NATO-sjef på overraskende besøk i Libya

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøkte Libya mandag, på den siste dagen av alliansens militæroperasjon i landet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

NATO avslutter formelt oppdraget i Libya mandag kveld klokken 23.59 lokal tid. Ifølge NATO selv har operasjonen vært en av alliansens «mest vellykkede».

Fogh Rasmussen, som blant annet skulle ha samtaler med de nye makthaverne i Libya, sier at selv om militæroperasjonen under det nåværende FN-mandatet nå avsluttes, utelukker ikke det at alliansen i framtiden kan bistå Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya.

— Vi har tidligere gjort det klart at dersom det nye politiske lederskapet i Libya ber om det, står NATO rede til å hjelpe dem under overgangen til demokrati, sa Fogh Rasmussen.

Militæroperasjonen ble innledet 31. mars og hadde som mål å opprettholde flyforbudssonen over Libya og beskytte sivile libyere mot angrep fra Muammar Gaddafis soldater, punkter i en resolusjon som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet kort tid i forveien.

Kun en håndfull av NATOs 28 medlemsland har deltatt i operasjonen, deriblant Norge, som har bidratt med flere jagerfly og militærpersonell.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske mandatet fra FN om å beskytte det libyske folk og å opprettholde flyforbudssonen og våpenembargoen, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han fredag kunngjorde at operasjonen skulle avsluttes mandag.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

  2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

  3. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

  4. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  5. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

  6. – Vil på det sterkeste anbefale at også voksne ser denne