I en artikkel i avisen Le Monde går det frem at USA i all hemmelighet har tappet informasjon fra millioner av franske telefonsamtaler. Avlyttingen har skjedd i regi av National Security Agency (NSA), som også anklages for å ha drevet med omfattende overvåking av internettbrukere.

— Jeg har med umiddelbar virkning innkalt USAs ambassadør, og han vil bli tatt imot i formiddag ved Quai d'Orsay (utenriksdepartementet), sa utenriksminister Laurent Fabius mandag.

- Uakseptabelt

Innenriksminister Manuel Valls sa samme dag at han er sjokkert over opplysningene i Le Monde.

— Hvis en alliert spionerer på Frankrike eller på andre europeiske land, er det totalt uakseptabelt, sa Valls.

Ifølge Le Monde registrerte NSA 70,3 millioner data fra franske telefonsamtaler i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013. De avlyttede personene var enten mistenkt for å ha koblinger til terrorisme, eller de var knyttet til fransk næringsliv og politikk, skriver avisen.

- Det beste på lenge

USAs ambassadør Charles Rivkin har ikke villet kommentere meldingen om at han er kalt inn til fransk UD. I stedet understreker han at Frankrike og USA har et nært forhold.

— Både militært, etterretningsmessig og når det gjelder spesialstyrker er forholdet på sitt beste på flere generasjoner, sa Rivkin til Reuters mandag.

I juli iverksatte franske myndigheter en innledende etterforskning av NSAs program, kjent som Prism. Programmet ble avslørt av den amerikanske IT-eksperten Edward Snowden, som har jobbet som konsulent for NSA.

Frankrikes utenriksminister innrømmer nå at den franske reaksjonen burde vært sterkere da Snowdens avsløringer ble kjent i sommer.

— Vi ble advart i juni, og vi reagerte sterkt, men vi burde åpenbart ha gått lengre. Vi må raskt sørge for at disse praksisene ikke blir gjentatt, sier Laurent Fabius.