Den siste tiden skal Russland ha sendt en fregatt, en korvett, et stort amfibiefartøy og flere andre marineskip til det østlige Middelhavet.

I samme område forbereder USAs marine en militæraksjon mot Syria. Russland misliker angrepsplanene sterkt, men har gjort det klart at landet ikke ønsker å bli trukket inn i konflikten.

— Fred og stabilitet

Hvorfor de russiske skipene sendes til området, er likevel ikke helt klart.

— Våre marineskip er garantister for fred og stabilitet, et forsøk på å holde tilbake andre styrker som er rede til å starte en militæraksjon i regionen, sa viseforsvarsminister Anatolij Antonov til TV-stasjonen Rossija 24 torsdag.

Han understreket imidlertid at russiske styrker ikke har til hensikt å delta verken direkte eller indirekte i en eventuell konflikt.

Lover å hjelpe

Mens Antonov uttalte seg noe tvetydig om saken, svarte president Vladimir Putin slik da han fredag ble spurt om Russland vil hjelpe Syria dersom landet blir angrepet:

— Det vil vi. Vi hjelper dem nå. Vi leverer våpen, vi samarbeider på det økonomiske feltet, og jeg håper vi vil samarbeide mer på det humanitære feltet for å gi hjelp til sivile som i dag er i en vanskelig situasjon.

USA håper på sin side å få støtte fra flere andre land dersom det planlagte angrepet på Syria iverksettes. Så langt er Frankrike det eneste EU-landet som har åpnet for å delta i militæraksjonen.Den er ment som en reaksjon på det syriske regimets angivelige bruk av kjemiske våpen mot sin egen sivilbefolkning.

— Stridsområde

Også en kilde i den russiske marinekommandoen i St. Petersburg kom fredag med uttalelser som kunne gi assosiasjoner til den kalde krigens dager.

Amfibiefartøyet Nikolaj Filtsjenkov vil snart sette kursen fra Svartehavet til sitt «stridsområde» ved kysten av Syria med «spesiell last» om bord, opplyste kilden til nyhetsbyrået Interfax.

Den spesielle lasten skal hentes i den russiske havnebyen Novorossijsk. Hva lasten inneholder, sa kilden ingenting om.