NATO-sjef på overraskende besøk i Libya

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøkte Libya mandag, på den siste dagen av alliansens militæroperasjon i landet.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

NATO avslutter formelt oppdraget i Libya mandag kveld klokken 23.59 lokal tid. Ifølge NATO selv har operasjonen vært en av alliansens «mest vellykkede».

Fogh Rasmussen, som blant annet skulle ha samtaler med de nye makthaverne i Libya, sier at selv om militæroperasjonen under det nåværende FN-mandatet nå avsluttes, utelukker ikke det at alliansen i framtiden kan bistå Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya.

— Vi har tidligere gjort det klart at dersom det nye politiske lederskapet i Libya ber om det, står NATO rede til å hjelpe dem under overgangen til demokrati, sa Fogh Rasmussen.

Militæroperasjonen ble innledet 31. mars og hadde som mål å opprettholde flyforbudssonen over Libya og beskytte sivile libyere mot angrep fra Muammar Gaddafis soldater, punkter i en resolusjon som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet kort tid i forveien.

Kun en håndfull av NATOs 28 medlemsland har deltatt i operasjonen, deriblant Norge, som har bidratt med flere jagerfly og militærpersonell.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske mandatet fra FN om å beskytte det libyske folk og å opprettholde flyforbudssonen og våpenembargoen, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han fredag kunngjorde at operasjonen skulle avsluttes mandag.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Det er én smitte­vern­regel elevene på videre­gående ikke klarer å holde

– Det tikket inn en melding halv tolv natt til lørdag. Da var min helg ødelagt, sier rektor ved Åsane videregående skole, Jens-Petter Storheim.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. I karantene etter pensjonist-besøk

  2. Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

  3. Politivitne: – Idet garasjeporten gikk opp, sa sønnen at han ikke ønsket å se på

  4. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»

  5. 33 tatt i tre fartskontroller

  6. Mannen er dømt 52 ganger – nå er han pågrepet på nytt