— Vår tålmodighet er ved veis ende. Jeg sender en siste advarsel. Jeg ber mødrene og fedrene om å være så snille å hente barna deres ut fra parken. Vi kan ikke vente lenger, for Geziparken tilhører ikke okkupantene, men folket, sa Recep Tayyip Erdogan på et partimøte i Ankara torsdag.

Dagen før hadde Tyrkias regjering åpnet for å holde en folkeavstemning om byggeprosjektet som startet de snart to uker lange og voldelige protestene i landet. Planen er å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket som skal være et gigantisk kjøpesenter.

Stridslyst

Med sin nye advarsel var det klart at Erdogan igjen viste stridslyst framfor forsoning.

Demonstrantene har holdt leir i parken siden 31. mai, da politiet brutalt angrep demonstrantene som hadde slått seg ned for å redde parkens 600 trær fra å bli rykket opp med roten. Politiaksjonen ble gnisten som utløste landsomfattende protester mot Erdogans regjering.

Mange av demonstrantene har reagert kjølig på Erdogans tilsynelatende forsonlige utspill om folkeavstemning, selv om andre natt til torsdag reagerte med allsang og håp om en fredelig løsning

Ingen tillit

— Vi stoler ikke på regjeringen. Vi blir i parken. Det handler ikke bare om trærne, sier interiørdesigneren Uzay (25) til nyhetsbyrået AFP.

Han anklager Erdogans regjering for å polarisere befolkningen og begrense folks personlige frihet.

Statsministeren har omtalt demonstrantene som «ekstremister» og «plyndrere», og både politiets framferd og statsministerens språkbruk har fått både USA og EU til å reagere.

Fire personer har mistet livet og nesten 5.000 er blitt skadd i uroen.

EU-kritikk

Medlemmer av EU-parlamentet sluttet seg onsdag til dem som fordømmer politiets maktbruk.

— Politiets angrep undergraver troverdigheten til Tyrkias rolle regionalt som forkjemper for demokratisk forandring, uttalte EU-parlamentet.

Det var en kritikk som utløste bistre svar fra både statsminister Erdogan og hans utenriksminister Ahmet Davutoglu.

— Tyrkia trenger ikke leksjoner fra noen land, sa utenriksministeren til journalister i Ankara.

— Jeg anerkjenner ikke noen vedtak fra EU-parlamentet. Tyrkia er ikke EU-medlem, sa Erdogan.

Tyrkia har lenge vært søkerland til EU, men forhandlingene står i stampe. Sentrale EU-land som Tyskland og Frankrike har liten lyst til å ha Tyrkia med.

Løsningen?

— Løsningen er en folkeavstemning, skrev den regjeringsvennlige avisen Star på sin førsteside torsdag.

— Et rent spill, mente derimot avisen Cumhuriyet, som stiller seg svært kritisk til Erdogan-regjeringen og dens politikk.

Kommentatorer påpekte flere uklarheter i Celiks utspill. Han gjorde det for eksempel ikke klart om bare velgere som bor i nærheten av Gezi og Taksim, skal få delta i folkeavstemningen, eller om den skal holdes over hele Istanbul.

Erdogan har fortsatt et flertall av folket i ryggen, viste en ny meningsmåling onsdag. Bare 24,3 prosent av de spurte støttet demonstrasjonene mot regimet, mens 52,5 prosent sa at de ikke støtter dem, viser målingen som er utført av det tyrkiske sosialforskningsinstituttet Andy-ar.

Bare 7,5 prosent av de spurte ønsker at protestene, som nå har pågått i 13 dager, skal fortsette.