia Romarheim jobber ved Institutt for forsvarsstudier. Han mener det ikke er tvil om at Norge er på al-Qaidas radar sammen med alle andre vestlige land. Ser man på PSTs åpne trusselvurdering, så er voldelig radikal islamisme den første sikkerhetsutfordringen de lister opp.

Romarheim er enig med blant annet forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt som mener terrorangrepet i Stockholm markerer et skille i Norden.

Justisminister Knut Storberget sier saken viser det er behov for stor årvåkenhet på terrorfeltet.

— Vi reagerer med avsky på det som er skjedd i Stockholm. Det viser at de analyser som politiet og sikkerhetstjenestene har gjort av trusselnivået i Norge, er riktige, sier Storberget til NTB.

Utskjelt og hyllet på nettet

På nettsamfunnet Facebook dukket det søndag opp en støttegruppe for selvmordsbomberen hvor det sto at han «døde en heltedød i Stockholm». Noen titalls mennesker hadde søndag ettermiddag trykket på «liker»-knappen, men veggen var i større grad preget av utskjelling og avsky enn hyllest.

Twitter kom det en strøm med meldinger om selvmordsbomberen og det som angivelig skulle være identiteten hans.

Selvmordsbomberen skal tidligere ha lagt ut martyrvideoer på sin profil på Facebook. Spiegel Online skriver at den unge irakeren har vært aktiv på sosiale nettmedier og skrevet innlegg mot krigene i Irak og Afghanistan.

Publisert: