Tusenvis av Mursi-tilhengerne samlet seg i sentrum av Kairo for å markere 40-årsdagen for landets siste krig mot Israel, men ble møtt av store politistyrker.

Ifølge helsedepartementet i landet ble 45 mennesker drept under sammenstøtene rundt Tahrir-plassen, mens ytterligere fem ble drept i tilsvarende sammenstøt sør for den egyptiske hovedstaden.

268 mennesker ble såret, men det var ikke politifolk blant dem, opplyser talsmenn for myndighetene.

423 demonstranter ble pågrepet under sammenstøtene i Kairo, anklaget for «vandalisme», opplyser innenriksdepartementet i landet.

Tahrir-plassen

Tilhengere av Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, som ledet an under militærkuppet i juli, deltok også under søndagens sammenstøt i Kairo.

Myndighetene i landet, som har vært styrt av en overgangsregjering med de militære i ryggen siden kuppet, hadde allerede søndag morgen plassert mange pansrede kjøretøyer rundt Tahrir-plassen og satt opp metalldetektorer ved de to eneste inngangsveiene som ikke var sperret av.

Stolthet

Krigen i 1973, som kalles Ramadan-krigen eller Oktoberkrigen i araberverdenen og Yom Kippur-krigen i Israel, står sterkt i egypteres felles bevissthet.

Egyptere flest har stor respekt for hæren, og det knyttes enorm stolthet til det faktum at den klarte å gjennomføre et vellykket angrep på Israel under den jødiske høytiden.

Krigen bidro til at Egypt gjennom fredsavtalen i 1979 fikk tilbake kontrollen over Sinai-halvøya, som Israel okkuperte i 1967.

DREPT: Over 50 mennesker ble drept i sammenstøt mellom tilhengere av Egypts styrtede president Mohamed Mursi og sikkerhetsstyrker i Kairo søndag.
SCANPIX