NATO-sjef på overraskende besøk i Libya

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøkte Libya mandag, på den siste dagen av alliansens militæroperasjon i landet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

NATO avslutter formelt oppdraget i Libya mandag kveld klokken 23.59 lokal tid. Ifølge NATO selv har operasjonen vært en av alliansens «mest vellykkede».

Fogh Rasmussen, som blant annet skulle ha samtaler med de nye makthaverne i Libya, sier at selv om militæroperasjonen under det nåværende FN-mandatet nå avsluttes, utelukker ikke det at alliansen i framtiden kan bistå Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya.

— Vi har tidligere gjort det klart at dersom det nye politiske lederskapet i Libya ber om det, står NATO rede til å hjelpe dem under overgangen til demokrati, sa Fogh Rasmussen.

Militæroperasjonen ble innledet 31. mars og hadde som mål å opprettholde flyforbudssonen over Libya og beskytte sivile libyere mot angrep fra Muammar Gaddafis soldater, punkter i en resolusjon som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet kort tid i forveien.

Kun en håndfull av NATOs 28 medlemsland har deltatt i operasjonen, deriblant Norge, som har bidratt med flere jagerfly og militærpersonell.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske mandatet fra FN om å beskytte det libyske folk og å opprettholde flyforbudssonen og våpenembargoen, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han fredag kunngjorde at operasjonen skulle avsluttes mandag.

Publisert
BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Fylkesvei i Sogn stengt etter ras: – Kjent og farlig rassted

  2. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt

  3. Massene fra den evakuerte bygården skal ha blitt dumpet her. Ulovlig, mener kommunen.

  4. Klubben ble varslet om ulykken med anlegget. Neste dag ble det skrudd på igjen.

  5. Navs fedrekvotepraksis kan havne i retten

  6. – Jeg vil reise med tog, men er usikker på om Vy ønsker meg om bord