Det opplyste britiske myndigheter torsdag. Noen forutsetninger må imidlertid være på plass for at Storbritannia skal kunne gå til aksjon på egen hånd, ifølge de juridiske rådgiverne. Blant annet må det være utelukket at Syrias sivilbefolkning kan hjelpes på andre måter enn med militær makt.

Myndighetene la også frem en uttalelse fra regjeringens etterretningskomité. Den mener det ikke er tvil om at det var et angrep med kjemiske våpen utenfor den syriske hovedstaden Damaskus i forrige uke.

Peker mot regimet

Ifølge komiteen finnes det ingen annen sannsynlig forklaring på angrepet enn at det syriske regimet utførte det. «Vi har en begrenset, men voksende, mengde etterretning som støtter vurderingen om at regimet var ansvarlig for angrepet og at det ble utført for å fjerne opposisjonen fra strategiske deler av Damaskus», heter det i uttalelsen.

Selv om regjeringens rådgivere mener Storbritannia kan gå til aksjon uten FN-mandat, tviler mange av de folkevalgte i Parlamentet på om dette vil være lurt.

Rapport først

Både representanter for statsminister David Camerons konservative parti og opposisjonspartiet Labour har krevd at FNs våpeninspektører i Syria må få legge fram sin rapport før det kan bli aktuelt med en militæraksjon.

— Vi må lære leksen fra Irak, fordi folk husker feilene som ble gjort i Irak. Jeg er ikke villig til å gjøre de feilene igjen, sa Labours leder David Miliband.

Før invasjonen av Irak i 2003 mente amerikansk og britisk etterretning at den irakiske diktatoren Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette viste seg senere å ikke stemme.